Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής: Ο Τραμπ το ξανασκέφτεται για τη Συρία


Ο Λίνσεϊ Γκράχαμ γευμάτισε με τον Τραμπ για δύο ώρες και αμέσως μετά δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει δεύτερες σκέψεις για την απόσυρση από τη Συρία.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο γευμάτισαν για περίπου δύο ώρες.
Ο Γκράχαμ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ έχει δεύτερες σκέψεις για την προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για τη Συρία και πως γι’ αυτό το λόγο εκείνος νιώθει
«αρκετά καλά για το που οδεύουμε» στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η απόφαση Τραμπ για απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία, είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.......

«Υποσχέθηκε να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος. Θα την κρατήσει αυτή την υπόσχεση», «ακόμη δεν το έχουμε πετύχει», «ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται την ανάγκη να το τελειώσουμε το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ.
Πριν τη συνάντηση των δυο ανδρών, ο Γκράχαμ απηύθυνε έκκληση στον Τραμπ να επανεξετάσει την απόφασή του για απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Συρία, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του CNN.
«Εάν φύγουμε τώρα, οι Κούρδοι θα σφαγιαστούν», είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ συζήτησε για το θέμα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.
«Δεν είμαστε χωροφύλακες του πλανήτη εκεί. Μαχόμαστε σε έναν πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη δεν έχουν ηττηθεί στη Συρία. Ζητώ από τον πρόεδρο να διασφαλίσει την ύπαρξη στρατευμάτων μας εκεί για να μας προστατεύουν. Να μην ανατίθεται η εθνική μας ασφάλεια σε κάποια ξένη δύναμη. Εάν φύγουμε τώρα, οι Κούρδοι θα βρεθούν σε μάχη με την Τουρκία, μπορεί και να σφαγιαστούν», πρόσθεσε ο Γκράχαμ.
Ο Γερουσιαστής ανακοίνωσε αργότερα μέσω Twitter πως ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι με οποιαδήποτε απόσυρση από την Συρία θα διασφαλίζεται ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν μόνιμα καταστραφεί, ότι δεν θα δοθεί χώρος στο Ιράν και πως θα προστατευτούν οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
​Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόσυρηση των στρατευμάτων της από τη Συρία στις 19 Δεκεμβρίου. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστούν από 60 ημέρες έως 100 ημέρες. Ο πρόεδρος Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως ο στόχος του στρατού των ΗΠΑ για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχει επιτευχθεί.
Την απόφαση δεν είδαν με καλό μάτι αρκετοί αξιωματούχοι και οδήγησε σε δυο παραιτήσεις, του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS.
(Sputniknews)
el.gr

Σχόλια