Οι Ισλανδοί ξηλώνουν κεντρικό τραπεζίτη που αρνήθηκε να κουρέψει στεγαστικά

«Αγγελία» για τη θέση του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας Mar Gudmundsson, έχει βάλει η Ισλανδία, μετά την έντονη κριτική που άσκησε στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μεγαλύτερο «κούρεμα» στεγαστικών δανείων που έχει γίνει στον κόσμο, μεταδίδει το Bloomberg.

«Αποφασίσαμε να διαφημίσουμε τη θέση του διοικητή ως ανοικτή για υποβολή υποψηφιοτήτων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Bjarni Benediktsson. «Αυτό γίνεται προκειμένου να δοθεί στις αρχές μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με πιθανές αλλαγές στους νόμους για την κεντρική τράπεζα» συμπλήρωσε.

Η απόφαση ακολουθεί εκτιμήσεις των ισλανδικών ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικαταστήσει τον Mar Gudmundsson ή να περιορίσει την επιρροή του μετατρέποντάς τον σε έναν από τους τρείς διοικητές.
 Όπως είχε υποστηρίξει ο Ισλανδός πρωθυπουργός Sigmundur Gunnlaugsson με δηλώσεις του το Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα κάνει πολιτικό παιχνίδι μέσω της κριτικής που ασκεί στα σχέδια του για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ στο πλαίσιο συνέντευξής του αυτό το μήνα ο S. Gunnlaugsson ανέφερε ότι...
καλό θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία στην Κεντρική Τράπεζα.

Σχόλια