Τσίπρας στους FT: Η Μέρκελ δεν πίστευε ότι θα έλυνα το σκοπιανό..ΔΕΝ σε ξέρει καλά ΑΛΕΞΗ εμείς που σε ξέρουμε το πιστεύαμε, είσαι ικανός όλα....Είσαι εσύ τελικά Αλέξη ο ιδιος με αυτόν του 2015 αυτός που πιστέψαμε τότε όλοι ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τη συμφωνία των Πρεσπών στη συνέντευξή του στους Financial Times. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του ονοματολογικού από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως

γνώριζε πόσο δύσκολο θα ήταν, καθώς τότε πρωθυπουργός στην ΠΓΔΜ ήταν ο εθνικιστής Νίκολα Γκρούεφσκι.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μια συζήτηση που είχε εκείνη την περίοδο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Ο Γκρούεφσκι δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι που πήγα στο Βερολίνο. Συνάντησα την καγκελάριο Μέρκελ και συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια κτλ. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και της είπα “θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με τον Γκρούφεσκι. 


Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Αν δεν θελήσει θα τον κατηγορήσω [ότι δεν θέλει διευθέτηση]”. 
Μου απάντησε: “δεν σε πιστεύω”. Τη ρώτησα γιατί και είπε “επειδή όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν να ανοίξουν το θέμα αυτό, ειδικά ο Σαμαράς”.
 “Η δική μου άποψη είναι διαφορετική”, είπα. 
“Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα μόνον όφελος θα αποκομίσει αν καταφέρουμε να λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. 
Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά – δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά τις χώρες που πιστεύω δεν απειλούν την Ελλάδα”. 
Δεν νομίζω ότι η Άνγκελα Μέρκελ με πίστεψε, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα όσα έλεγα, όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».

Για τη συμφωνία που συνομολόγησε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Φαινόταν ότι η μόνη διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν μόνον το όνομα -ήταν η ιστορία μας και η ταυτότητά μας. Κι αυτό το έκανε πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν πέρασε το 100% των θέσεών του. Φανταστείτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με 2,5 εκατ. Αν έχουμε φυσιολογικές σχέσεις η χώρα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα, πεδίο επενδύσεων για άνοιγμα των αγορών».

Πηγή: topontiki.gr


Σχόλια