Ο «γίγαντας» με τα «γυάλινα πόδια» – Σε μεγάλη κρίση η Τουρκία – «Eρντογάν δεν αντέχουμε» – Σενάρια λαϊκής εξέγερσης ενόψει

Εάν θέλει κάποιος να μάθει τι κατάσταση επικρατεί σε μια χώρα πραγματικά, δεν έχει παρά να ρωτήσει άσχετους πολίτες αυτής της χώρας, εκεί ακριβώς που χτυπά ο παλμός μιας κοινωνίας… στην λαϊκή αγορά όπου η φτωχή και η μεσαία τάξη κάνει τα απαραίτητα ψώνια της.
Έτσι και στην Τουρκία, βίντεο σε κοινωνικό δίκτυο δείχνει την πραγματική άγρια κατάσταση που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι στην κυριολεξία στενάζουν για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα.

Γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας αλλά και παραγωγοί εκθέτουν με θυμό τον Τούρκο σουλτάνο και το «μυθιστόρημα του» για μια πλούσια χώρα, ζητώντας με προσοχή (λόγω ισλαμικού καθεστώτος) μάλιστα από τον ίδιο, «αν θέλει να πάει σε μια λαϊκή αγορά για να δει τις τιμές που καίνε», φέρνοντας σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
«5 σκόρδα 10 τουρκικές λίρες λέει» ένας παραγωγός στο βίντεο, ενώ μια μεσήλικη γυναίκα, συνεχίζοντας, τονίζει ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν αυτοκτονήσει ακόμη διότι οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καίνε στην αγορά».
Πληροφορίες φέρουν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (πατάτες, κρεμμύδια, φρούτα κά, να έχουν φτάσει σε απλησίαστα επίπεδα, με τους Τούρκους να στενάζουν....
για να  αγοράσουν έστω μια μικρή ποσότητα από αυτά για να ζήσουν. Μιλάμε για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη σε τιμές λιανικών προϊόντων ανέρχεται σε 18% τον Ιανουάριο από 17,7% τον προηγούμενο μήνα.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 1,14%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης. Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 2,53%,  οι μεταφορές κατά 2,13%, ενώ οι τιμές των ειδών ένδυσης μειώθηκαν κατά 6,22%.
Οι τιμές χονδρικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν 22,95 τοις εκατό σε ετήσια βάση, κάτι που προμηνύει μεγάλη κρίση στην χώρα.
Έτσι σε συνδυασμό με τους θανάτους Τούρκων στρατιωτών σε Συρία και ΝΑ. Τουρκία, τις αθρόες φυλακίσεις χιλιάδων Τούρκων γκιουλενιστών και μη και τα παιχνίδια του Ερντογάν με Βενεζουέλα, Ιράν, Ρωσία, έχουμε το σενάριο του αμερικανικού washingtonexaminer.com που αναφέραμε σε χθεσινό άρθρο μας να είναι έτοιμο να βγει αληθινό:  
Εξορία
Η παράνοια του Ερντογάν είναι μια πραγματική κατάσταση.
Η Τουρκία είναι λίγο πριν την κοινωνική «έκρηξη» ως μια χύτρα ταχύτητας και οι δυνάμεις ασφαλείας της είναι το καπάκι.
Αλλά με κάθε σύλληψη, κατάσχεση και εκκαθάριση, μεσούσης μιας οικονομικής ύφεσης, δημιουργείται μια τεράστια πίεση στην κοινωνία.
Μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να υπάρξει έκρηξη… λένε Αμερικανοί ειδικοί.
Ο Ερντογάν για παράδειγμα καταδικάζει την εκδίωξη του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, αλλά παραβλέπει την πραγματική ιστορία.
Μέσα σε ένα έτος, ο πολωμένος ισλαμιστής Μόρσι κατάφερε να μετατρέψει την υποστήριξη εκατομμυρίων απλών Αιγυπτίων εναντίον του.
Οι επικριτές του Προέδρου Abdul Fatteh el-Sisi μπορούν να τον κατηγορήσουν ότι έκανε πραξικόπημα, ενώ οι υποστηρικτές του μπορούν να πουν ότι ήταν επανάσταση. Όποια και αν είναι η σημασιολογία, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Sisi δεν θα μπορούσε να ήταν στην εξουσία αν ο Morsi δεν είχε χάσει την πλήρη υποστήριξη του λαού.
Εάν ο Τούρκος λαός εξεγερθεί καθολικά, τι θα κάνει ο Ερντογάν; Η καλύτερη επιλογή του μπορεί να είναι να φύγει στην εξορία. Ο δικτάτορας της Ουγκάντας Idi Amin επέλεξε την Σαουδική Αραβία για να αυτοεξοριστεί. Το ίδιο συνέβη και στον πρώην Τυνήσιο πρόεδρο Zine El Abidine Ben Ali. Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέλεξε τη Μόσχα και ο πρώην πρόεδρος της Γκάμπια, Γιάχγια Τζάμμε, επέλεξε την Γουινέα.
Ακριβώς λοιπόν αργά-αργά όπως στην Λιβύη με τον Μουαμάρ Καντάφι, έχασε τους φίλους του και την διεθνή στήριξη, έτσι και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ερντογάν μπορεί θα  περιορίσει τις επιλογές του. Οι αγκαλιές του Ερντογάν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία είναι εκτός φιλικών καθεστώτων. Ούτε η Ρωσία είναι ένας σίγουρος «φίλος».
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν είναι πολύ χρήσιμος στο παιγνίδι και στις προσπάθειες να φέρει σε δύσκολη θέση τη Δύση. Όταν ο Ερντογάν δεν θα είναι πλέον χρήσιμος, ο Πούτιν θα τον πετάξει στα στυμμένη λεμονόκουπα. Το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια πλέον.
Έτσι οι επιλογές του Ερντογάν θα περιοριστούν στο Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν. Εάν ο Ερντογάν έχει προοπτική να αγοράσει ακίνητα στην μία ή στην άλλη χώρα πριν ο διάδοχός του ή οι εχθροί του στη διεθνή κοινότητα παγώσουν τους πολλούς λογαριασμούς του, αυτό είναι δικό του θέμα» ανέφερε το αμερικανικό σενάριο που μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα σιγά-σιγά ότι και να λένε κάποιοι.
pentapostagma.gr

Σχόλια