Σε δύο μήνες αλλάζει το καθεστώς της ΑΕΠΙ και GEA

«Διόρθωση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων» ζητά από το βήμα της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης

Δέσμευση Υπουργού:
 «Σε δύο μήνες το αλλάζουμε»
Βασικά σημεία τοποθέτησης Λευτέρη Αυγενάκη:
Δείτε το βίντεο
Ο κύριος Αυγενάκης στο βήμα της Βουλής


«Το προς συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θίγει έναν πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό και όχι μόνο τομέα. Αυτόν των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, θέλω να παρουσιάσω και μια άλλη διάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων όπως εισπράττονται σήμερα από τους κατ’ ευφημισμόν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως την Grammo Ερατώ Απόλλων και την κερδοσκοπικότατη εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε.

Θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι είναι σημαντικό οι πνευματικοί δημιουργοί να αμείβονται για τα δικαιώματά τους, ωστόσο δεν μπορεί να χρεώνονται δικαιώματα μονομερώς από μια ανώνυμη εταιρεία, με την προστασία της ελληνικής πολιτείας, και η οποία εταιρεία, απολαμβάνει ποινικές δυνατότητες για την άσκηση της εμπορικής της δραστηριότητας.........
Όταν η μουσική χρησιμοποιείται έξω από τον στενό προσωπικό κύκλο, όπως σε καταστήματα, γραφεία, ταξί, και πολλούς ακόμα χώρους ή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, χαρακτηρίζεται ως Δημόσια Εκτέλεση και συνεπώς χρειάζεται άδεια απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Δηλαδή τους δημιουργούς και τους συντελεστές. (συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, μουσικό, παραγωγό).

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο η πολιτεία αδειοδότησε - σωστά μέχρι εδώ- την ΑΕΠΙ, την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και την GEA για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών (συνθέτες και στιχουργούς).
Όπως κατέληξε όμως σήμερα, επιχειρηματίες με την μορφή υπεργολάβων ανά νομό να αναλαμβάνουν να εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα, τα οποία στην πορεία αποδίδουν -με τρόπους που δεν είναι γνωστοί και διαφανείς- στους δημιουργούς, μουσικούς, στιχουργούς και μουσικοσυνθέτες. Φαντάζομαι, είστε ενήμερος για τις αντιρρήσεις επί των αποδόσεων από πλευράς των παραγωγών.
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην ΑΕΠΙ να καθορίσει μονομερώς την αμοιβή της εταιρείας για την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν αμοιβολόγιο.
Πρόκειται για ποσά που φθάνουν ακόμα και τις μερικές χιλιάδες ευρώ και το φοβερό όλων είναι ότι η χρέωση δεν γίνεται βάσει της «χρήσης» του χ ή του ψ τραγουδιού αλλά βάσει των τετραγωνικών του καταστήματος.
Και βέβαια ένα ερώτημα που ευθέως κάνω είναι, αλήθεια ξέρετε για πόσους και για ποιους καλλιτέχνες εργάζεται η ΑΕΠΙ;
Εσείς που ως Υπουργός πολιτισμού έχετε την ευθύνη εποπτείας αυτής της Εταιρείας, έχετε αναζητήσει ποτέ συμβάσεις συνεργασίας της εταιρείας αυτής με τους καλλιτέχνες, παραγωγούς;

Φαντάζομαι πως όχι, γιατί είναι επτασφράγιστο μυστικό.




Πως επιτρέπετε να λειτουργεί τέτοιο μονοπώλιο κάτω από τη «μύτη» σας χωρίς να δίνετε καν σημασία; Πως επιτρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να συνεχίζει αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση χωρίς να παίρνει καμία πρωτοβουλία; Πως οι Οικονομικοί Εισαγγελείς παραμένουν απαθείς βλέποντας δημόσιες καταγγελίες για την πορεία χρήματος που συγκεντρώνεται με άναρχο και εκβιαστικό τρόπο από μικρομεσαίους επαγγελματίες με τις ευλογίες σας, με τις ευλογίες της Πολιτείας και του Υπουργού Πολιτισμού και στην συνέχεια να κατανέμεται όπως κατανέμεται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία (συμβάσεις συνεργασίας και αποδεικτικά στοιχεία χρήσης τραγουδιών εκπροσώπων της παραγωγών στην αγορά.)




Παρακαλώ και προκαλώ τόσο εσάς ως αρμόδιο Υπουργό, τον Πρόεδρο Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και τις ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Οικονομικού Εισαγγελέα να πράξουν τα δέοντα. Είμαι στην διάθεσή σας, κυριε Υπουργέ. Είμαι στην διάθεσή τους, για να φέρουμε στο φως όλα τα κακώς κείμενα ενός μοντέλου που έχει κάνει τον κύκλο του.




Η Ελληνική πρωτοτυπία σε ακόμα μια περίπτωση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ο νόμος 2121/1993 προβλέπει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, αλλά και ιδιαίτερα υψηλές αποζημιώσεις.




Ουσιαστικά, το δημόσιο έχει το ρόλο εισπράκτορα μιας καθαρά αστικής εταιρείας, καθώς έχει «εξοπλίσει» την ΑΕΠΙ με ποινικές δυνατότητες για την άσκηση της εμπορικής της δραστηριότητας.




Και το ερώτημα κύριε Υπουργέ είναι το εξής: «Με ποιο σκεπτικό εξοπλίζουμε μια αστική εταιρεία με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, απλά και μόνο για να ασκεί την εμπορική της δραστηριότητα;




Κυρώσεων που φθάνουν ακόμα και στο αυτόφωρο ακόμα και στην δήμευση περιουσίας καταστηματαρχών.Που έχει ξαναγίνει αυτό; »




Το παράδοξο μάλιστα, είναι ότι, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον έχουμε κάνει σχετική ρύθμιση όταν τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στην εκρηκτική κατάσταση με τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, ενώ η μη καταβολή του τέλους πνευματικών δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ, οδηγεί τον επιχειρηματία στο αυτόφωρο, με όλα τα συνεπακόλουθα




Με τις εμπορικές συμπεριφορές της ΑΕΠΙ, έχει ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2000, και η οποία τονίζει ότι η ΑΕΠΙ «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά» και αναφέρει ξεκάθαρα ότι «είναι αδικαιολόγητη η άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχτεί τη μερική ανάθεση διαχείρισης των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών. Είναι υπέρμετρα υψηλή η επιβολή προμήθειας για την είσπραξη των δικαιωμάτων των δημιουργών και υπάρχει παράλειψη της ΑΕΠΙ να γνωστοποιεί κατά τρόπο πλήρη και ουσιαστικό το αμοιβολόγιο και τον κανονισμό διανομής της στους ενδιαφερόμενους δημιουργούς και χρήστες αλλά και το ύψος και τα κριτήρια διάθεσης (για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς) των ποσών, τα οποία παρακρατούνται βάσει συμφωνιών αμοιβαιότητας.»




Την ώρα που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, καταβάλει κάθε προσπάθεια μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και γενικότερα στην ελάφρυνση από τις έμμεσες δαπάνες των επαγγελματιών εστίασης, ώστε αυτή η ελάφρυνση να φθάσει στον τελικό καταναλωτή, εσείς είναι αυτονόητο τι πρέπει να κάνετε με την ΑΕΠΙ, την GEA και των υπολοίπων εταιρειών που έρχονται




Σας δίνω μόνο ένα στοιχείο, στην παρούσα οικονομική συγκυρία που οι επιχειρηματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά που επιβάλλει η ΑΕΠΙ, έχει ως αποτέλεσμα η τελευταία να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, για να εισπράξει τα οφειλόμενα κατά την κρίση της ποσά.




Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την έναρξη της κρίσης η ΑΕΠΙ έχει καταθέσει πλέον των 6.000 μηνύσεων προς ιδιώτες για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς να έχει την παραμικρή έκπτωση στις χρεώσεις προς τους καταστηματάρχες, απεναντίας, αποφάσισε μειώσεις έως και 40% στους δημιουργούς, την ώρα που εμφανίζει ετήσιους τζίρους της τάξης των 14 εκατ ευρώ η ΑΕΠΙ και των 7 εκατ. ευρώ η GEA για το 2010.




σε πρόσφατη απάντησή σε κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, αλλά και στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, ανέφερε ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος ότι στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα είναι η σύσταση επιτροπής διαλόγου σταθμίζοντας τα συμφέροντα κάθε σχετιζόμενης ομάδας…




Ποια θα είναι η αποστολή της εν λόγω επιτροπής; Ποια τα καθήκοντά της; Αρκεί ο διάλογος και η κατανόηση; Δεν θέλω να πιστέψω ότι κάνουμε μια επιτροπή για να ξεχαστεί το θέμα και να τιο κρύψουμε κάτω από το χαλί




Καθαρές κουβέντες! Καθαρές δεσμεύσεις!

Το κράτος δεν μπορεί να είναι σχολιαστής, λέγοντας: «για τις διαφωνίες πάτε στα δικαστήρια», πράγμα που σημαίνει περισσότερα έξοδα για τους ΜΜΕ επαγγελματίες.




Το κράτος οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση, σε αυτή την αδικία που συντελείται.




Τελειώνοντας, επιβάλλεται, άμεσα και συνολικά να προχωρήσουμε σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ενσωματώνοντας το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και παραδειγματιζόμενοι από τα ανάλογα μοντέλα εταιρειών που υπάρχουν και εκτός Ευρώπης, όπως στην Αμερική.




Προκαλώ και τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να πάρουν θέση και να στηρίξουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, να στηρίξουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας αυτών των εταιριών.




Άλλωστε σε τέτοια θέματα δε θα κριθεί η αντιπολιτευτική σας πορεία, απεναντίας θα στηρίξετε μια διόρθωση που χρόνια τώρα έπρεπε να είχε γίνει.»




Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την απάντησή του τόνισε:




«Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δύο μηνών, και υπάρχει η βούληση από πλευράς του Υπουργείου για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που πράγματι υπάρχει, ειδικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες . Η επιτροπή διαλόγου με αυτά τα θέματα θα ασχοληθεί και εμείς θα τα θέσουμε αναλυτικά για να δώσουμε λύση πάντα με σεβασμό σε κάθε πλευρά»

Σχόλια