Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ: Η Ελλάδα όχι μόνο για την ευρωζώνη δεν έκανε, αλλά ούτε για βοήθεια από το ΔΝΤ. Πρέπει να παραπεμφθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα

die-kritischen-worte-von-juergen-habermas-re-werden-spd-chef-sigmar-gabriel-nicht-unbedingt-gefallen-haben-Ο σοσιαλιστής Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσπαθώντας να απαντήσει στις σκληρές επικρίσεις του Γερμανού φιλοσόφου Χάμπερμας για την “ημι-ηγεμονική στάση” της Γερμανίας στην Ευρώπη, που “εγκυμονεί τον κίνδυνο μια γερμανικής Ευρώπης”, ανέφερε ότι όλες οι χώρες πάνε καλά εκτός από την Ελλάδα που είναι “μία χώρα χωρίς καθόλου κρατικές δομές“, που όχι για την ευρωζώνη δεν έκανε, αλλά ούτε για βοήθεια από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ παραποιώντας όλα τα στοιχεία! Η χώρα, ανέφερε, πρέπει να παραπεμφθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα (που θεραπεύει τις πολύ φτωχές αφρικανικές χώρες και κάποια ασιατικά fail states)!
Από το  news.gr :
Ως “θέμα περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, περιέγραψε την Ελλάδαο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα πέτυχε την ένταξή της στην Ευρωζώνη “μόνο με παραποίηση όλων των στοιχείων”.
Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού.....
Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις Ευρωεκλογές, Μάρτιν Σουλτς, και ο φιλόσοφος Γίργκεν Χάμπερμας, ο Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές “δεν είναι επί της αρχής εναντίον” μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Τόνισε μάλιστα ότι έχει ξεπροβάλει το “πρώτο φως”, αναφερόμενος στην πρόοδο της Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την Ελλάδα, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι μια περίπτωση “περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές”.
Νωρίτερα, ο Γίργκεν Χάμπερμας είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην στάση που κράτησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, κυρίως στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Το SPD, όπως είπε, δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη κοινοτικοποίηση των χρεών και οι σύντροφοι δεν μιλούν πλέον για ευρωομόλογα, παρ’ ότι αυτή η λέξη ήταν κάποια στιγμή λέξη – κλειδί στην σοσιαλδημοκρατική ρητορική. Σχολίασε, μάλιστα, πως ο λεγόμενος “μεγάλος συνασπισμός” είναι μονόπλευρος και… γέρνει προς το μέρος των Χριστιανοδημοκρατών, με πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, αλλά που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Ο Γερμανός φιλόσοφος έκανε ακόμη λόγο για “πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών” και για “πτώση ολόκληρων γενεών και περιοχών“, και επισήμανε ότι αυτές τις εκφράσεις τις άκουγε κανείς συχνά στο SPD κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά στο μεταξύ όσοι τις χρησιμοποιούσαν σιώπησαν. Τόνισε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση “χρησιμοποίησε σκληρά την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και πρόσθεσε ότι ο νέος συνασπισμός “δυστυχώς θέλει να συνεχίσει” την έως τώρα διαχείριση της κρίσης χρέους. Αυτή η πολιτική, όμως, δεν ακουμπά τα αίτια της κρίσης, δήλωσε ο Γ. Χάμπερμας, αλλά “εγκυμονεί τον κίνδυνο μια γερμανικής Ευρώπης“.

Σχόλια