Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα πρέπει να τίθενται εκτός Δημοσίου ανά τρίμηνο στη διάρκεια του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 απολύσεων τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνεται στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης της 16ης Ιουλίου.
Με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, πλην των 2.000 απολύσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2014 –δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου– θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 ακόμα υπάλληλοι. Εως τον Ιούνιο επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμα απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός......
Ηδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν τις πιθανές δεξαμενές από όπου θα προέλθουν οι προς αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι.
Πέραν των επίορκων και των «κοπανατζήδων», ζητούμενο είναι να συνυπολογιστούν στις αποχωρήσεις οι συμβασιούχοι που απασχολούνται δυνάμει προσωρινών διαταγών και με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών μεγάλο μέρος τους αναμένεται να τεθεί εκτός Δημοσίου. Εκτιμάται ότι στα δικαστήρια εκκρεμούν περί τις 6.000 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 3.500 απασχολούνται στους ΟΤΑ.
Το αίτημα για συνυπολογισμό των συμβασιούχων είχε απορριφθεί από την τρόικα κατά τον έλεγχο του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο αναμένεται να τεθεί εκ νέου στον επικείμενο έλεγχο. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό και παραδέχονται ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει «ανάσα» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Εν τω μεταξύ, μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του μηνός, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση των οργανικών θέσεων αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων –πιθανότατα σήμερα– ενώ στόχος είναι μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικας, να είναι έτοιμες οι λίστες με τα «ονοματεπώνυμα» των διαθέσιμων.
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η άρνηση των πρυτάνεων να συνεργαστούν, προκειμένου να προκύψουν οι 1.765 υπάλληλοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους, που θα προέλθουν κυρίως από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Τα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι έχουν έλλειμμα υπαλλήλων και επιπλέον επισημαίνουν ότι η σχετική προθεσμία μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στις 16 Σεπτεμβρίου από τις 15 Οκτωβρίου, που είχε αρχικώς οριστεί.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως εμφανίζεται αποφασισμένο, ακόμη και χωρίς τη συνεργασία των πρυτάνεων και με οριζόντια κριτήρια, να τηρήσει τη δέσμευση για 1.765 διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας.
Πληροφορίες από: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου