Απαγορεύεται η καύση χόρτων και κλαδιών από την Πρωτομαγιά


Εγκρίθηκε ο Κανονισμός μέτρων πρόληψης πυρκαγιών

Εγκρίθηκε σήμερα από τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη, η πυροσβεστική διάταξη που αφορά τον κανονισμό ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, που υπέβαλε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Νίκος Μιχαλάκης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό από 1 Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2013, απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη & λόφους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός από τα νησιά Βορείων Σποράδων και του ορεινού όγκου Πηλίου, όπου ο περιορισμός ισχύει από 15-4-2013 μέχρι 31-10-2013.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων, ύστερα από άδεια ατομική ή ομαδική από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Κλιμάκια, καθώς και οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές εκτάσεις, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και στις βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα όπως η δημιουργία ψηλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων, τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις. 
Ακόμη, πρέπει να διαβρέχεται η ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής... έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία και να εξασφαλίζεται η παρουσία φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων -πτυοσκάπανων κλπ.) καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου είναι δυνατό και μόνο σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων. Για τις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας ο διοικητής της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο, ζητά επιπλέον

Βεβαίωση γεωπόνου της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία περιγράφεται η αναγκαιότητα της καύσης.
Επίσης, από 01-11-2013 μέχρι 30-4-2014 επιτρέπεται οποιαδήποτε καύση, χωρίς άδεια της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυροσβεστικής Διάταξης. Για τις περιοχές των νήσων Βορείων Σποράδων και του ορεινού όγκου Πηλίου η συγκεκριμένη ρύθμιση επιτρέπεται από 1-11-2013 μέχρι 31-3-2014.

Οι παραβάτες της πυροσβεστικής διάταξης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Π.Κ. εφόσον με άλλη διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή.

Σχόλια