Η Ισλανδία διαγράφει χρέη νοικοκυριών απο στεγαστικά! «Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών».



VIDEO.EURONEWS/RT. Σεισάχθεια.


Σε όλη την Ευρώπη, εχει κάνει αίσθηση η απόφαση της κυβέρνησης της  Ισλανδίας να διαγράψει τα χρέη των νοικοκυριών από στεγαστικά δάνεια, σε ποσό μεγαλύτερο των 24.000 ευρώ για κάθε σπίτι.
Το κόστος του σχεδίου αποτιμάται άνω των 900 εκατ. ευρώκαι θα διαρκέσει  τέσσερα χρόνια.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήταν από τις πρώτες ειδήσεις, πλήν φυσικά των ελληνικών.

Οπότε το LEFTeria-news παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Euronews και (άλλη μία) διαφωτιστική συνέντευξη του Ισλανδού Προέδρου Ólafur Ragnar Grímsson, στο ρώσικο RT αυτή την φορά, με τίτλο «Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών».

Στην αρχή της συνέντευξης ερωτάται ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, τι έφταιξε για την κρίση.

Ο ίδιος απάντησε ότι μας είχε σερβιριστεί η θεωρία ότι όσο πιο απορρυθμισμένη και ελεύθερη η αγορά, όσο πιο πολύ ιδιωτικοποιείς, όλοι θα ευημερούν και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.

Αυτό όμως ήταν μια ιδεολογιά που μας το παρουσίαζαν ως οικονομική επιστήμη.

Βέβαια, συνέχισε ο Ισλανδός Πρόεδρος, όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες, καταλάβαμε ότι αυτή η φόρμουλα ήταν δηλητηριώδης και επικίνδυνη.

Η Ισλανδία έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους για τα νοικοκυριά.
Οι επικριτές λένε ότι....
το πρόγραμμα, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμα και να τρομάξει τους ξένους επενδυτές.
Αλλά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας πιστεύει ότι ο κίνδυνος αξίζει.
«Τα άμεσα ωφέλη θα φτάσουν σε σχέδον 80% των ισλανδικών νοικοκυριών, αλλά τα έμμεσα οφέλη που θα φτάσουν στον καθένα. Θα αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη», δήλωσε ο David Sigmundur Gunnlaugsson
Η Ισλανδία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από την βαθύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της, αλλά πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με υποθήκες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποπληρώσουν, συμπιέζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε άμεσες απομειώσεις του χρέους των στεγαστικών δανείων και να δώσει σχεδόν άλλο τόσο σε φορολογικές απαλλαγές για διάστημα τριών ετών.
Η συμφωνία αυτή ισούται με το 9% της Ισλανδικής οικονομίας που αποτιμάται σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

  1. Κύριε Σαμαρά, κύριε Τσίπρα, κύριε Βενιζέλο και..λοιποί μικρόψυχοι

    πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο

    προσφύγαμε, ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείριση της πενταετίας (2004-2009),

    και το οποίο "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" λόγω ελλείψεως εσόδων! αφού μέχρι και σύλλογο "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ", φτιάξετε οι δύο

    "ουρανοκατέβατοι"...σωτήρες μας, ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες!

    ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»» !!! σημαίνει άμεση μείωση των εσόδων, άμεση αποσυναρμολόγηση του κρατικού συνδετικού ιστού, άμεση υπονόμευση της δημοκρατίας.

    Δεν πληρώνω σημαίνει , κατάλυση κάθε έννοιας έννομης τάξης, και οδηγεί το πολίτευμα και την Ελλάδα σε επικίνδυνους αντιδημοκρατικούς ατραπούς.

    Δεν πληρώνω σημαίνει, ότι το κράτος στερείται ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ εσόδων, και το αποτέλεσμα οδηγεί σε νέο δανεισμό και υπερδιόγκωση του χρέους και του ελλείμματος.

    Σας υπενθυμίζω κύριοι, ότι οι απεργίες, οι διαδηλώσεις , οι ΤΑΧΙ πορείες, οι φορτηγο-αποκλεισμοί η λιμανο-πειρατεία, οι απεργίες, γιατρών, δικηγόρων, υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ. και σχεδόν του συνόλου των ΔΥ, ήταν σχεδόν πάντα τη «κοινή συναινέσει όλων των …εραστών της πολυθρόνας», επί ΔΥΟ και πλέον ΧΡΟΝΙΑ!!

    Και ήταν το φυσικό αποτέλεσμα της ‘’δικιά σας’’( προτρεπτικής) αντεθνικής συμβολής υπόδειξης και καθοδήγησης , που υπήρξε μία από τις δυνάμεις που ενήργησαν όλες μαζί, ώστε να επιτευχθεί η συνισταμένη της οικονομικής κατάρρευσης των εσόδων, ώστε να «φανεί σαν αδυναμία Παπανδρέου, κακό σχέδιο, αποτυχημένη εφαρμογή, ώστε να μπούμε στα μνημόνια που τόσο επεδίωκαν οι Ευρωπαίοι που σας καθοδηγούσαν και σας έδιναν εντολές.

    Σήμερα οι Έλληνες υποφέρουνε, ευτελίζονται , πεινούν και αυτοκτονούν γιατί ΕΣΕΙΣ! τους ‘’πουλήσατε’’ σαν άλλοι πειρατές στα διεθνή κέντρα των εντολοδόχων σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας εσύ κύριε που τα ξέρεις όλα, γιατί όπως τα παρουσιάζεις στα λεγόμενά σου φαίνοντε σωστά, τον τρόπο με τον οποίο ο λαός που τον καταστήσαν μπαταξή ως προς τις υποχρεώσεις του, αφού του μείωσαν πρώτα τον μισθό ή τον απέλησαν, πως θα αντιδράσει -θα αντισταθεί και τελικά πως θα μπορέσει να τους απομακρύνει από την εξουσία που ο ίδιος μη γνωρίζοντας το τι αυτοί πρεσβέβουν τους ψήφισε.
      Για δώσε μας την λύση νοσταλγέ του ΓΑΠ που έχεις και γλώσσα χρώματος πρασίνου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου