Σοκ και δέος: Θέλουν 40 δισ. με έντοκα για να βγει το 2014

Σοκ και δέος: Θέλουν 40 δισ. με έντοκα για να βγει το 2014Σε τόκους όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Κίνδυνος για τις τράπεζες το σενάριο τρόμου του ΥΠΟΙΚ
Ανατριχίλα προκαλεί στα διεθνή φόρα ο οικονομικός και χρηματοδοτικός προγραμματισμός της κυβέρνησης για το 2014 καθώς οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο έτος ανέρχονται στα 62,6 δισ., τα 40 δισ. εκ των οποίων αφορά βραχυχρόνιο δανεισμό, με επιτόκιο 4%(!). Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του βραχυχρόνιο δανεισμού θα κινηθούν μεταξύ 1,6-2 δισ., ενώ για την εξυπηρέτηση των ομολόγων στα 24,9 δισ.
Το υπουργείο Οικονομικών μετά από 5 έτη λιτότητας, περικοπών και αποσάθρωσης του κοινωνικού κράτους, δυο κουρεμάτων και τριών Μνημονίων δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ομαλό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα...........

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν καταστρώσει στο ΥΠΟΙΚ -αλλά δεν έχουν αποστείλει προς έγκριση στην τρόικα και το Euro Working Group- η Ελλάδα κατά το 2014 θα προβεί σε νέες εκδόσεις βραχυχρόνιου χρέους, ήτοι εντόκων γραμματίων, τουλάχιστον 40 δισ., ενώ καλείται να πληρώσει συνολικά 68 δισ. για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους και την χρηματοδότηση της τρύπας του προϋπολογισμού.
Από αυτά τα 25 δισ. περίπου θα έρθουν από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ τα υπόλοιπα καλείται να τα αντλήσει από τις αγορές. Επειδή όμως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρήματος είναι αδύνατη τις εκδόσεις βραχυχρόνιων τίτλων χρέους τις καλύπτουν οι Ελληνικές τράπεζες.
Όπερ σημαίνει ότι από τα 50 και πλέον δισ. που πήραν οι ελληνικές τράπεζες από το ΤΧΣ, και τα οποία φορτώθηκαν στο ήδη υπέρογκο Δημόσιο χρέος το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα 40 δισ., δίνοντας στις τράπεζες έντοκα γραμμάτια. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προσκομίσουν αυτά στην ΕΚΤ όπου θα πάρουν λεφτά πληρώνοντας τόκο 1% και με haircut.
Η κατάσταση αυτή είναι ένας φαύλος κύκλος έλλειψης ρευστότητας που οδηγεί σε μόχλευση του υπάρχοντος κεφαλαίου στο 350%, δημιουργώντας συνθήκες χρηματοδοτικής φούσκας. Όπως επισημαίνουν τεχνοκράτες η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να μετακυλίσει το πρόβλημα για το 2015, όπου θα αναγκαστεί να αναζητήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό.
Η διεύρυνση του ανοίγματος προς τις ελληνικές τράπεζες, τις καθιστά όμως πιο ευάλωτες σε ένα νέο κούρεμα του χρέους, στο οποίο ενδεχομένως θα κληθούν να συμμετάσχουν.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε νέα ανακεφαλαιοποίση, για την κάλυψη της οποίας θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια από αυτά που διαθέτει ως απόθεμα ο ESM.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι πρόσθετες ανάγκες να μην καλυφθούν από τις αγορές ή στρατηγικούς επενδυτές και να απαιτηθεί διάσωσή τους. Αυτό θα σήμαινε αίτημα ενεργοποίησης του ESM. Προαπαιτούμενο όμως για την εκταμίευση χρημάτων από τον μηχανισμό είναι η συμμετοχή ιδιωτών, πρώτα των μετόχων, μετά των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης και εν συνεχεία των καταθετών.

Σχόλια

  1. Ο ΛΑΟΣ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ , Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ‘’ΠΛΗΡΩΝΕΙ’’!
    Γιατί ΜΟΝΟ αυτός είπε την αλήθεια και ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ.
    Γράφει ο Ν Βράχος
    Προκαλούν και δήθεν αναρωτιούνται, οι κάθε λογίς νοικιασμένοι ή, κομματικά εμπαθείς κονδυλοφόροι και ..λοιπές γραφίδες, γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά, όπως θα ήθελαν, στα εφιαλτικά και γενοκτονικά μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της υποτέλειας και της αναισθησίας.
    Γιατί ο λαός μας, δεν υπακούει στις προσκλήσεις των κάθε λογίς τυχάρπαστων αρχηγίσκων, να κατέβει και να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησης?
    Ποιοι είναι αυτοί οι συνέταιροι της ‘’πάλης για την εξουσία’’, που θυμούνται το λαό μόνο όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν σαν προσωπικό εφαλτήριο πολιτικής διάσωσης ή αναρρίχησης ?
    Ξεχνούν βέβαια να μας θυμίσουν ποια ήταν η στάση και η συμπεριφορά, όλων αυτών των πληρωμένων γραφιάδων, πριν τρία χρόνια, τότε που μια άλλη κυβέρνηση αγωνιζόταν μόνη της να μην πτωχεύσουμε και παράλληλα να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο ‘’χαμηλά βάρη φοροδοτικής ισότητας’’, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
    Ξεχνούν πως χαρακτήριζαν και τα μέτρα και τους κυβερνώντες, με μόνο σκοπό να πέσει η κυβέρνηση και ΟΧΙ ! να σωθεί η χώρα. Και δυστυχώς τα κατάφεραν και τα δύο. Και η κυβέρνηση έπεσε και η οικονομία βούλιαξε και οι Έλληνες αυτοκτονούν και έχουν χάσει το μυαλό τους και το χαμόγελό τους.
    Όμως, όλοι αυτοί, που δήθεν ενδιαφέρονται, έχουν ‘’δηλωμένα αποτυπώματα γραφής και αξίας’’. Τους ξέρουμε σχεδόν όλοι, όσοι ασχολούμαστε λίγο στο διαδίκτυο και ποιοι είναι και τι επιδιώκουν.
    Ζητούν δηλαδή σήμερα να μας ‘’σώσουν’’ αυτοί που χθες μας έριξαν στο γκρεμό και στην εξαθλίωση; Και δεν ντρέπονται οι πατριδοκάπηλοι και οι μυαλοφυγόδικοι ;
    Σε λίγο, θα ‘’τρίβουν τα μάτια τους’’ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα για μία ακόμη φορά, αλλά τώρα από τα εσωτερικά ‘’ΠΥΡΑΝΧΑΣ’’ που επί τρία χρόνια μας ήπιαν το αίμα. Από τους παρ΄όλίγον εκτελεστές του.
    Από τους συνειδητούς δολοφόνους της προσωπικής μας ευτυχίας.
    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δυνατό να πείσει, να συγκινήσει, να ξεσηκώσει τούτο το λαό, γιατί είναι ο ΜΟΝΟΣ ! που δεν του είπε ψέματα.
    Και ο λαός το είδε, το έμαθε, το ένοιωσε στο πετσί του.
    ΜΟΝΟ το Γιώργο εμπιστεύεται, γιατί είναι αποδεδειγμένα ΕΝΤΙΜΟΣ !!
    Γιατί ΜΟΝΟ αυτός είπε την αλήθεια και ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ.
    ΟΙ ΑΛΛΟΙ….???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδεολογική και πολιτική ‘’καθαρότητα’’ …
    Ο Αλέξης ….Πάνος..
    Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ στην πολιτική των ανίσκιωτων και των ανίδρωτων.
    Ζούμε στο αστερισμό της ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στο λαό μας και ενάντια στην εθνική μας υπόσταση. Ζούμε στον αστερισμό της ‘’αχαλίνωτης κενοδοξίας’’, των ..αφανών ‘’εταίρων’’ και μηδενικών ποσοστών, της κομματικής παρουσίας των ..αδρανούντων υλικών.
    Δηλαδή, στην εποχή που στην Ελλάδα, το διεθνές κατεστημένο, δημιούργησε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να μπορεί εύκολα και τζάμπα, να αλλοτριώνει ανθρώπους, πολιτικούς και να απαλλοτριώνει εγγείους προσόδους.

    Έτσι ο Πάνος Καμμένος, ο κατά τύχη εκπρόσωπος της μικροφασιστικοακραίας δεξιάς, της άγνοιας, της αγραμματοσύνης, της πολιτικής παράνοιας, της προκλητικής και αναιδούς οικονομικής και βουλευτικής ασυλίας ,ο πάντα μέσα σε όλα τα παιχνίδια εξουσίας της δεξιάς επί είκοσι και πλέον χρόνια,

    και ο Αλέξης Τσίπρας της παρακινδυνευμένης ιδεολογίας, του τεκμαρτού ψηφοφόρου, κάθισαν λέει, σε ένα τραπέζι έχοντες αριστεροδεξιά τους τον Στρατούλη (;) και τον Τέρενς(;) και αποφάσισαν από κοινού και με κοινή πορεία προς το άγνωστο ή προς τον ιδεολογικό μηδενισμό, να μας ‘’σώσουν’’ από τον κίνδυνο.
    Και πρώτα θα αποφάσισαν, πώς να μην ανασηκώνονται πρωί και χάνουν τον ύπνο τους.

