Αλγόριθμο διάγνωσης λευχαιμίας δημιούργησε 18χρονη φοιτήτρια



«Δίδαξε» τον υπολογιστή της να κάνει διαγνώσεις λευχαιμίας. Η 18χρονη φοιτήτρια Μπρίτανι Βένγκερ, όπως αναφέρει το Mashable, κατασκεύασε ένα ειδικά παραμετροποιημένο, cloud based, «τεχνητό νευρικό δίκτυο», με στόχο τον εντοπισμό μοτίβων στα προφίλ γονιδιακής έκφρασης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση ασθενών με επιθετικές μορφές του...καρκίνου MLL (mixed- lineage leukemia).
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η Βένγκερ «δίδαξε» τον υπολογιστή πώς να κάνει διαγνώσεις λευχαιμίας, δημιουργώντας ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την ιατρική.

Όπως είπε στο Mashable η 18χρονη δημιουργός, από τη στιγμή που τα τεχνητά νευρικά δίκτυα είναι προγράμματα που αποτελούν μοντέλα των νευρώνων του εγκεφάλου και των συνδέσεών τους, «μπορούν να μάθουν να εντοπίζουν πράγματα που ξεπερνούν την ανθρώπινη γνώση».

Η λευχαιμία MLL είναι δύσκολη όσον αφορά την πρόγνωσή της. Κατά την Βένγκερ, διαφορετικές μορφές καρκίνου αφήνουν διαφορετικά σωματιδιακά «αποτυπώματα»- και ως εκ τούτου, ανακάλυψε τέσσερις διαφορετικές γονιδιακές εκφράσεις στο σώμα που μπορούν να «στοχευθούν» για τη δημιουργία φαρμάκων ειδικά για την αντιμετώπιση του MLL. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλά ένα ισχυρότατο διαγνωστικό εργαλείο, αλλά και κάποια συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η δουλειά της 18χρονης φοιτήτριας πάνω στη λευχαιμία τιμήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Intel International Science and Engineering Fair στο Φοίνιξ, όπου συναντήθηκαν 1.600 «φιναλίστ» από σχολεία από όλο τον κόσμο, που διαγωνίστηκαν για βραβεία ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βένγκερ έλαβε βραβείο 3.000 δολαρίων στην κατηγορία.....
επιστημών υπολογιστών, καθώς και το Go Daddy Data Award (1.500 δολάρια), το Google CS Connect (10.000 δολάρια) και ένα βραβείο 500 δολαρίων από την ΙΕΕΕ Computer Society.


Πηγή:  tvxs.gr

Σχόλια