Παρανοϊκός φόρος και σε μισθούς σε... είδος,όπως: κινητά τηλέφωνα που πληρώνονται από την επιχείριση, εταιρικά αυτοκίνητα, προκαταβολές μισθών, κουπόνια για αγορές ειδών κ.λπ






Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται σε όσους λαμβάνουν «παροχές σε είδος» από την εργασία τους, όπως: κινητά τηλέφωνα που πληρώνονται από την επιχείριση, εταιρικά αυτοκίνητα, προκαταβολές μισθών, κουπόνια για αγορές ειδών κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω θα φορολογούνται πλέον ως εισόδημα, ενώ θα λογίζεται ως δάνειο (για τα οποίο ο λαμβάνων θα πληρώνει επιτόκιο) κάθε προκαταβολή μισθού πάνω από 3 μήνες.

Στον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται ότι  «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος». Σύμφωνα με τον κώδικα, οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο. Ορίζεται ότι ο επιχειρηματίας θα πρέπει να επιβάλει επιτόκιο στον εργαζόμενο ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει φόρους για τους τόκους του δανεισμού του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ως μέσο επιτόκιο δανεισμού θα λαμβάνεται το επιτόκιο αγοράς των τραπεζικών δανείων προς ιδιώτες. Σε περίπτωση που στη σύμβαση δανείου δεν αναγράφεται συγκεκριμένος σκοπός, ως επιτόκιο λαμβάνεται το επιτόκιο που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς για τον μήνα κατά τον οποίο ελήφθη το δάνειο.


Εγκύκλιος.........


Σύμφωνα με το ίδιο φορολογικό καθεστώς, αν κάποιος έχει μια «εταιρική σύνδεση» κινητής τηλεφωνίας (όπου κατά πάσα πιθανότητα το ποσό ξεπερνάει τα 300 ευρώ ετησίως), είναι πλέον υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες. Ο λογιστής της εταιρίας θα προσθέσει στον μισθό του το αντίτιμο των λογαριασμών του κινητού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να επιβληθεί φόρος εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο φόρος θα ανέλθει στο 22%.

Χειρότερη είναι η πρόβλεψη του νόμου για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Η εταιρία θα πρέπει να καταλογίζει ως εισόδημα στον φορολογούμενο το κόστος που εγγράφεται στα βιβλία ως δαπάνη του οχήματος. Λαμβάνονται υπόψη η απόσβεση, τα τέλη κυκλοφορίας, τα έξοδα συντήρησης, το χρηματοδοτικό κόστος για την αγορά του οχήματος και κάθε άλλη δαπάνη.

Με την ίδια λογική τα κουπόνια που δίνουν οι εργοδότες στους εργαζομένους για την αγορά προϊόντων της επιχείρησής τους θα μπορούν να θεωρηθούν ως παροχή σε είδος, με αποτέλεσμα να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και να οδηγούν σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση

Αν και κανονικά η φορολόγηση των παροχών σε είδος θα έπρεπε να ισχύει από τις αρχές του 2014, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση όλων των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικών.

 http://www.dimokratianews.gr/

Σχόλια