Ε. Καιλή: “Ελλάδα φθάνει το σημείο χωρίς επιστροφή”


Για να μην εξευτελίζεστε καλύτερα σιωπήστε ή βρείτε χοντρό κλαρί και ένα σκοινί και κάντε μας την χάρη.

Συνέντευξη της Ε. Καιλή στην RT
Στην ΕΕ γνώριζαν ότι δανείζαν στην Ελλάδα χρήματα που κανείς δεν μπορούσε να ξεπληρώσει, και δεν υπήρχε σχέδιο Β για την χώρα, εκτός από τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε η πρώην βουλευτής Εύα Καϊλή, σε συνέντευξη της στο RT
RT: Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει νακάνει ό, τι λέει η Τρόικα ;
Εύα Καϊλή: Λοιπόν, νομίζω ότι είναι πολύ αργά για οτιδήποτε άλλο και έχουν ήδη εφαρμοστεί πολλά μέτρα λιτότητας. Νομίζω, τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Θα προχωρήσουμε με τις απολύσεις και πιστεύω ότι μετά από αυτό θα προσπαθούμε να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης. Κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει, αντί να ληφθούν αυτά τα μέτρα λιτότητας που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο και την ανεργία στο 27 τοις εκατό. Η Τρόικα πειραματίστηκε στην Ελλάδα, ελπίζω ότι το υπόλοιπο των χωρών του Νότου δεν θα περάσουν όσο περάσαμε εμείς.
RT: Πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα  της διάσωσης.......

EK: Κανείς δεν πιστεύει ότι 300 δισεκατομμύρια είναι βιώσιμο χρέος. Τα χρήματα έχουν δαπανηθεί για την ανακύκλωση των χρεών. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είναι χρήματα που πέφτουν στην αγορά η γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα πάνω σε ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα μπορούσε μετά από μερικά χρόνια να βελτιώσει την οικονομία μας έτσι ώστε να αποπληρώσουμε μακροπρόθεσμα όλα αυτά που χρωστάμε.
Το θέμα είναι ότι όλα  είναι καταγεγραμμένα και γνωστά στην ΕΕ, έτσι δεν τους προκαλούμε έκπληξη ούτε μπορούν να πουν πως δεν ήξεραν πού δανείζουν χρήματα που κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Τίποτα δεν ήταν βιώσιμο, και όλοι γνώριζαν ότι το σχέδιο, τα μέτρα λιτότητας, η συνταγή που ακολουθείται θα αποτύγχανε. Γνωρίζαμε και θυμάστε ότι είπαμε και όλοι ήξεραν ότι θα αποτύχει. Δεν υπήρχε σχέδιο Β και ξέρω ότι η Γερμανία δεν θέλει να κάνει πίσω. Έχει εκλογές, και περιμένουμε τα αποτελέσματα ελπίζοντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές πρόκειται να γίνει μια συζήτηση για το αν θα διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους.
RT: Όταν ήσασταν  βουλευτής είχατε δήλωσει ότι τα μέτρα της τρόικας ήταν λαμπρα, και το τέλος ήταν κοντά.
EK: Ποτέ δεν  δήλωσα ότι τα μέτρα της τρόικας ήταν λαμπρά, είπα ότι δεν μας άφησε άλλη επιλογή, δεν μας άφησε να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης ή να παρουμε μέτρα λιτότητας, το μόνο που προσπάθησαν ήταν να γδύσουν τη χώρα μας με όλα αυτά τα μέτρα, χωρίς σχεδιασμό χωρίς τίποτα, χωρίς να προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στον τρόπο που η χώρα εργάζεται. Ποτέ δεν το είπα αυτό, είπα ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή.
RT: Ήσασταν πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας  με αυτά τα δισεκατομμύρια που έρχονταν στη χώρα. Δεν είμαι εδώ για να ξεκινήσω αντιπαράθεση αλλά ήσασταν πολύ αισιόδοξη, ίσως να παίζοντας  το ρόλο  του πολιτικού όπως ήσασταν.
EK: Όχι, όχι, όχι. Λέγαμε ότι υπήρχε βελτίωση, είχαμε τεράστια προβλήματα με τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και απλώς προσπαθούσαμε να πάρουμε λίγο χρόνο για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι έχουμε κάνει βελτιώσεις, θα έχουμε μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης κατά το ένα τρίτο. Προσπαθούμε να καταστεί βιώσιμο χρέος, αλλά όπως μπορείτε να δείτε είναι σαν ποσό δεν είναι εφικτό να αντέξει. Νομίζω ότι είχαμε αρκετό χρόνο για να αποδείξουμε …
RT: Πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να είναι έξω από την ευρωζώνη;
EK: Δεν πιστεύω ότι θα λύσει τίποτα, αλλά ναι, πιστεύω, ότι θα πρέπει να επανατοποθετήσουμε την ύπαρξή μας εντός της ευρωζώνης και πιστεύω ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει νέες ισορροπίες μεταξύ της Νότου και της Βόρα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ταχύτητες και τώρα, όπως μπορείτε να δείτε, η Γερμανία είναι η μόνη που αποφασίζει, το παιχνίδι εξουσίας θα πρέπει να επανατεθεί

Σχόλια