Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση..Μήνυμα με αποδέκτη και την Ε.Ε.

Η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Επισήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεωνεργασίας στην Ελλάδα. Εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στις συνομιλίες κυριάρχησαν τα θέματα της ενέργειας, της οικονομίας, της ανεργίας αλλά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός της Ελλάδας στην προσπάθειά της για οικονομική ανάκαμψη. Αναφέρθηκε στη βαθιά φιλία και τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Επισήμανε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Από την πλευρά του, ο Eλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο κ. Σαμαράς ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. 
Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. 
Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 
Επίσης επισήμανε ότι... οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την υπόθεση Σνόουντεν και γιατί ακύρωσε την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα απάντησε: «αύριο θα δώσω συνέντευξη Τύπου, γιατί δεν τα ρωτάτε αυτά αύριο;»
Η αυριανή συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα πριν την αναχώρησή του για διακοπές μίας εβδομάδας στο Μαρθα’ς Βίνιαρντ, στη Μασαχουσέτη, ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή για το πρόεδρο να δώσει μία πρόγευση της σκληρής μάχης που αναμένεται να δώσει με τους αντιπάλους του στο Κογκρέσο.
efsyn.gr

Σχόλια