« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ »

   Όλοι μιλάμε για αυτοπεποίθηση που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να έχει, ούτως ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, τις προσδοκίες του, αλλά για να μπορέσει να επιβιώσει στην καθημερινότητα κι η οποία αυτοπεποίθηση φυσικά δεν είναι πολύ εύκολο να διαμορφωθεί.
   
Οι περισσότεροι παρόλα αυτά κτίζουν ένα δομημένο σύνολο πίστης στο ,,εγώ’’ τους που πολλές φορές έχει να κάνει με την εικόνα που έχει ο καθένας μας στο μυαλό του για τον εαυτό του.
   Η αυτοπεποίθηση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, αλλά σίγουρα διαμορφώνεται μέσα από την αποδοχή των άλλων ή τουλάχιστον από τη μη απόρριψη τους και βιώνεται από το σύνολο της συμπεριφοράς του ατόμου.
  
Η συμπεριφορά με βάση την οποία κρινόμαστε, ταξινομείται σε δύο κυρίως ομάδες. Στην πρώτη ομάδα βρίσκεται η συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας και στη δεύτερη ομάδα το πώς συμπεριφερόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό.
   Συχνά, το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις εξαρτάται από το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και τι εμπειρίες έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
  Η αυτοπεποίθηση και η συμπεριφορά μας στον έξω κόσμο, αλλά και στον εαυτό μας, είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. 
Για παράδειγμα, αν κάποιος προσφέρει κάτι στην κοινωνία, είτε αυτό είναι μια δωρεά, είτε και κάτι πιο απλό, όπως να γίνει ενεργός πολίτης, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, τότε σίγουρα θα νιώσει πιο καλά με τον εαυτό του, άρα, θα αποκτήσει και ένα...
ικανοποιητικό εγώ.
   Αν όλοι μας κάναμε κάτι για το βίο-οικοσύστημα, τότε και θα καταφέρναμε, σιγά-σιγά, να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και θα αποκτούσαμε και περισσότερη αυτοπεποίθηση, αφού θα ξέραμε ότι δεν ζούμε μόνο για να καλύπτουμε αποκλειστικά τις δικές μας ανάγκες, αλλά έχουμε και μια ιερή υποχρέωση προς τη φύση που μας έχει χαρίσει απλόχερα τόσα πολύτιμα στοιχεία, και θα ήταν σωστό και δίκαιο με κάθε τρόπο να την ευχαριστήσουμε για αυτό.
   Μια συνειδητή έναρξη για την αλλαγή της συμπεριφορικής μας στάσης θα ήταν και ο τρόπος που εξωτερικεύουμε τις ενέργειές μας προς τους συνανθρώπους μας ή ακόμα και προς τα άψυχα αντικείμενα ή έμψυχα όντα. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε, για παράδειγμα στην καθημερινή μας ζωή, με περισσότερη ένταση και θέληση - μια πολυμορφική συμπεριφορά ανακύκλωσης ποικίλων προϊόντων.
   Ειδικότερα,  θα μπορούσαμε να προβαίνουμε σε ενέργειες τοποθέτησης προϊόντων που είναι ικανά με κατάλληλη επεξεργασία να επαναδιατεθούν στην αγορά, ακόμα και με νέα καταναλωτική μορφή, όπως συνιστούν οι πάρα πολλές κατηγορίες υλικών όπως των χαρτικών, των γυαλιών, των κινητών τηλεφώνων, ακόμα και των οικιακών συσκευών κ.α. , τα ωφέλει που μπορούμε να αποκομίσουμε σήμερα από την ανακύκλωση είναι πολλά και πολλών μορφών, 
για παράδειγμα μερικά από αυτά είναι η μύωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν καθημερινά στις χωματερές   που είδη οι χώροι είναι αρκετά περιορισμένοι σήμερα και ο όγκος που καταλήγει εκεί είναι πάρα πολύ μεγάλος και με το πέρας των χρόνων αυξάνετε διαρκώς, άλλα αντικείμενα από την άλλη  μπορούν να ανακυκλώνονται αρκετές φορές η και συνέχεια π.χ. το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό και μπορεί κάλλιστα  να έχει συνεχείς κύκλους ζωής εφόσον φυσικά ανακυκλωθεί, επίσης τα ποσά ενέργειας που εξοικονομούμε από αυτή την διαδικασία είναι πολύ μεγάλα, αυτό εξαρτάτε φυσικά και από το υλικό γιατι  αποφεύγουμε την διαδικασία τα εκαστοτε αντικείμενα να παραχθουν και να επεξεργαστούν από την αρχή, 
για παράδειγμα το αλουμίνιο μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια που αγγίζει μέχρι και το 90% που θα χρειαζόταν για την κατασκευή  ενός νέου από την αρχή, επίσης δεν πρέπει να λησμονήσουμε το ηθικό κομμάτι ότι κάνουμε κάτι σωστό και όμορφο για τον πλανήτη μας, που έχουμε και την υποχρέωση να τον διατηρήσουμε και να τον βελτιώσουμε, ώστε να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές βιώσιμο και καθαρό.
   Τι χρειάζεται για να ευοδωθεί με επιτυχία μία τέτοια προσπάθεια ανταπόδοσης, αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας, αλλά και προς το περιβάλλον?
    Απλά, ανάδειξη μιας προσωπικής περιβαλλοντικής ηθικής και μιας αποφασιστικής αυτοδραστικής εφαρμογής αυτής, για παράδειγμα διαχωρίζοντας και πετώντας  τα απορρίμματά μας στους κατάλληλους κάδους που έχουμε όλοι στις γειτονιές μας και να μην τα εναποθέτουμε δεξιά και αριστερά για άλλα πιο ογκώδες αντικείμενα μπορούμε να απευθυνθούμε στον εκαστοτε δήμο της περιοχής μας και να έρθουμε σε συνεννόηση αν έχουν την δυνατότητα να τα παραλάβουν η αλλιώς να απευθυνθούμε σε διάφορες  εταιρίες ενοικιάσεις κάδων γι’ αυτό τον σκοπό.
Η ευαισθητοποίηση σε  θέματα που σχετίζονται με το  περιβάλλον και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας πρέπει να αγγίζουν όλους μας.

Εν-ημερωμένος  Πολίτης

  
  

   

Σχόλια