Θεαματική κολωτούμπα απο Μπερλουσκόνι

Berlusconi-SilvioΕδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα
Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία στην ιταλική γερουσία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Ο Μπερλουσκόνι φοβήθηκε τυχόν διάσπαση της Κεντροαριστεράς και αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας μια θεαματική υπαναχώρηση από όσα δήλωνε ως το μεσημέρι.
Τελικά, η γερουσία της Ιταλίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, με 235 «ναι» και 70 «όχι».
Ταπεινωτική μεταστροφή
Ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την μεταστροφή αυτή, που παρατηρητές χαρακτηρίζουν ήδη «ταπεινωτική», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την διάσπαση του κόμματός του. Νωρίτερα 23 στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς είχαν υπογράψει δήλωση στήριξης της κυβέρνησης συμμαχίας, αψηφώντας τις εντολές του Μπερλουσκόνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έξοδό του από το μέγαρο της γερουσίας, μια ομάδα συγκεντρωμένων πολιτών αποδοκίμασε τον Μπερλουσκόνι.
Μένει να διαπιστωθεί αν οι βουλευτές και γερουσιαστές του, που έως τώρα είχαν διαφωνήσει με την πρωτοβουλία του για να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα παραμείνουν εντός της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» ή θα προχωρήσουν στην δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας....

Μένει επίσης να εξακριβωθεί αν η υποστήριξη του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Λέτα είναι όντως «ειλικρινής» και «σταθερή», ή αν σε δυο ημέρες η κατάσταση θα μεταβληθεί άρδην. Την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο.
Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην βουλή όπου το αποτέλεσμα θεωρείται δεδομένο, αφού η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.
 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια