Το Ποτάμι αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια ενώ ώς Tούρκους βλέπει τους Μουσουλμάνους της Θράκης!


Το "πολιτικό" κατασκεύασμα (ή σκεύασμα) που προωθήθηκε με κάθε μέσο και τρόπο και που αποτέλεσε την "έκπληξη" των ευρωεκλογών, το Ποτάμι, εγνωσμένης αοριστολογίας και πολιτικής ιδεολογίας, άρχισε να δείχνει τις πεποιθήσεις του και στα εθνικά θέματα και δη εκείνα που σχετίζονται με την Ελληνική Θράκη και την Μακεδονία.

Έτσι, σε συνέδριο που οργάνωσε το Συμβούλιο Διαλόγου του κόμματος Ποτάμι στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014, σε ομιλία που έκανε το μέλος του Συμβουλίου Διαλόγου Δρ. Μπουρχάν Μπαράν, μάθαμε πως οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης είναι Τούρκοι και είναι χρέος της Ελλάδας να τους αναγνωρίσει και να τους συμπεριφέρεται ως εθνική μειονότητα. 
Το ότι το "Ποτάμι" γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του (στηρίζοντας – ενισχύοντας τις επιθετικές θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής) τη διεθνή Συνθήκη της Λοζάνης, είναι ένα δείγμα της πολιτικής του (απο)κόμματος επί των εθνικών θεμάτων.....
Τι είπε στην ομιλία του ο Δρ. Μπουρχάν Μπαράν, την οποία, φυσικά, δημοσίευσε η τουρκόφωνη εφημερίδα "Τρακιανίν Σεσί":
Η καταπάτηση του δικαιώματος σεβασμού της ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας αποτελεί για την Ελλάδα ένα λάθος στρατηγικής σημασίας, διότι η αίσθηση του ανήκειν συνιστά μια σημαντική πτυχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας πολλών ανθρώπων. 
Γι αυτό, άλλωστε ο τρόπος εφαρμογής των μειονοτικών δικαιωμάτων από μια έννομη τάξη είναι στην πραγματικότητα η λυδία λίθος της αποτελεσματικής εφαρμογής των αξιών ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος κάθε ανοιχτόμυαλης δημοκρατικής πολιτικής δύναμης, αφού ορίζουν το αξιακό πλαίσιο μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, σε αντιπαράθεση με τη σημερινή κοινωνία της βαρβαρότητας που αποκλείει πεισματικά από τους κόλπους της κάθε διαφορετικότητα. 
Αποτελεί υποκρισία να αρνείται η Ελλάδα την εθνική ταυτότητα της μειονότητας της Θράκης με το επιχείρημα ότι είναι μόνο θρησκευτική, διότι απλούστατα οι αναφορές σε χριστιανούς και μουσουλμάνους οφείλονται στο γεγονός ότι όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, την εποχή της κατάρρευσης της πολυπολιτισμικής οθωμανικής αυτοκρατορίας που ήταν ένα χωνευτήρι λαών και εθνοτήτων, κυριαρχούσαν προσδιορισμοί που ανάγονταν στο θρησκευτικό παράγοντα. 
Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε τη δική μας ειλικρίνεια στους κόλπους της μειονότητας και με τον τρόπο αυτόν να ανταποκριθούμε στη δημοκρατική πρόκληση του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων όπως επιτάσσει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Το Ποτάμι αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Απερίγραπτες είναι οι πολιτικές θέσεις από Το Ποτάμι και στο Εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, με επικεφαλής τον… άφθαρτο Σταύρο Θεοδωράκη, προτείνεται ως λύση για το όνομα της ονομασίας των Σκοπίων, ο όρος «Μακεδονία».

Διαβάστε τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κόμματος για το Μακεδονικό
«Σκόπια: Λύνουμε το πρόβλημα, κερδίζουμε και οι δύο 
Επιδιώκουμε την άμεση λύση του προβλήματος. Θα ωφελήσει και τις δύο χώρες οικονομικά αλλά και πολιτικά, ενώ θα αυξήσει τη σταθερότητα στην περιοχή. 
Υποστηρίζουμε την εθνική γραμμή που είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία. 
Τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν: θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ή θέλουν να παραμείνουν στην απομόνωση; Αν επιλέξουν το πρώτο, ας γνωρίζουν ότι η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα».
Ναι, καλά διαβάσατε. Επιδιώκουν, όπως αναφέρουν, «μία ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία».

Καταρχήν, δεν μας δίνουν περισσότερα στοιχεία, τι ακριβώς εννοούν όταν λένε "σαφέστατο προσδιορισμό". Προσδιορισμός είναι το "άνω", ή το "βόρεια"; Προσδιορισμός είναι το "ελληνική" ή το "σκοπιανή";

Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους από Το Ποτάμι, ότι η Μακεδονία, ήταν, είναι και θα είναι ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ελληνική. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, δεν είναι τα Σκόπια. Ούτε άνω, ούτε κάτω, ούτε βόρεια, ούτε οτιδήποτε άλλο.

Αυτό δεν λέγεται πολιτική, λέγεται κάπως αλλιώς και κυρίως, δεν αποτελεί "εθνική" γραμμή, σίγουρα δεν αποτελεί λύση και σιγουρότατα δεν κερδίζουν και οι δύο πλευρές.

Δηλαδή, πως θα φαινόταν στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αν έβγαινε ένας νέος πολιτικός φορέας, ένα νέο κόμμα, που θα το έλεγαν «Το Άνω Ποτάμι», ή «Το Κάτω Ποτάμι»;

Κύριε Σταύρο Θεοδωράκη, το Μακεδονικό δεν είναι η διαμάχη δύο χωριών, όπως η Άνω Ραχούλα ή η Κάτω Ραχούλα (σ.σ. τυχαίο το παράδειγμα με τα ονόματα). Το Μακεδονικό είναι πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι και το θέμα της Θράκης, αλλά μάλλον το... φιλελεύθερο Ποτάμι, με τις νεοφιλελεύθερες ιδέες, απόψεις και θέσεις του, θέλει μία οποιαδήποτε λύση-συμφωνία. Σας θυμίζει κάτι; Μήπως σας θυμίζει τι έπραξαν στελέχη από Το Ποτάμι, εν μέσω των διαπραγματεύσεων του πρώην πρωθυπουργού με τους εταίρους; Μήπως είναι οι ίδιοι που έλεγαν "υπογράψτε οποιαδήποτε συμφωνία";

Εμείς από την πλευρά μας, το μόνο που προτείνουμε σε όλους τους ψηφοφόρους είναι να μην ξεχάσουν τις παραπάνω θέσεις του "Ποταμιού" στις επερχόμενες εκλογές …
 http://www.logiosermis.net/2015/09/t_17.html#.VfwB1mbotMs

Σχόλια