Με σκληρές αναφορές στη στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων και στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς εταίρους- δανειστές, προς το εσωτερικό του κόμματος και την ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις, κάτω από σφοδρές πιέσεις. Αποσαφήνισε τις θέσεις ακι την τακτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις και ότι επιδιώκει «βιώσιμη λύση, όχι απλά συμφωνία». Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ένα εσωκομματικό κρας τεστ, όπου η κυβέρνηση «μετράει» συναινέσεις, αντιρρήσεις καιαντιστάσεις, ενόψει συμφωνίας με τους δανειστές.
«Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία,» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. » Θέλουμε συμφωνία, αλλά
δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, απαιτούμε όμως σεβασμό και υποχωρήσεις κια από τους εταίρους μας » .
Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε συνθήκες κανονικότητας, αφού από τον Αύγουστο του 2014 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στην Ελλάδα από κύκλους που επιθυμούν να αποτρέψουν τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης επισημαίνοντας ακόμη μια φορά ότι ο οικονομικός παραλογισμός του μνημονίου τελείωσε μια και καλή διαμηνύοντας πως «δεν θα ανεχθούμε όσους με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη»
«Δεν θα ανεχθούμε όσους με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη» είπε συγκεκριμένα. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά έχουμε και όρια που δεν θα υπερβούμε» διαμήνυσε στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες γιατί δεν δέχονται την αποτυχία του προγράμματός τους.
«Kάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, διακινούνται σενάρια, στην αρχή με διαρροές και μετά με δηλώσεις«, καυτηριάσε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος μέσω της ΚΕ είπε ότι «θέλω να τους στείλω καθαρό μήνυμα: αν μπορούν ας βοηθήσουν αν δεν μπορούν ας σιωπήσουν»
Για την οικονομική ασφυξία είπε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Τους διαβεβαιώνω ότι αν αυτή είναι η τακτική τους δεν θα είναι αποτελεσματική.
Η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία των ΜΜΕ που πολλές φορές αποτελούν την φωνή των δανειστών έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Στηρίζει τις προσπάθειές μας ο ελληνικός λαός, γιατί διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνιια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία«.
Η συμφωνία για να είναι αμοιβαία επωφελής πρέπει να περιλαμβάνει...
χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,έσοδα από μεταφορά των βαρών στον πλούτο, αναδιάρθρωση του χρέους, γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης.
Επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές , είπε «δεν συζητάμε την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και διαιτησία, δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων». Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού.
Οχι όμως με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες.
«Κάναμε βήματα προσέγγισης. Έχουμε όμως και ‘κόκκινες γραμμές’. Η ελληνικη οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς για την παράταξη και τον λαό.
Πρέπει να περάσουμε τον κάβο με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, με χαμηλά πλεονάσματα, αναδιανομή πλούτου και αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε.
Η «τρόικα εσωτερικού»
Ο αντίπαλος -ο πιο σκληρός- βρίσκεται εντός των τειχών. Εκτός από την τρόικα των ξένων, υπάρχει το λόμπι των εγχώριων δυνάμεων που ευνοήθηκε την τελευταία 25ετία είπε ο πρωθυπουργός σε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» Ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε. «Προτείνουμε λοιπόν σε όλους αυτούς να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δουλεύουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης.
Να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ήδη αρκετά στελέχη του κόμματος κυρίως αυτά της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της έναντι των δανειστών, έστω κι αν αυτό σημάνει την οριστική ρήξη μαζί τους.
Ένα διευρυμένο σώμα περίπου 350 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθούν επ αυτών υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και οι άλλες τάσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία, καθώς οι διεργασίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
sofokloesin
Που θα ήταν σήμερα η χώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου;
ΑπάντησηΔιαγραφή==================================================
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όχι και τόσο άθελα του, προσέφερε μια ιστορική νομιμοποίηση στο Μνημόνιο κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προσφέρεται για πλήθος σκέψεων και υποθέσεων.
Η ακριβής δήλωση του κ. Βαρουφάκη ήταν η εξής:
Θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, ο κ. Άνχελ Γκουρία, έρχεται στην Αθήνα αύριο με στόχο να μας βοηθήσει –αυτός και ο Οργανισμός του- στον άρτιο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και τη διάφανη και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδειξε ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων, γι' αυτό και μέχρι πρόσφατα δεσμευόταν να καταργήσει ολόκληρο το Μνημόνιο «με ένα νόμο, με ένα άρθρο».
Η αλήθεια επίσης είναι ότι είναι ζήτημα αν κάποια από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις κατάφερε ποτέ να προωθήσουν ουσιαστικά έστω και το 50% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου καθώς ο μεγάλος καημός του ήταν να «διαπραγματευτούν» όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές.
Το ερώτημα όμως είναι ένα: που θα ήταν η χώρα σήμερα αν το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Πόσα δεινά θα είχαμε αποφύγει; Μήπως η Ελλάδα θα ήταν σήμερα εκεί που βρίσκεται η Ιρλανδία κι εκεί όπου οδεύει η Πορτογαλία, δηλαδή στην επιστροφές στις αγορές;
Γιατί όλοι αυτοί οι «σώφρονες άνθρωποι» έβαλαν την εκλογική τους επιτυχία πάνω από τη χώρα και δηλητηρίασαν τις ψυχές των Ελλήνων με προδοσίες, κρεμάλες και ψεκασμούς; Όλος αυτός ο χαμός έγινε για το ρημάδι το 30%; Δεν μας το έλεγαν τόσο καιρό;
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ…ΣΥΣΚΕΠΤΕΤΑΙ !
Ήθελαν να πέσει ο Παπανδρέου για να γίνουν ..κόμμα.
Ήθελαν να καταστραφεί η Ελλάδα για να γίνουν ‘’εξουσία’’. Ήθελαν να ξανακτίσουν το ‘’τσίγκινο’’ παραπέτασμα της εκδίκησης των κουκουλοφόρων της γονικής καθοδήγησης …
Άνοιξαν το στόμα τους και δεν ήξεραν τι έλεγαν
Πως μπορείς να ‘’μαζέψεις’’ τόσες έωλες, ψεύτικες και ανέντιμες υποσχέσεις και ταυτόχρονα να παίξεις βρόμικο διπλό παιχνίδι , που σε λίγο σε ‘’ξεβρακώνει’’?
Ποιος στην Ευρώπη να σε πιστέψει και ποιος στην Ελλάδα να μη σε ‘’φτύσει’’ για τόσα εγκληματικά παραμύθια που κατέστρεψαν και σκότωσαν τόσες ελπίδες?
ΤΣΙΠΡΑΣ: «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων
Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στην διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης». «Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού. Σύμφωνα με… τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους.
«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε», εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της…»