Σκόπιμη προσπάθεια διάλυσης της οικονομίας για να επαναφέρουν τα μνημόνια!!!!..Τραβάει κι άλλο το «κλείδωμα»: Προς 4 Μαΐου οι πρώτες χαλαρώσεις των μέτρων - Έως και 15 Ιουλίου στα ξενοδοχεία!
Την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν αρχίσει ήδη και «ανοίγουν» σιγά-σιγά, η Ελλάδα, παρόλο που καταγράφει μόλις μερικές δεκάδες κρούσματα την ημέρα φαίνεται πως πάει για... Μάιο, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίες συνοδεύτηκαν με την παραδοχή πως γνωρίζει απόλυτα τις οικονομικές συνέπειες που έρχονται, οι οποίες οδηγούν (αν δεν έχουν ήδη οδηγήσει) την Ελλάδα σε 4ο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος του μήνα.
Τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος το σενάριο της προτεραιοποίησης της επαναλειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στις 4 ή στις 11 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, πάντως, αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: ένας πελάτης για έναν εργαζόµενο, ο υπάλληλος υποχρεούται να φορά µάσκα και γάντια, ενώ σε ευκρινή σηµεία των καταστηµάτων θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και αντισηπτικό.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, µια τέτοια αλλαγή θα συµπαρέσυρε αντίστοιχες και στο ηλεκτρονικό σύστηµα 13033 των επιτρεπόµενων µετακινήσεων. Η χαλάρωση των περιορισµών στις µετακινήσεις των πολιτών θα µπορούσε να επιτευχθεί είτε µέσω αφαίρεσης είτε µέσω προσθήκης νέων κωδικών.
Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειµένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη.
Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.
Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.
Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.
Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας.
Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου! (Βέβαια τότε, τα περισσότερα δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν καθώς τα περισσότερα θα έχουν κλείσει οριστικά...)
Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών.
Αντιλαμβανόμαστε πως σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά η τουριστική σεζόν έχει ουσιαστικά χαθεί και μαζί με αυτή τα 19 δισ. ευρώ που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, τα οποία άγνωστο από που θα βρεθούν. (4ο μνημόνιο;)
Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βέβαια, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καταφερθεί μάλλον αρνητικά προς τον τουρισμό, με δηλώσεις τύπου «ξεχάστε τα ταξίδια στο εξωτερικό».
Το ερώτημα είναι βέβαια αν πράγματι αρχίσουν να ανοίγουν 4 Μαϊού τα μαγαζιά (σε 17 ημέρες), τι θα έχει μείνει μέχρι τότε, καθώς μετράμε ήδη σχεδόν ένα μήνα που έχουν «παγώσει» τα πάντα, με κάθε μέρα που περνάει οι οικονομικές συνέπειες να αυξάνονται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου