Euronews: «Αντί για την Ελλάδα καταλήγουν στη φυλακή»

https://www.youtube.com/watch?v=WAG2iSMnUog

 
Μάιος 16, 2019. 21:15

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες η Ελλάδα παραβιάζοντας το νόμο αποστέλλει βίαια Τούρκους πολίτες που ζητούν άσυλο. Πολλοί από αυτούς καταλήγουν στις τουρκικές φυλακές κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, γράφει το euronews στη ρωσική γλώσσα.

Στις 26 Απριλίου, μια ομάδα 11 ατόμων, μεταξύ αυτών τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, πέρασαν τον ποταμό Έβρο, και από την Τουρκία βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Δύο από αυτούς είπαν στην Euronews ότι αστυνομία τους συνέλαβε στο χωριό Λαγυνά,  αλλά αντί να μεταφερθούν στο σταθμό, τους έβαλαν σε βάρκα και τους έστειλαν στην τουρκική όχθη.

«Υπήρχαν τέσσερις αστυνομικοί, ακολουθούμενοι από  τέσσερις ακόμη άνδρες με στρατιωτικά ρούχα, έμοιαζαν με στρατιώτες. Ο ένας φορούσε μάσκα και όλοι στα χέρια τους είχαν γκλομπ. 
Οι συμπεριφορές τους ήταν σαν να πηγαίναμε σε πόλεμο και ήταν έτοιμοι να μας επιτεθούν.
 Φυσικά, ζητήσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε και τους ρώτησα «γιατί τα κάνετε όλα αυτά» και απάντησαν: «θα στείλουμε πίσω».

 «Τα παιδιά που ήταν δίπλα μου με ρώτησαν», «Μαμά θα μας σκοτώσουν;», είπα «όχι» , «προσπαθούν να μας στείλουν πίσω», θυμάται η Γιουλάι.

Αυτοί οι 11 πρόσφυγες ήταν τυχεροί, κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά οι άλλοι δεν είχαν τέτοια ευκαιρία.

Στις 4 Μαΐου, η Αϊσέ Ερντογάν και άλλοι δύο άνδρες μπήκαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου..... 

Ο δικηγόρος και ο αδελφός της Αϊσέ έλαβαν φωτογραφία από  αυτήν από το χωριό Νέα Βίσσα. Στη συνέχεια η Αϊσέ και οι σύντροφοί της μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Χειμώνιου και εξαφανίστηκαν.

Σήμερα είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Ο Ιχσάν Ερντογάν,αδελφός της Αϊσέ, λέει ότι προσπάθησε να τη βρει στην Ελλάδα, αυτός είχε λάβει  άσυλο εδώ.

«Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να μιλήσω, τους είπα ότι η αδελφή μου ήταν μαζί μου και θέλω να τη δω, αλλά μου είπαν ότι δεν ήταν εκεί και δεν κράτησαν κανέναν  εκείνη την ημέρα. Όταν το άκουσα αυτό συγκλονίστηκα, ρώτησα πως μπορώ να μάθω που είναι αδελφή μου, ήξερα ότι κρατήθηκε εδώ, αλλά μου απάντησαν αρνητικά».

Ο ανταποκριτής του Euronews, Μιχάλης Αραμπατζόγλου, αναφέρει από την Αθήνα: 

«Ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να σχολιάσουν τα γεγονότα αυτά». Εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας δήλωσαν  ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές για τα γεγονότα αυτά. Όμως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα τέτοια μηνύματα και οι δικηγόροι για τα θύματα σκοπεύουν να αναζητήσουν δικαιοσύνη και να  ζητήσουν ανεξάρτητη έρευνα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 23 Απριλίου, 82 πολίτες της Τουρκίας έχουν απελαθεί από την Ελλάδα. 

Οι μισοί από αυτούς κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία και κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται ύποπτοι από την τουρκική κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ή ανήκουν στους Κούρδους αυτονομιστές, σημειώνει το δημοσίευμα.


ru.euronews.com


--

Σχόλια