Οι Σέρβοι δείχνουν τον δρόμο: Λαϊκή εξέγερση κατά των νέων απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού - Υποχώρησε άτακτα ο Α.Βούτσιτς. Πήρε πίσω το Lockdown

Οι Σέρβοι δείχνουν τον δρόμο: Λαϊκή εξέγερση κατά των νέων απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού - Υποχώρησε άτακτα ο Α.Βούτσιτς


Χθες στη Σερβία έγινε εμφανές πως οι πολίτες της Ευρώπης δεν αντέχουν άλλο lockdown και περιορισμούς για τον κορωνοϊό, καθώς εξοργισμένοι Σέρβοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο κι ανάγκασαν τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναιρέσει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, από την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο - όπως συμπλήρωσε - δεν βρήκε κατανόηση.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά τη χθεσινή.

«Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια, χθες βράδυ, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη, ενώ άφησε και υπόνοιες για ξένο δάκτυλο.

Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματιστήκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Στα χέρια με την αστυνομία πιάστηκαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Βελιγράδι ενώ πολλοί αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κοινοβουλευτικό κτίριο λίγη ώρα αφότου ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέου lockdown, προκειμένου να συγκρατηθεί η νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Η αστυνομία χρειάστηκε να ρίξει αρκετές φορές δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων καλούσαν τον πρόεδρο Βούτσιτς να παραιτηθεί ενώ συγκεντρώνονταν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σερβικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με φωτοβολίδες, πέτρες, μπουκάλια και αυγά προς την αστυνομία. Σε κάποιες περιπτώσεις, διαδηλωτές και αστυνομικοί προχώρησαν σε οδομαχίες.

Αργά το βράδυ, ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στο κτήριο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

Σχόλια