Αυξάνονται ραγδαία οι επιχειρήσεις με χρέη στην Εφορία.

Του Γιώργου Δελαστίκ
Τρόμο για την κατάσταση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προκαλούν τα στοιχεία. Στις 31 Αυγούστου 2013 οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονταν σε 182.785, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Εναν -κυριολεκτικά έναν!- μήνα αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι επιχειρήσεις που δεν είχαν ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είχαν... τριπλασιαστεί!

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία είχε εκτοξευτεί στις...
526.477! 
Μέσα σε έναν μήνα δηλαδή 343.692 επιχειρήσεις επιπλέον των προηγουμένων πέρασαν στην κατηγορία αυτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Μετά την εξέλιξη αυτή, το συνολικό ποσό που οφείλουν αυτό το μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις στο Δημόσιο ανήλθε στο αστρονομικό ύψος των 39,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ελάχιστο τμήμα του τεράστιου αυτού ποσού έχει υπαχθεί σε ρυθμίσεις αποπληρωμής με δόσεις. Μόλις... 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ακρίβεια 647,69 εκατομμύρια ευρώ! Ούτε το... 1,7%!!!
 Τραγικό ποσοστό, που όσο και αν οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια επιτήδειων επιχειρηματιών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να μην πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους τους παρόλο που έχουν τα χρήματα, τα προαναφερθέντα στοιχεία αντανακλούν πρωτίστως την προϊούσα κατάρρευση των επιχειρήσεων που τις οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης ακόμη και των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Αν στα 39,3 δισεκατομμύρια που χρωστούν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις προστεθούν...... τα 22,6 δισ. ευρώ που χρωστούν στην Εφορία 2.594.336 φυσικά πρόσωπα, βλέπουμε ότι νομικά και φυσικά πρόσωπα χρωστούν στην Εφορία 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυξάνονται ασταμάτητα δηλαδή τα χρέη των Ελλήνων προς την Εφορία, καθώς το φορολογικό "γδάρσιμό" τους υπερβαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη φοροδοτική τους ικανότητα. Πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο που ενισχύει την άποψη αυτή είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς την Εφορία ακόμη και όταν τους υποχρεώνουν αποφάσεις δικαστηρίων!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2013, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί το ποσόν των 16,48 δισ. ευρώ επί συνολικού ποσού οφειλών ύψους 17,37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί για το ποσό αυτό όμως είχαν εισπραχθεί μόνο 0,89 δισεκατομμύρια - μόλις το 5,1%. Οταν εισπράττεται μόνο το ένα εικοστό των οφειλών προς την Εφορία που έχουν επιδικαστεί με αποφάσεις δικαστηρίων, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Οταν δηλαδή παραμένει ανείσπρακτο το 95% (!) των χρεών προς την Εφορία που έχουν προκύψει από δικαστικές αποφάσεις, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι καταδικασθέντες έχουν μεγάλο μέρος από τα 16,48 δισεκατομμύρια ευρώ και απλώς δεν τα πληρώνουν, με κίνδυνο να κατασχεθούν περιουσιακά τους στοιχεία ή να πάνε φυλακή.

Η εξήγηση ότι δεν έχουν να πληρώσουν είναι σαφώς πιο λογική, χωρίς φυσικά να απουσιάζουν και οι απατεώνες. Η άγρια φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, πάντως, οδηγεί όλο και περισσότερους επιχειρηματίες και εύπορους ιδιώτες να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για τις φορολογικές τους υποθέσεις, ελπίζοντας έτσι να κερδίσουν τουλάχιστον μερικά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν στον ανώτερο ή ανώτατο βαθμό. Η τάση αυτή αποτυπώνεται σε στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 βρίσκονταν σε δικαστική εκκρεμότητα 111.151 φορολογικές υποθέσεις.

Από αυτές οι 100.188 βρίσκονταν στα Πρωτοδικεία, οι 9.700 στα Εφετεία και οι 1.263 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δικαστικές προσφυγές των φορολογουμένων αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα ως αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο παραγόντων: αφενός της απόλυτης ανάγκης πολλών φορολογουμένων να κερδίσουν χρόνο πριν επιχειρήσουν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και αφετέρου της ελπίδας μεγάλου μέρους τους ότι η απομάκρυνση από την εξουσία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου θα συνοδευτεί και από χαλάρωση της δυσβάστακτης υπερφορολόγησης, που στραγγαλίζει οικονομικά τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας μας. Το τι θα γίνει βέβαια στην πράξη, θα το δούμε.

Πηγή:  ethnos.gr

Σχόλια