Πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ..Στα €652 εκ. το τίμημα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση. “Ξεπούλημα” βλέπει η αντιπολίτευση


Επισημανεται ότι με βάση την κερδοφορία του ΟΠΑΠ το 2012 και τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα 650 εκ. ευρώ του τιμήματος αντιστοιχούν σε Ρ/Ε μολις 4,4, το οποίο είναι αδιανόητα χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα..

Πουλήθηκε ο ΟΠΑΠΤην πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση “πανηγυρίζει” η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ, η οποία θα αποτελέσει καταλύτη βελτίωσης του οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος, ενώ παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του φετινού στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. 
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει αυτή την ώρα και εξετάζει τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta (PPF-Μελισσανίδης-ICT-Lottomatica), που ανέρχεται σε 652 εκ. ευρώ. 
Συναινούντων του πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ που ενημερώθηκαν άμεσα, θα την κάνει αποδεκτή Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει εκτίμησης ανεξάρτητου αποτιμητή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας:.............
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.
Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία»..

Προηγήθηκαν επαφές του Γίρι Σμετς – επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος της Emma Delta - με κυβερνητικούς παράγοντες και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές αυτές ο Τσέχος μεγαλοεπενδυτής αποσαφήνισε ότι το ποσό που έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα, αποτελεί για τον ίδιο “πλαφόν”, το οποίο δεν προτίθεται να υπερβεί σε καμία περίπτωση. Επικαλέστηκε μάλιστα τις εκτιμήσεις συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπουν ότι τα κέρδη του ΟΠΑΠ θα είναι πολύ μειωμένα φέτος και την επόμενη τριετία.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις κερδοφορίας, το προσφερόμενο τίμημα αντιστοιχεί σε Ρ/Ε 12 (είναι δηλαδή12πλάσιο των ετήσιων κερδών που αντιστοιχούν στο πακέτο των πωλούμενων μετοχών).

Επισημανεται ότ με βάση την κερδοφορία του ΟΠΑΠ το 2012 και τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα 650 εκ. ευρώ του τιμήματος αντιστοιχούν σε Ρ/Ε μολις 4,4, το οποίο είναι αδιανόητα χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα

Πάντως, παρά την έντονη αμφισβήτηση για το ύψος του τιμήματος, η κυβέρνηση θα προβάλει ως μεγάλη επιτυχία την πώληση του ΟΠΑΠ, παρουσιάζοντας την ως “ψήφο εμπιστοσύνης” στην ελληνική οικoνομία. Θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει για τη βελτίωση του οικονομικού-εpενδυτικού κλίματος και για την προώθηση της επόμενης μεγάλης αποκρατικοποίησης, που περιλαμβάνει τις εταιρίες φυσικού αερίουΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.



Σχόλια