Goldman: Oι Γερμανοί συγκεντρώνουν το χρήμα από όλη την Ευρωζώνη αλλά δεν το επενδύουν

Goldman: Oι Γερμανοί συγκεντρώνουν το χρήμα από όλη την Ευρωζώνη αλλά δεν το επενδύουν

Η κρίση σπρώχνει κεφάλαια στη χώρα, αλλά πλέον η αβεβαιότητα αγγίζει την ίδια τη Γερμανία και οι επενδύσεις έπεσαν στο επίπεδο του 2009

Τα κεφάλαια που συρρέουν στη Γερμανία λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το περιβάλλον ύφεσης και η προοπτική κουρέματος των καταθέσεων εγκλωβίζονται στη χώρα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της Goldman Sachs, οι γερμανικές επενδύσεις συνεχώς υποχωρούν.
Από την αρxή  του έτους, οι Γερμανοί έχουν περιορίσει την επενδυτική τους δραστηριότητα, η οποία σημειώνει πέμπτη κατά σειρά τριμηνιαία καθοδική πορεία, παρόλο που το κόστος χρηματοδότησης των γερμανικών επιχειρήσεων είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Η πολιτική αβεβαιότητα στις χώρες της Ευρωζώνης  συνεχίζεται, η γερμανική κυβέρνηση εγείρει ενστάσεις σχετικά με τους νέους κανόνες για την τραπεζική ενοποίηση και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στην χώρα........

Πάντως, οι εποχιακοί και έκτακτοι παράγοντες μπορούν μόνο εν μέρη να εξηγήσουν την επιβράδυνση, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Την ίδια στιγμή, δεν εντοπίζονται ούτε άμεσες ξένες επενδύσεις και αυτό αφήνει μια γενική αίσθηση αβεβαιότητας, τονίζει ο οίκος.
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, οι επενδύσεις μειώνονται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στη Γερμανία και έχουν πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2009, με αποτέλεσμα το επίπεδο των επενδυτικών δαπανών να είναι σχεδόν 5% χαμηλότερα από ό,τι ήταν στα τέλη του 2011.
Η αδυναμία των επενδυτικών δαπανών είναι επίσης ορατή σε σύγκριση με το το συνολικό επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας ως προς το ΑΕΠ της χώρας.


πηγη

Σχόλια