Η PepsiCo τα έβαλε με Ινδούς παραγωγούς πατάτας

Αποτέλεσμα εικόνας για πατατεςΔιεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις από αγρότες γιατί καλλιεργούν πατενταρισμένη πατάτα. Αρνήθηκαν οι πατατοπαραγωγοί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που τους προσέφερε ο κολοσσός.

Η PepsiCo, ο κολοσσός της αγοράς τροφίμων, κατέθεσε μήνυση κατά εννέα αγροτών στην επαρχία Γκουζαράτ στη δυτική Ινδία, επειδή καλλιεργούν είδος πατάτας που είναι πατενταρισμένο από την εταιρία.

Η PepsiCo αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να προστατεύσει άλλους αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν την εταιρία για να αγοράσουν τους σπόρους του συγκεκριμένου είδους πατάτας και στη συνέχεια πωλούν το προϊόν σε τιμή που επίσης καθορίζει η PepsiCo.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, η εταιρία προσέφερε δυο επιλογές εξωδικού συμβιβασμού στους αγρότες. Η μια από τις επιλογές που δόθηκαν στους αγρότες ήταν να
δηλώσουν ενυπόγραφα ότι θα σταματήσουν να καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος της πατάτας και η δεύτερη να υπογράψουν σύμβαση με την εταιρία για την παραγωγή της. Με την δεύτερη επιλογή «οι εναγόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας σπόρους, καλύτερη ποιότητα, εκπαίδευση για τις βέλτιστες πρακτικές και καλύτερες τιμές», δήλωσε η PespiCo.

Όμως τέσσερις αγρότες, απέρριψαν και τις δυο προτάσεις του κολοσσού.
«Εάν δεχόμασταν την πρόταση θα σήμαινε ότι αποδεχόμασταν το λάθος μας. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις της πολυεθνικής εταιρίας, δήλωσε ένας εκ των τεσσάρων αγροτών, ο Βίντο Κουμάρ Ισουάρ Μπάϊ ..... 
Έχουν δίκιο όταν λένε οι παραγωγοί ότι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό», δήλωσε η ακτιβίστρια Καβίθα Κουρουνγκάτι της Συμμαχίας για την Αειφόρο και Ολιστική Γεωργία (ASHA), που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ινδών αγροτών. Με την προσχώρηση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, υπάρχει ισχυρή προστασία στις παραδοσιακές πρακτικές αναπαραγωγής των σπόρων των αγροτών της, είπε η ακτιβίστρια στο RT.
«Έχουμε δεκάδες είδη (σπόρων) σε αυτή τη χώρα ακριβώς επειδή οι ίδιοι οι αγρότες είναι εξαιρετικοί δημιουργοί σπόρων. Ξέρουν πως να δημιουργήσουν σπόρους και να τους συντηρήσουν. Οι νομοθέτες της Ινδίας έχουν αναγνωρίσει ότι οι αγρότες πρέπει να έχουν ίσες ή και υψηλότερες τιμές από τους σύγχρονους εταιρικούς παραγωγούς σπόρων», τόνισε η Κουρουνγκάτι.


Εξήγησε επίσης ότι επιτρέπεται στους αγρότες να πωλούν πατενταρισμένους σπόρους σαν αυτό για τον οποίο έχει ξεσπάσει η διαμάχη με την PepsiCo, με μόνη προϋπόθεση να μην παραβιάζουν το εμπορικό τους σήμα.

Κύματα συμπαράστασης έχουν εκφραστεί στους πατατοπαραγωγούς του Γκουζαράτ στη διαμάχη τους με την PepsiCo, από άλλους αγρότες, πολιτικούς και απλούς πολίτες.

Η εταιρία ζητά συνολικά από τους εννέα αγρότες, χρηματική αποζημίωση που αγγίζει το εκατομμύριο δολάρια. Το υπερβολικά ύψος της αποζημίωσης που διεκδικεί η εταιρία εκτιμάται ότι είναι μέσο πίεσης για να μπορέσει να τους αναγκάσει να ενταχθούν στο εταιρικό της σχέδιο. Κάποιοι Ινδοί έχουν μάλιστα απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ στα προϊόντα που παράγει η PepsiCo, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Κουρουνγκάτι εκτιμά ότι η προσπάθεια της εταιρίας για εξωδικαστικό συμβιβασμό, έγινε γιατί η PepsiCo αντιλαμβάνεται ότι μόνο χαμένη μπορεί να βγει από την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση.
«Νομίζω ότι ή Pepsi φέρθηκε ανόητα υποτιμώντας το ότι οι πολίτες θα σταθούν στο πλευρό των αγροτών αυτών και έκανε κάτι που είναι ενάντια στους νόμους. Δεν έπρεπε να παρενοχλήσει τους αγρότες με αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Η τελική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται στις 12 Ιουνίου. Η Κουρουνγκάτι πιστεύει ότι η PepsiCo μπορεί να βγει διπλά χαμένη, καθώς οι αγρότες ενδέχεται να διεκδικήσουν κι εκείνοι δικαστικά χρηματική αποζημίωση για παρενόχληση από την εταιρία.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία στην καλλιέργεια σπόρων. Πρέπει να έχουν την επιλογή να διαλέξουν τι θέλουν να καλλιεργήσουν, όπως έκαναν πάντα, δήλωσε η ακτιβίστρια.
Πρόσθεσε ότι ασκούνται πιέσεις προς την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβει για να εφαρμοστεί ο νόμος. «Υπάρχει εκτός από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου που πρέπει να διαφυλάξουμε», είπε η ίδια.
πηγή

Σχόλια