    Δηλαδή, ο Αλέξης και ο Πάνος φανερά, και ο Παναγιώταρος , ο Μίχος και ο Λαγός στα κρυφά , δηλαδή το ιδεολογικοπολιτικό …10% όλοι μαζί, να σώσουν όλους εμάς που τους φτύνουμε ανηλεώς, για τόσες και τόσες πολιτικές μεταλλάξεις και κομματικές μαλακίες που λένε και κάνουν τα τελευταία χρόνια.
    Τους φτύνουμε αφού δεν αντιλαμβάνονται, ούτε ποιοι είναι , ούτε τι θέλουν, ούτε τι μπορούν να κάνουν.

    Δηλαδή, οι άνθρωποι που δεν ξέρουν, δεν μπορούν και το σπουδαιότερο δεν ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, επιθυμούν , υπόσχονται και..ορκίζονται να μας σώσουν οι ..ΧΑΜΕΝΟΙ !!!

    Τι θα προσφέρουν, και τι μπορεί να σκεφτούν άνθρωποι που δεν έχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ???

    Ποιος είναι ο Πάνος, ο θρυλικός πολιτικός πάντα, ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ των τελευταίων 200 χρόνων της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας?
    Ποιος είναι ο Πάνος, που φοιτούσε στο ιδιωτικό γυμνάσιο και ‘’ταυτόχρονα’’ διάβαζε για τις εξετάσεις στο ανοικτό την ημέρα και κλειστό την νύχτα’’ Πανεπιστήμιο, ειδικών ..προσόντων’’ ???

    Ποιος είναι ο Πάνος, που ‘’ερωτεύθηκε’’ ο Σαρκοζί και τον τίμησε ως το μεγαλύτερο μυαλό , σε κιλά, στην ευρωπαϊκή ..μεγαλόνησο??

    Ποιος είναι ο Πάνος που ‘’έκλεισε’’ την Ελίντα Α.Ε και έσπασε όλα τα ρεκόρ..αναγνωρισιμότητας ως μάνατζερ της αποτυχίας ;

    Ποιος είναι ο Πάνος που δεν κατάλαβε πότε πήγε και πότε γύρισε από…φαντάρος σε μια εποχή που κυβερνούσε το Πασόκ ???
    Αλήθεια, που υπηρέτησε και με τι ειδικότητα???

    Ποιος είναι ο Τσίπρας με το Σύριζά του και τις συνιστώσες του καθολικού 3,5%, που αποφάσισε να εκδημοκρατικοποιήσει το φασισμό του Πάνου , και ποιος είναι ο Πάνος της πολιτικής ΜΠΟΥΡΔΑΣ και ανοησίας?

    Ο ένας κουμουνιστής και ο άλλος αναρχοδεξιός φασίστας όπως λένε και γράφουν πολλοί, σας ζητούν να τους ψηφήσετε για να σωθείτε?

    ΡεΕΕΕ! Τι χάλια, τι ξεπεσμός, τι κατάντια !

    O Πάνος ο φτωχός ερμηνευτής της λογικής και λάτρης της μπουρδολογίας και του παραλογισμού, αποτελεί τη χειρότερη και πιο απαισιόδοξη πλευρά του μέλλοντος της πατρίδας μας. Ο Πάνος, ο πιο αφελής καπετάνιος σε καράβι της ..στεριάς, έχει χάσει από καιρό την επαφή με την πραγματικότητα και αεροβατεί, ψευδολογώντας, συκοφαντώντας και συλλέγοντας στο δρόμο του ‘’ασθενείς και οδοιπόρους ‘’ συγγενείς του πνεύματός του. Κάθε λίγο ανεβαίνει στη πλώρη του ξέμπαρκου σκαριού και οφθαλμοπορνεί στα πέλαγα της διαταραγμένης πολιτικής ηδονοθηρίας του.
    Είναι δυνατόν αυτά τα ‘’παιδία’’ να μας προκαλούν και να ..υπόσχονται την σωτηρία μας??


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΕΡΝΑΙΑ ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΥΚΕΦΑΛΗ !
    Απλά-χωρίς τσίμπλες στα μάτια….
    Μετά την άνοδο του Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν τα συνοικέσια μεταξύ ΠΟΛ-ΑΝ και Καραμανλικών δεξιών. Έτσι στήθηκαν οι πρώτες γέφυρες, και αποφασίστηκε ο Αντώνης να μπεί στο παιχνίδι , αφού βοηθήσει τον Καραμανλή και το κόμμα. Καραμανλής και Σαμαράς αγωνίστηκαν από κοινού, να αντιμετωπίσουν τους Μητσοτακικούς και το Πασοκ. Στις εκλογές του 2004, ο Αντώνης έριξε την ασπίδα του Πολανιστή και από το παράθυρο επανήλθε στη Νέα Δημοκρατία.
    Στις εκλογές του 2007, που έγιναν δήθεν για τα θέματα της οικονομίας, στην ουσία έγιναν για να μπεί ο Σαμαράς στο παιχνίδι και να εμποδίσουν την Ντόρα να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, δεν είδαν ούτε είπαν τίποτε? Όταν οι ξένοι κάθε μήνα ζητούσαν στοιχεία και ΠΙΕΖΑΝ για την αλήθεια, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Σαμαράς ‘’είδαν’’ τίποτε.
    Σήμερα η Ελλάδα διαλύεται, καταστρέφεται από το κακό χειρισμό της οικονομίας, ενώ Τσίπρας, Καμμένος και Χρυσαυγή του θανάτου, οργιάζουν κυριολεκτικά προκειμένου ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ η Ελλάδα μήπως και ‘’προκόψουν’’.
    Συμφώνησαν επίσημα( Ρουσόπουλος: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Σαμαρά), και ο Σαμαράς ‘’εγκαινίασε’’ την πρώτη παρτίδα των παράνομων προσλήψεων.
    Ο Μπούλης ,’’έκανε’’ πως δεν βλέπει στα όργια των Παυλοπούλειων επιθέσεων για την ενίσχυσή του, και των σαρωτικών επιδρομών των ομάδων των παλιών συναγωνιστών του Σαμαρά, δηλαδή των χρυσαλητών.
    Υπεσχέθη ο Αντώνης, να συγκυβερνήσει με την ομάδα των Καραμανλικών εξολοθρευτών της οικονομίας. Η Σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είναι η πιο τρανή απόδειξη.
    Το συμπέρασμα είναι ότι, η συνεργασία Καραμανλή-Σαμαρά , που ουσιαστικά κατέστρεψε οικονομικά την Ελλάδα, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχιστεί , αφού ο Αλέκος είναι η… συμπάθεια του Κώστα, του οποίου ‘’αντιπρόσωπος’’ είναι ο Πάνος.
    Δηλαδή ο Σαμαράς, έχει ‘’υπόγειους διαδρόμους επαφής με τον Κώστα και τον Αλέξη. Μας δουλεύουν όλοι ψιλό γαζί.
    Σήμερα, μόνο σχεδόν ο Καραμανλής απουσιάζει από την προηγούμενη ΔΙΚΗ ΤΟΥ(;) κυβέρνηση:{{ Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, και τόσοι ακόμη… δημιουργούν την εντύπωση ότι από την κυβέρνηση Καραμανλή , την κυβέρνηση του εθνικού εγκλήματος της οικονομικής χρεοκοπίας, ο μόνος απών … αποτυχημένος ήταν ο Καραμανλής???]]]
    Δηλαδή σήμερα μας κυβερνούν οι πρώην ‘’επιτυχημένοι’’ υπουργοί του Καραμανλή !!!
    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί, όπως γίνεται και με την συνεργασία Σαμαρά –Μιχαλολιάκου.
    Που να αντιληφθεί ο λαός μας το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του. Τον έχουν μπερδέψει τόσο πολύ, ώστε τον τύφλωσαν να ψηφίσει τους φασίστες της χρυσής αυλής , για να τον σώσουν!!!!!
    Καραμανλής, Σαμαράς, Καμμένος, Μιχαλολιάκος είναι τα πλοκάμια της Λερναίας δεξιάς. Που και που, αλλάζουν κανένα ..κεφάλι ,για να μην τους πάρει είδηση ο λαός.
    Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Η ΜΑΣΑ συνεχίζεται, η κοροϊδία συνεχίζεται, τα βάσανα του λαού μας συνεχίζονται.
    Αυτοί είναι οι ..άνθρωποι του αμετανόητου κ Προέδρου.
    ΥΓ
    Θυσιάζουν την Ελλάδα οι τρείς εξουσιολάτρες, Τσίπτρας, Καμμένος και ..ΣΙΑ, ενώ τότε που έπρεπε ‘’έτρωγαν σίδερα’’ και έκαιγαν όνειρα, ελπίδες και ανθρώπους. Εμποδίζουν και καταπολεμούν την όπια θετική ενέργεια γίνεται, για να έλθουν οι καμένοι Στρατούληδες, Κουίκς, και οι Λαγοί να μας σώσουν?
    Με ποια προσόντα άραγε? Την Γνώση ? Τις γνωριμίες? Την ομαδικότητα? Το πρόγραμμα? Ή την αγάπη για την εξουσία και ΤΟ ΕΥΡΩ ???
    Σήμερα άραγε, τι ζητάνε? Να έλθουν αυτοί να εφαρμόζουν ‘’καλλίτερα’’ τα προγράμματα σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου??
    Ντροπή σας ‘’μαύρα κοράκια….»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου