Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκαλί-σκαλί προς τα 40 δολάρια το πετρέλαιο, εκτόξευση πωλήσεων στην Ελλάδα....


Το 10% της αξίας του- σε μόλις μία βδομάδα- έχει απωλέσει η τιμή του πετρελαίου, ενώ σε διάστημα δώδεκα μηνών έχει υποχωρήσει κατά 52%, με τους καταναλωτές να «τρίβουν» τα χέρια τους. Οι αναλυτές «βλέπουν» βουτιά μέχρι και τα 40 δολάρια το βαρέλι (από $50), πριν μπει σε τροχιά ανόδου από τα μέσα του 2015.
Σκαλί-σκαλί προς τα 40 δολάρια το πετρέλαιο, εκτόξευση πωλήσεων στην ΕλλάδαΤα οφέλη πολλά. Οι χαμηλές τιμές έχουν αυξήσει αρκετά τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, ενώ χιλιάδες είναι οι αιτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επίδομα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής, περίπου 350.000 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικά 90 εκατ. ευρώ (προκαταβολές), ενώ οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί είναι ακόμα περισσότερες.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το πετρέλαιο πωλείται ακόμα ακόμα και κάτω από τα 90 λεπτά το λίτρο, ενώ με την επιδότηση “κατηφορίζει” στα 60 λεπτά περίπου, δηλαδή σε επίπεδα προ κρίσης.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο Οκτώβριος ήταν από τους καλύτερους μήνες ως προς τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 200% σε σχέση με πέρσι, ενώ Νοέμβριος, Δεκέμβριος παρουσίασαν πιο συγκρατημένη εικόνα.......

Ωστόσο, ο Ιανουάριος αναμένεται να εκτοξεύσει τις πωλήσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών και του κύματος ψύχους με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ρεκόρ πωλήσεων.
“Βλέπει” και τα 40 δολάρια το πετρέλαιο;
Από τον Ιούνιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει πάνω από 21 σεντς το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σημείωσε πτώση 24%. Σήμερα, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Φεβρουαρίου για το Brent στο Λονδίνο υποχωρεί στα 50, 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό στη Νέα Υόρκη σημειώνει πτώση κάτω από τα 50 δολάρια, στα 48,70 δολάρια το βαρέλι.
Ο «μαύρος» χρυσός δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση το 2015. Οι αναλυτές εκτιμούν εφόσον «έσπασε» και το φράγμα των 50 δολαρίων, το επόμενο σκαλοπάτι είναι τα 45 δολάρια και στη συνέχεια τα 40 δολάρια.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και του ΟΠΕΚ κάνουν λόγο για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η τιμή του Brent θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 74 δολάρια και στα 80 δολάρια το 2016, αλλά θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, θα αυξηθεί η τιμή το 2015 κατά 35% στα 82 δολάρια, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ράλι στα 85 δολάρια.
Η BNP εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια το 2015 (από 88 δολάρια) και η Barclays στα 66 δολάρια (από 85 δολάρια). newmoney

Σχόλια