Ξεπούλημα μετοχών καταγράφεται στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παρασύρονται από την αναταραχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών.
Οι δείκτες σε Ευρώπη και Wall σημειώνουν βουτιά, καθώς τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν χθες το χειρότερο sell off των τελευταίων πέντε ετών ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που προκαλεί το “φρένο” στο τύπωμα χρήματος από τη Fed, σε συνδυασμό με τους φόβους για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Ο Dow οδεύει στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούνιο το 2012
“Η μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές και ο αντίκτυπος των νομισμάτων επηρεάζουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια”, λέει στο Bloomberg o Εric Teal, επικεφαλής επενδύσεων στη First Citizens BancShares. “Μετά τα ισχυρά κέρδη πέρυσι, νομίζω ότι θα ήταν αναμενόμενο να δούμε μία υπεραντίδραση στο ξεπούλημα”........
Η Αργεντινή προχώρησε σε υποτίμηση του πέσο, αφήνοντας την ισοτιμία του νομίσματος να διαμορφωθεί έναντι του δολαρίου στα 13,9% μέσα σε δύο ημέρες, μία κίνηση άνευ προηγουμένου από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2001, με στόχο να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές..
Η τουρκική λίρα βυθίζεται, η ουκρανική γρίβνα υποχωρεί σε χαμηλό τεσσάρων ετών και το νοτιοαφρικανικό ραντ πέφτει πέρα από τα 11 ανά δολάρια για πρώτη φορά από το 2008.
Η ρυθμιστική τραπεζική Αρχή της Κίνας έδωσε εντολή στους περιφερειακούς αξιωματούχους να αυξήσουν τον έλεγχο στους πιστωτικούς κινδύνους στην βιομηχανία λιθανθράκων, όπως αναφέρει το Βloomberg, ένδειξη ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανές στάσεις πληρωμών.
Το sell off των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών άρχισε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την HSBC Holdings και την Markit Economics, που ανέφεραν ότι η μεταποίηση στην Κίνα μπορεί να συρρικνωθεί για πρώτη φοράτους τελευταίους έξι μήνες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό 11 εβδομάδων, ενώ άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως στην Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και στην Ιρλανδία.
Παράλληλα, το γεν, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές, σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι των 16 βασικών νομισμάτων.
Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, εντείνοντας την βύθιση των νομισμάτων τους, η οποία άρχισε πέρυσι όταν η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβραδύνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 82 δισ. Δολαρίων.
Ο Dow σημειώνει πτώση 272 μονάδων ή 1,68% στις 15.922 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 1,78% στις 1.795 μονάδες ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,96% στις 4.136 μονάδες.
Παρόμοιο το σκηνικό και στην Ευρώπη. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1,71% στις 6.657,24 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 2,92 στις 4.155,88 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με υποχώρηση 2,61% στις 9.380, 09 μονάδες. Στη Μαδρίτη, ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση 3,64% στος 9.868 μονάδες και ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 2,30% στις 19.358,99 μονάδες.
Τρεις γύροι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed βοήθησαν τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 170% από το 12ετές χαμηλό του 2009. Ο δείκτης πραγματοποίησε ράλι 30% πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1997. Από τις αρχές του έτους, όμως, οι μετοχές έχουν απωλέσει μέρος των κερδών τους, με το δείκτη να χάνει 1,1% για το 2014.
“Είχαμε ένα μαζικό selloff στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών,” τονίζει στο Bloomberg o Nick Xanders, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στη BTIG. “ Ρούβλι, ρουπία, ρεάλ, ραντ: Όλα υποχωρούν και ο βασικός λόγος είναι το tapering. Πολλές εταιρείες που έχουν επωφεληθεί από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές βλέπουν τώρα να αντιστρέφεται το κλίμα”.
via newmoney.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου