Ομόφωνα το Γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετάνε στα σκουπίδια τρόφιμα που δεν έχουν πωληθεί, αλλά να τα δωρίζουν είτε σε κοινωφελείς οργανώσεις ή να τα δίνουν σε αλυσίδες που φτιάχνουν τροφές για κατοικίδια.
Ο νόμος επιβάλει στα σούπερ μάρκετ να μην καταστρέφουν σκόπιμα τα απούλητα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φαγωθούν.
«Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε να χύνεται χλωρίνη στους σκουπιδοτενεκέδες των σούπερ μάρκετ μαζί με βρώσιμα τρόφιμα», δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής του κοινοβουλίου Guillaume Garot που υποστήριξε το νομοσχέδιο.
Από τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου τα καταστήματα 4.305 τετραγωνικών και άνω θα πρέπει να υπογράφουν συμβάσεις με φιλανθρωπικές οργανώσεις, διαφορετικά, θα υποστούν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων μέχρι 75.000 ευρώ ή δύο χρόνια φυλάκιση......
Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κίνησης για να μειωθεί κατά το ήμισυ η ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων στη Γαλλία μέχρι το 2025.
Ο μέσος Γάλλος πετάει περίπου 20-30 κιλά τροφής ετησίως, 7 εκ των οποίων εξακολουθούν να είναι στη συσκευασία τους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό εθνικό κόστος ανέρχεται στα περίπου 20 δισ. ευρώ. Γενικότερα, από τους 7,1 τόνους τροφίμων που σπαταλάται στη Γαλλία κάθε χρόνο, το 67% προέρχεται από καταναλωτές, το 15% από εστιατόρια και το 11% από καταστήματα.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων σε όλο τον κόσμο καταλήγουν στον κάδο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου