Γέμισε η ΝΑ Μεσόγειος με πολεμικά πλοία- 18 μίλια από το Κάβο Γκρέκο το Μπαρμπαρός..

Την έντονη και προκλητική παρουσία τους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνεχίζουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με απώτερο σκοπό να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Ψυχραιμία συστήνει η Λευκωσία με τον υπουργό άμυνας να δηλώνει ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα τουρκικά παιχνίδια.

Του Μάριου Αδάμου
Τουρκικά πολεμικά πλοία παντός τύπου βρίσκονται στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, με αφορμή τη διεθνή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρόζ με την προκλητική συνοδεία τουρκικού πολεμικού πλοίου, έφθασε σε απόσταση 18 ναυτικών μιλιών από το ακρωτήρι του Κάβο Γκρέκο, κινούμενο εντός των τεμαχίων δυο και τρία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Προηγήθηκε η αποδέσμευση από πλευράς πρωθυπουργού της Τουρκίας των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή και την ωμή παραδοχή του Τούρκου Ναυάρχου για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση παρενόχλησης των παράνομων ερευνών που διεξάγει το Μπαρπαρόζ.

Επίσης... από απόσταση εννέα χιλιομέτρων, τουρκική φρεγάτα, παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου της ΕΝΙ ΚΟGAS στο κοίτασμα Ονασαγόρα. Προκλήσεις για τις οποίες ο υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τονίζει πως δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της άγκυρας.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «Η πολιτικής μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση της προαγωγής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Στο διπλωματικό πεδίο η Άγκυρα συνεχίζει να εκφράζει με διάφορους τρόπους την έντονη δυσαρέσκεια της για την τριμερή του Καΐρου. Ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, η Πρωθυπουργία της Τουρκίας άναψε το πράσινο φως για κλιμάκωση της κρίσης, χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε χτύπημα όπως στην περίπτωση της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα, ο αρθρογράφος παραδέχεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει μείνει χωρίς συμμάχους στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Μεσόγειος να μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα- «Παρενοχλούμε, αλλά δε θα χτυπήσουμε», λέει η Τουρκία

Νέο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις, αλλά δε θα πραγματοποιηθεί χτύπημα στα ελληνοκυπριακά πλοία, αφού ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται και σήμερα το Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό κινείται απέναντι από το Κάβο Γκρέκο εντός του οικοπέδου 1. Οπως πάντα συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το γεωτρύπανο saipem της Eni-Kogas.

Τζουμχουριέτ: Στενά παρακολουθεί η Άγκυρα κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει με βάση τους `κανόνες εμπλοκής` που παρέδωσε η Πρωθυπουργία της Τουρκίας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και από εκεί στο αρχηγείο του ναυτικού.

"Εποχή παρενόχλησης αλλά όχι χτυπήματος", είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας, η οποία αναφέρει ότι η Πρωθυπουργία της Τουρκίας έδωσε αρμοδιότητα για κλιμάκωση της κρίσης αλλά οι `κανόνες εμπλοκής` δεν περιέχουν χτύπημα, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Θα παρακολουθεί από κοντά τις πολεμικές κινήσεις αλλά δεν θα χτυπήσει, γράφει. Όπως αναφέρεται, παρακολουθείται στενά το πολεμικό πλοίο και το υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή.

Η Τζουμχουριέτ γράφει ότι δεν θα επιτραπεί αυτά τα πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του Μπαρμπαρός.

Τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έλαβε ο διοικητής του πλοίου έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίσει τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων που θα τον πλησιάσουν απειλητικά ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε εξουσία για να χτυπήσει. Στην περίπτωση που υπάρξει μια ανεπιθύμητη κατάσταση, τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει πως το γεγονός ότι δεν έχουν σκληρύνει οι `κανόνες εμπλοκής` της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως στη Συρία οφείλεται στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ανήκουν στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανήκει και η Τουρκία.

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει μείνει κανένας σύμμαχος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ οι σχέσεις είναι κακές.

Οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα

Για τη συμμαχία Αιγύπου-Ελλάδας-Κύπρου, αναφέρει ότι οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα. Γράφει ότι πέρσι η Ελλάδα είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή της `μέσης γραμμής` και για τα νησιά και η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό σημαίνει ότι και το Καστελόριζο έχει 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα. Αν η γραμμή αυτή του Καστελορίζου ενωθεί με τη γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου, τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα, σχολιάζει η Τζουμχουριέτ και προσθέτει ότι σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η Τουρκία περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια.

Για την Κύπρο γράφει ότι το 2004 κήρυξε 200 ναυτικά μίλια ως ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον έδωσε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 13 περιοχές και έκανε συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνίες με αμερικανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες ερευνών. Τώρα η Τουρκία τρέχει να βγάλει το γκολ από τα δίκτυα, σχολιάζει η Τζουμχουριέτ.

Λονδίνο προς Άγκυρα: Ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ

Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει εκφράσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τα σχέδια διενέργειας τουρκικών εμπορικών σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων η Υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Άνελεϊ σε σχετική ερώτηση του Λόρδου Χάρις του Χάρινγκεϊ.

Το Εργατικό μέλος της Βουλής των Λόρδων είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το ποιες διπλωματικές παραστάσεις έχουν γίνει από το Λονδίνο προς την τουρκική κυβέρνηση για τα σχέδια δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις πρόσθεσε στην απάντησή της ότι «αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη θέτει σε κίνδυνο τις στηριζόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες να επιτευχθεί μία συνολική λύση».

Η Βαρόνη Άνελεϊ ανέφερε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να προτρέπουν τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και πως η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει δυνατά την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης.

Ο Λόρδος Χάρις είχε ρωτήσει επίσης «ποιες είναι οι επιπλοκές των ενεργειών της κυβέρνησης [της Τουρκίας] ως προς τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως».

Η απάντηση της βαρόνης ως προς αυτό ανέφερε πως οι υποχρεώσεις της Βρετανίας παραμένουν αμετάβλητες.

Σχόλια