Κοτσόργιος, πρόεδρος των αλιέων Ελλάδας: Να καταλάβουμε την Bουλή που αυτή την στιγμή είναι κατοχική

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΤΣΟΡΓΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

¨Να καταλάβουμε την Bουλή που αυτή την στιγμή είναι κατοχική¨
.
Συνέντευξη ποταμός από τον Δημήτριο Κοτσόργιο πρόεδρο των αλιέων Ελλάδας

Ο Δημήτριος Κοτσόργιος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών με καταγωγή από το Μεσολόγγι. 
 
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Agrotes.eu μιλάει έξω από τα δόντια για όλους και για όλα, ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός τομέας της χώρας μας και γενικά όλος ο αγροτικός κόσμος. 
Κάνει αναφορά στην Ένωση τους και πως όλες οι διαδικασίες (εκλογές, ανάδειξη συμβουλίων κτλ.) γίνονται με άμεση δημοκρατία. Τονίζει επίσης την ανάγκη πολύ δυναμικών κινητοποιήσεων, όπως καταλήψεις Υπέργειων κτλ. Καυτηριάζει τέλος, με παραδείγματα τις κατηγορίες οι οποίες φέρουν τους αλιείς αμέτοχους στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Διαβάστε παρακάτω όλη την συνέντευξη του κ. Κοτσόργιου:...Ποια είναι ακριβώς η μορφή της οργάνωσης σας;

Δεν είμαστε ακριβώς σύλλογος. Είμαστε πανελλήνια οργάνωση, χρησιμοποιούμε την ίδια την δομή της Συνομοσπονδίας αλιέων Ελλάδος η οποία διαλύθηκε με τον φασιστικό Νόμο 4015/2011. Θα συνεχίσω να τον λέω φασιστικό γιατί κάποιοι συνεχίζουν και τον στηρίζουν, αγρότες και συνδικαλιστές.

Πείτε μας λίγα λόγια και τους στόχους της.

Η Συνομοσπονδία αλιέων Ελλάδος είχε δημιουργηθεί το 1998. Διαλύθηκε με τον Νόμο 4015. Τότε ακριβώς εμείς επειδή περιμέναμε την διάλυση της ομοσπονδίας και επειδή είχαμε καταλάβει τι γίνεται μέσα από τις παρεμβάσεις της κα Μπατζελή και του κ. Γονιωτάκη που θέλανε να έχουνε μία συνδικαλιστική οργάνωση, και επειδή το περιμέναμε, είχαμε ετοιμαστεί στο παρασκήνιο με μια οργάνωση με βάση τον αστικό κώδικα που την είχαμε ονομάσει Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών. Αυτή την δομή χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα παλεύοντας πάντα για την επανασύσταση των θεσμικών μας οργανώσεων του δεύτερου και τρίτου βαθμού.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας;

Κατ΄αρχάς τα εξειδικευμένα προβλήματα της αλιείας είναι πολλά και έχουν να κάνουν με ένα βασικό πράγμα, την έλλειψη εθνικής αλιευτικής στρατηγικής. Αυτό το εντοπίζαμε ανέκαθεν εμείς και εντάσσαμε αυτήν την έλλειψη στην γενικότερη απουσία από την Ελληνική πολιτική σκήνη που λέγεται Εθνική Αγροτική πολιτική. Δεν υπάρχει στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και δεν υπάρχει γιατί κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει για να παίζουν διάφορα παιχνίδια κομματικά, πολιτικά, πελατειακά στις πλάτες των αγροτών. Εμείς λέμε να υπάρχει αυτή η στρατηγική μέσα από την οποία να υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προβληθεί ο αγροτικός τομέας σε όλο του το μεγαλείο και οι ιδιαιτερότητες του με βάση αυτά τα πράγματα να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, πως πρέπει να βαδίσουμε, τι πρέπει να παράγουμε, με τι κόστος τα παράγουμε και τι υπεραξία παράγουμε απ’ αυτά, για να μπορεί ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, ο υλοτόμος, ο μελισσοκόμος να είναι κερδισμένοι από αυτή την διαδικασία και να μην είναι πιόνια και κάθε φορά να τρέχουν μία από εδώ και μία από εκεί.



Πιστεύετε πως έχουν κοινά προβλήματα αγρότες και αλιείς;

Πιστεύω τα προβλήματα που έχουμε αυτή την περίοδο είναι τα ίδια ακριβώς που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι του αγροτικού τομέα. Να ξεκινήσω από τον ΟΓΑ. Ο τριπλασιασμός των εισφορών του ΟΓΑ. Πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τον κλάδο της αλιείας αλλά για το σύνολο του αγροτικού τομέα. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας ο οποίος βιώνει εδώ και ένα χρόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στα ιχθυαποθέματα, διαφορετική συμπεριφορά των ψαριών απέναντι στις αλιευτικές πρακτικές, έχουμε είσοδο νέων αγνώστων ειδών από το Γιβραλτάρ και το Σουέζ και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ψαράς να λιμοκτονεί από τα άδικα βάρη τα οποία υφίσταται.
Το ξέρετε ότι υποχρέωσαν τους παράκτιους ψαράδες να εγκαταστήσουν δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης στίγματος σκαφών και ηλεκτρονικά ημερολόγια κόστος 6000€ περίπου και να πληρώνουν εκκαθάριση μηνιαία 120 -150 € μόνο και μόνο για να κάνουν αυτοί το καπρίτσιο τους, την στιγμή που η ίδια Ευρωπαϊκή επιτροπή τους επέτρεπε να εξαιρέσουν από αυτό το μέτρο τα σκάφη κάτω των 15 μέτρων. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εξαίρεσαν τα σκάφη αυτά μόνο η Ελλάδα επέβαλε στους ψαράδες της, την πραγματική αυτή ποινή. Καταλαβαίνετε τώρα το μέγεθος της οικονομικής επίπτωσης που έχει στους μικρούς ψαράδες μόνο και μόνο αυτό το μέτρο; Το κόστος αλιείας ανέρχεται περίπου στις 35 με 40.000 ετησίως. Πόσα να βγάλει ένα σκάφος τους τέσσερις μήνες που επιτρέπεται να εργάζεται στα 6 ναυτικά μίλια και τους 8 υπόλοιπους μήνες να δουλεύει στο 1,5 μίλι; Τι υπεραξία να παράγει αυτό το σκάφος;
Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να βγει η παράκτια αλιεία από το παιχνίδι. Δεν είναι άσχετο ότι στο χωροταξικό για την υδατοκαλλιέργεια αναφέρεται ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ιδανική για τον σκοπό αυτό. Θέλουν προφανώς να κάνουν την χώρα ένα Ευρωπαϊκό πάρκο υδάτινο καλλιεργειών. Ουσιαστικά καταδικαζόμαστε και κοινωνικά και πολιτικά και όπως θέλετε. Καταλαβαίνετε τι έγκλημα είναι αυτό το πράγμα.

Παρευρεθήκατε στην συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών στην Νίκαια;

Στη Νίκαια δεν πήγα γιατί ένα συγγενικό μου πρόσωπο είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πήγαν όμως εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας για να έχουμε εικόνα από μέσα. Πήγα όμως στην Λάρισα στην συγκέντρωση της ΠΑΣΥ μαζί με άλλα μέλη της ομοσπονδίας για να έχουμε εικόνα και από εκεί και η γνώμη μου είναι ότι όλος ο αγροτικός τομέας πρέπει να είναι ενωμένος για να αντισταθεί στην λαίλαπα των μέτρων, τα οποία δεν συρρικνώνουν τον αγροτικό τομέα, άπλα τον ισοπεδώνουν.
Πήγαμε λοιπόν στις συγκεντρώσεις αυτές για να καταθέσουμε τις απόψεις μας αλλά και για να ακούσουμε. Εγώ δεν κατηγορώ το κομμάτι εκείνο των αγροτών που κάνει την συγκεκριμένη αυτή μορφή αγώνα και οι άλλοι κάποια άλλη μορφή. Όλες οι μορφές αγώνα είναι αποδεκτές, όμως εγώ επιμένω ότι αν δεν συντονιστούμε όλοι σαν μια γροθιά και δεν κοιτάμε να ικανοποιήσουμε το προσωπικό μας προφίλ ο καθένας ή το προφίλ κάποιων πολιτικών φορέων στον οποίο ανήκει ο καθένας. Αυτό το πράγμα θα είναι εγκληματικό για τον κλάδο. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουμε ποιος είναι ο στόχος και πως θα τον κατακτήσουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε ζητήματα κοινωνίας ή στρατηγικής. Αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Εδώ έχουμε ΟΓΑ, φοροαπαλλαγές, πετρέλαιο, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πηγαίνοντας στην Λάρισα έβλεπα στην άκρη του δρόμου πάγκους που πωλούσαν αγροτικά προϊόντα. Είτε παραγωγοί είτε έμποροι. Αυτό είναι το πλανόδιο και το στάσιμο εμπόριο το οποίο απαγορεύεται. Εμείς αυτό το πράγμα το αναδείξαμε γιατί με την κατάργηση του πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου ρίχνει απλά τους παραγωγούς στα νύχια των εμπόρων και τον μεσαζόντων για να τους ξεζουμίσουνε. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Να εξαφανιστούν οι μικροκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν τα κοπάδια τους και οι ψαράδες τις βάρκες τους και να γίνουμε όλοι στρατιές ανέργων, γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων από ιχθυοκαλλιέργειες για να προωθήσουν οι μεγάλες εταιρίες να πουλήσουν τους μεταλλαγμένους σπόρους τους, ούτως ώστε τα ζώα που θα τρώνε από αυτά να είναι γενετικά μεταλλαγμένα με μεγάλες αποδώσεις για να πετυχαίνουν οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων την απεριόριστα κέρδη. Αν όλοι οι αγρότες δεν το καταλάβουν αυτό το πράγμα ουσιαστικά εξαφανιζόμαστε.
Εγώ δεν βάζω καμία κομματική διαφορά στον αγώνα μου. Γιατί ήμασταν η μοναδική κλαδική οργάνωση που δεν κατέβαζε κομματικά ψηφοδέλτια. Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο πρόεδρος εκλέγεται με βάση τους συνολικούς ψήφους που έπαιρνε. Αυτή είναι η άμεση δημοκρατία. Εμείς οι ψαράδες την είχαμε καθιερώσει. Γι αυτό επιμένω ότι όλοι οι αγρότες πρέπει να βάλουν μπροστά τα στενά κλαδικά τους προβλήματα. Να απαγκιστρωθούμε από άλλα ζητήματα για να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του κλάδου. Εάν ο κλάδος δεν εξασφαλίζει αυτή την βιωσιμότητα η χώρα μας θα πάψει να παράγει. Αυτό θέλουν οι τραπεζίτες. Να πάψουμε να παράγουμε για να μπορέσουν να ελέγξουν τον λαό. Άμα ο παραγωγός σταματήσει να δουλεύει είναι νεκρός. Πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε, η ελληνική γη παράγει πολύ καλά προϊόντα. Έχουμε πλεονεκτήματα σε αυτή την άγια γη που ζούμε και πρέπει αυτά να τα αναδείξουμε.
Γι αυτό και η πρόταση η δικιά μας και απαίτηση μου ότι αν έχει κάποιος αντίρρηση και γιατί διαφωνεί.

Ποια πιστεύεται πως πρέπει να είναι η μορφή του αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα;

Σέβομαι κατ’ αρχάς κάθε αγώνα που θα γίνει. Πριν συμφωνήσουμε στην μορφή του αγώνα να καθορίσουμε τον στόχο μας και αφού τον καθορίσουμε να δούμε την τακτική με την οποία θα τον κατακτήσουμε. Για όλα τα προβλήματα τα οποία μας αφορούν εστίασα στην μορφή του αγώνα. Και ίσως γι αυτό τον λόγο να έγινα και κακός γιατί η δικιά μας κατεύθυνση ήταν ότι τα μπλόκα ήταν ένας τρόπος για να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες. Δηλώνουμε ότι εμείς οι αγρότες είμαστε παρόντες και δηλώνουμε αυτά τα αιτήματα στην κάθε κυβέρνηση. Αναλογιστείτε τα προβλήματα και φροντίστε να δώστε λύσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε μια αγωνιστική κινητοποίηση, δυναμική δε άλλα χωρίς να δίνει αποτέλεσμα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς τις κοινωνικές ομάδες απ’ την κυβέρνηση με αντίθετα αποτελέσματα τώρα που έχουμε ανάγκη όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες. Θέλουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη στο πλευρό μας. Πρέπει να είναι οι εφεδρείες που θα έχουμε στο πλευρό μας, γιατί τα μέτρα που θα προτείνουν για εμάς θα μετακυλήσουν στον απλό πολίτη. Στη Λάρισα τους προτείναμε για πρώτη φορά στην ιστορία να γίνει μαζική κάθοδος όλων των αγροτικών κλάδων το σύνταγμα και να ξεπεράσουμε την στασιμότητα των μπλόκων και αφού γίνει αυτό και επιτευχθεί σκεφτείτε μια μαζική οι μορφές αγώνα είναι αποδεκτές κάθοδο στην Αθήνα με τρένα, με λεωφορεία, με αυτοκίνητα και με κάθε μέσο και ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε όλα τα αγροτικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Να φτάσουν όλα αυτά τα μηχάνημα στο κέντρο της Αθήνας και να αποκλειστούν η Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλάβουμε την Βουλή που αυτή την στιγμή είναι κατοχική. Κάποιος όμως μου είπε: Άμα το κάνουμε αυτό δεν θα γίνει σύγκρουση; Θα γίνει σύγκρουση αν δεν είχε γίνει το Κιλελέρ εσείς δεν θα ήσασταν αγρότες. Δεν θα είχαν κλήρο αυτοί που σήμερα λέγονται αγρότες. Θα υπήρχαν ακόμη τσιφλικάδες. Και τους είπαμε λοιπόν γιατί να μην καλέσουμε και τον κόσμο της Αθήνας. Ξέρετε τώρα που ο κόσμος υποφέρει και πονάει θα έβρισκε τους αγρότες σαν μαξιλάρι. Όλη η Αθήνα θα κατέβαινε στο Κέντρο. Λέμε λοιπόν ότι αυτό είναι εφικτό και μπορούμε να το κάνουμε. Αν μπορέσουμε και το κάνουμε θα ανατρέψουμε αυτή την νοοτροπία γιατί κανείς δεν θα ρισκάρει να κάνει την χώρα μας Συρία. Η συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή είναι αυτή που θα αναδείξει την ουσιαστική δυναμική. Και ξέρετε κάτι; Φαίνονται μεγάλοι αυτοί, φαίνονται πολύ δυνατοί γιατί απλώς εμείς δεν έχουμε σηκωθεί ακόμη όρθιοι.Είμστε σκυμμένοι ακόμη. Αν σηκωθούμε όρθιοι εμείς τότε θα δείτε πόσο μικροί θα είναι αυτοί. Όπως έλεγε και ο Χατζής “Μοιάζουν σαν μυρμήγκια οι άνθρωποι όταν κοιτάς την γη από τη Σελήνη”. Ο αγροτικός τομέας είναι η υπερ-δύναμη της χώρας. Δεν είναι ο τουρισμός η υπερδύναμη της χώρας αλλά ο αγροτική παραγωγή. Τον απαξιώνουν και τον μολύνουν συνέχεια για να μην μπορέσει να σηκώσει ανάστημα. “Να δω μόνο τον αγρότη είτε είναι ψαράς είτε μελισσοκόμος είτε γεωργός, να βγαίνει να αντιδρά κι ας πεθάνω”.

Αληθεύει ότι σας κατηγόρησαν ότι οι αλιείς απείχαν απ’ τους αγώνες τους αγροτών;

Ναι. Και με στεναχώρησε αυτό που είπε κάποιος στην Λάρισα: “Που ήταν οι ψαράδες τόσα χρόνια που εμείς κάναμε αγώνα;” (αγνοώντας προφανώς τους δικούς μας αγώνες). Του απάντησα ότι εμείς οι αγρότες έχουν καταλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 5 φορές, έχουν κάνει 3 απεργίες πείνας, έχουν κάνει 50 συλλαλητήρια. Είχαμε 3 ώρες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ σε κάποιο συλλαλητήριο και μάλιστα κάποιος ψαράς μεγάλης ηλικίας κόντεψε να πεθάνει από τα χημικά. Οι ψαράδες λοιπόν ήταν πάντα εδώ και έδιναν τις μάχες τους και δεν μας έδινε κανένας σημασία γιατί δεν είχαμε δεχτεί να καπελωθούμε από κανένα κόμμα. Αυτό έχει σημασία και ο λόγος που διαλύσαν τις οργανώσεις μας ήταν επειδή δεν μπορούσαν να μας ελέγξουν. Ξέρετε πάλι τι τους ενόχλησε στην Λάρισα; Αυτό που είπα για το Νόμο 4015/2011.

Ο Νόμος αυτός όταν συζητιόταν στην επιτροπή της Βουλής, κανένα κόμμα δεν έφερε αντίρρηση για την διάλυση της συνομοσπονδίας αλιέων Ελλάδας και των ομοσπονδιών αλιευτικών συλλόγων της χώρας. Ένας από αυτούς που ήταν στην επιτροπή ήταν ο σημερινός Υπουργός κ. Αποστόλου. Ήταν όμως και οι άλλοι της άλλης μεριάς γιατί ότι δεν μπορούμε να το ελέγχουμε το θεωρούμε εχθρικό. Ότι έχει άποψη είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει και πιο φιλικό και πρέπει να συμφωνούμε μαζί του έστω και αν σε κάποια σημεία έχει διαφορετική άποψη από εμάς. Εγώ κάθομαι και μιλάω ακόμη και με φανατικούς μου εχθρούς. Κάθομαι δίπλα και κουβεντιάζω. Δεν σημαίνει ότι αυτός που έχει διαφορετική άποψη από εμένα είναι εχθρός μου.


ΠΗΓΗ: agrotes

Σχόλια