Ενημέρωση στα σχολεία και τον στρατό για τις γερμανικές αποζημιώσεις μελετά η κυβέρνηση – Να μάθουν όλοι ποιοι χρωστάνε

Σε ένα πολύ σωστό βήμα προχωρά η κυβέρνηση και αυτό είναι η ενημέρωση της νεολαίας ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις και στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Εντύπωση προκαλεί η διαμρτυρία από κάποια κόμαμτα που ενοχλούνται για την εκμάθηση της αλήθειας. Είναι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Την έκδοση και διανομή συγγραμμάτων με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις τόσο στα σχολεία, όσο και στο στράτευμα εξετάζει η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τη Δευτέρα, ενώ την Παρασκευή, το επανέφερε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.
Μιλώντας στo Mega, η Σταυρούλα Ξουλίδου τόνισε ότι η έκδοση και διανομή αυτών των φυλλαδίων πρέπει να γίνει από επιτελεία του στρατού, καθώς το υπουργείο Παιδείας «επί 35 χρόνια κατακρεουργεί την ιστορία της χώρας».
«Θα πρέπει να περιληφθεί στην ιστορία των βιβλίων, σε όλα τα συγγράμματα της ιστορίας από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια [εκπαίδευση], η καταστροφή που έκανε η Γερμανία στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά συγγράμματα τα οποία ο στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για την ενημέρωση των αξιωματικών» σημείωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Και πρόσθεσε:.......
«Υπάρχουν κάποια συγγράμματα που έχουν βγάλει για τη Μακεδονία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για το κατοχικό δάνειο, αυτά λοιπόν τα συγγράμματα, τα οποία ούτως ή άλλως θα διανεμηθούν δωρεάν εννοείται, δεν θα κάνουν κακό, καλό θα κάνουν να ξέρει σήμερα το ελληνόπουλο των 14, 15, 16 χρόνων, οι παππούδες του γιατί πολέμησαν και γιατί σήμερα του λένε ότι χρωστάει».
«Βεβαίως θα μου πει ο κ. συνάδελφος (αναφορά στον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δ.Τσιόδρα) γιατί να μην τα βγάλει το υπουργείο Παιδείας. Γιατί δυστυχώς κ. συνάδελφε το υπουργείο Παιδείας έχει κατακρεουργήσει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία εδώ και 35 χρόνια. Διότι έχουν αναλάβει κάποιοι να αποδομήσουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, συστηματικά. Η άδεια των 20-25 σελίδων δεν είναι βιβλία. Είναι πρόσθετα φυλλάδια» κατέληξε η κ. Ξουλίδου.
Εντονα διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου για τις γερμανικές οφειλές, λέγοντας: «Για τις γερμανικές οφειλές η σύσκεψη δεν γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται στο ΥΕΘΑ. Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου είναι αυτό: Εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η έκδοση και διανομή στα σχολεία ειδικού εντύπου σχετικά με αυτό. Άρα, το τι μοιραστεί στα σχολεία το αποφασίζει ο στρατός σε σχέση με αυτό.
»Δεύτερον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές. Όχι το υπουργείο Εξωτερικών. Ο στρατός. Έχουμε γυρίσει στην εποχή της χούντας και δεν το έχουμε καταλάβει; Είναι δυνατόν το τι θα μοιραστεί στα σχολεία να το αποφασίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;» αναρωτήθηκε.
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ απάντησε στον κ. Τσιόδρα λέγοντας ότι το Ποτάμι είναι είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Χριστοφιλοπούλου: «Θα φέρουν την ηθική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;»
«Μετά τη χούντα αγωνιστήκαμε να καταργηθεί η ηθική διαπαιδαγώγηση στον στρατό! Θα την ξαναφέρουν τώρα στα σχολεία;», ήταν το σχόλιο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Twitter, ως απάντηση στις δηλώσεις Ξουλίου.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τις γερμανικές οφειλές και εξετάστηκαν πρωτοβουλίες για «την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση μετά το πέρας της σύσκεψης στην οποία αναφέρεται:
«Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.
»Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου.
»Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού για το σκοπό αυτό. Επίσης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αίτημα του επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
»Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης όπου θα παραστεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
»Στην κατεύθυνση των ενίσχυσης των πρωτοβουλιών αυτών αναμένεται να συμβάλλουν εκτός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ θα υπάρχει συμβολή και από το Υπουργείο Οικονομικών».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Όλγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από το υπουργείο Παιδείας.
defencenet.gr

Σχόλια