Σε default το Ντιτρόιτ - H πόλη των 701.000 κατοίκων δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει ακόμα και βασικές λειτουργίες, όπως είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και ο φωτισμός των δρόμων..Μα που πήγαν τα λεφτα;




Σε default βρίσκεται το Ντιτρόιτ, καθώς αποφάσισε να αναστείλει τις πληρωμές κάποιων ομολόγων του, ξεκινώντας με τα 39,7 εκατ. δολάρια που έπρεπε να πληρώσει σήμερα.Η αναστολή πληρωμών κρίθηκε αναγκαία από το διαχειριστή της πόλης, Kevyn Orr, προκειμένου να αποφευχθεί μία πλήρης χρεοκοπία του δήμου, που θα άγγιζε τα επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την προσφορά του Orr, οι πιστωτές του Ντιτρόιτ έχουν δύο επιλογές: Είτε να αποδεχθούν τις μεγάλες ζημιές στα ομόλογά τους ή να δοκιμάσουν την τύχη τους στα δικαστήρια.

Ο Orr έχει την εξουσία να αλλάξει τους όρους των συμβολαίων των υπαλλήλων του Δήμου, καθώς η πόλη των 701.000 κατοίκων δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει ακόμα και βασικές λειτουργίες, όπως είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και ο φωτισμός των δρόμων.

Και αυτό καθώς το Ντιτρόιτ ξόδευε από το 2008 περίπου 100 εκατ. δολάρια περισσότερα από όσα έβγαζε, κάθε χρόνο.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδά του μειώνονταν, καθώς ο πληθυσμός συρρικνωνόταν και οι τιμές των κατοικιών έπεφταν. Έτσι, η πόλη που κάποτε ήταν μία από τις 10 μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, με μεταπολεμικό ρεκόρ 1,8 εκατ. κατοίκων το 1950, έφτασε από το 2000 να χάνει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.

Τα φορολογικά έσοδά της έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2000, στα 233 εκατ. δολάρια, ενώ η ανεργία τριπλασιάστηκε.

Σχόλια