Τουρκία: Αμείωτη η ένταση, αυξάνονται οι νεκροί....ΒΙΝΤΕΟ



Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έπειτα από έκκληση συνδικάτων – Στους 3 οι νεκροί με βάση τα επίσημα στοιχεία
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

“Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν”, “Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!”, φώναζαν οι διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την ‘Αγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


“Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!”, φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, χτυπώντας τύμπανα και κρατώντας πανό, συμμετείχαν σε μια άνευ προηγουμένου μαζική διαδήλωση, ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν.....

Οι διαδηλωτές με σημαίες των συνδικάτων, κόκκινες και λευκές, ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία, έκαναν πορεία και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, το επίκεντρο της αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, με κύρια συνθήματα “Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν”, “Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!”, και άλλα.

Χαρακτηριστικό ήταν το τεράστιο πανό που εικόνιζε τον Μetin Lokumcu, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, και έγραφε: “Μία λύση, στους δρόμους – μία λύση, επανάσταση”.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στο πάρκο Κιζιλάι, στην Άγκυρα.

Και τρίτος διαδηλωτής νεκρός, σύμφωνα με τη Hurriyet
Στους τρεις ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών τούρκων διαδηλωτών, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακτιβιστής που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι στη διάρκεια συγκρούσεων στην Άγκυρα.
Ο θάνατος του διαδηλωτή γνωστοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική πρωτεύουσα μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο θανών είχε διαγνωσθεί, μετά τον τραυματισμό του, εγκεφαλικά νεκρός.

«Αμφισβήτηση του “φημισμένου τουρκικού μοντέλου” η Ταξίμ»
Σαν αμφισβήτηση του «φημισμένου τουρκικού μοντέλου» του συνδυασμού ισλάμ, καπιταλισμού και δημοκρατίας, αλλά και της προσωπικής «αλαζονείας» του τούρκου πρωθυπουργού αντιμετωπίζει η γαλλική Le Figaro το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, στην έκδοσή της την Τετάρτη.
«Ο Ερντογάν ενσαρκώνει το περίφημο ‘τουρκικό μοντέλο’, το οποίο έχει καλή φήμη στον αραβικό κόσμο και τη Δύση, καθώς καταδεικνύει ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τον καπιταλισμό και τη Δημοκρατία», παρατηρεί η Le Figaro.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «με το χρόνο αλλά και με την αλαζονεία που αναπτύσσει με την μονοπωλιακή άσκηση της εξουσίας, ο μεταρρυθμιστής Ερντογάν απέκτησε τα αυταρχικά χαρακτηριστικά ενός συντηρητικού ισλαμιστή».


Η γαλλική εφημερίδα αποφαίνεται τέλος ότι «οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ταξίμ ίσως να είναι μόνον ένας σπινθήρας, ωστόσο συνιστούν αμφισβήτηση του τόσο φημισμένου τουρκικού μοντέλου».
Οι εξελίξεις στην Τουρκία κυριαρχούν και την Τετάρτη στα ρεπορτάζ πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle.
Στη σύνθεση και τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ αναφέρεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung η οποία παρατηρεί πως «δίπλα στους γνήσιους τούρκους εθνικιστές στέκονται Κούρδοι, οι οποίοι ζητούν αυτονομία. Οι παλαιές κατηγορίες Δεξιάς και Αριστεράς δεν ισχύουν πλέον. Πρόκειται μάλλον για ένα κίνημα συγκρίσιμο με αυτό των νεολαιίστικων κινημάτων της Ευρώπης».


Η NZZ προσθέτει ότι οι περισσότεροι απορρίπτουν το αυταρχικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί εν πολλοίς να χαρακτηρίζει την Τουρκία, με τους διαδηλωτές να ζητούν μια πιο φιλελεύθερη, κοινωνικά και πολιτικά, χώρα.
«Υπό την έννοια αυτή, το κίνημα των διαδηλωτών θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Εάν η Τουρκία τα καταφέρει, θα μπορούσε να καταστεί πραγματικά πρότυπο για τις χώρες της Εγγύς Ανατολής», επισημαίνει η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα.

Η δε γερμανική Die Welt αναφέρεται στη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύγκριση του Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στον στρατό για να εκσυγχρονίσει βίαια την Τουρκία, καταπιέζοντας το καθυστερημένο Ισλάμ. Η πολιτική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να συνενώσει τα αποκλίνοντα στοιχεία στο αστερισμό ενός μετριοπαθούς ισλαμισμού».
Στην ανάλυσή της, η εφημερίδα τονίζει ότι ο κ. Ερντογάν ονειρεύτηκε δυνατά μια νεοοθωμανική εποχή στη Μεσόγειο, αλλά πλέον η «διάλυση» των γειτονικών χωρών, Συρίας, Λιβάνου και Ιράκ απειλεί και την ίδια την Τουρκία.
«Μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στην νοτιοανατολική πτέρυγα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της θετικής κληρονομιάς των Ατατούρκ και Ερντογάν», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.Ρωγμές στο 50% του Ερντογάν

press Project

Σχόλια