Υποβάθμιση της Βρετανίας από Fitch, τέλος στο ΑΑΑ


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση «πρωτίστως αντανακλά μία πιο αδύναμη οικονομική και δημοσιονομική προοπτική» της Γηραιάς Αλβιόνας.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβιβάζοντάς την Γηραιά Αλβιόνα κατά μία βαθμίδα, από το ανώτατο AAA σε ΑΑ+.
Έπειτα από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, η Fitch αναθεώρησε την «προοπτική» της χώρας από «αρνητική», η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου, σε «σταθερή». Η ύπαρξη «αρνητικής» προοπτικής καταδεικνύει το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε βάθος χρόνου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση «πρωτίστως αντανακλά μία πιο αδύναμη οικονομική και δημοσιονομική προοπτική», με τον οίκο αξιολόγησης να αναθεωρεί ανοδικά τις μεσοπρόθεσμες προβολές του για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fitch,..........
«παρά την απώλεια του ΑΑΑ, το εξαιρετικά ισχυρό πιστοληπτικό προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλάται στην αξιολόγηση του ΑΑ+ και την σταθερή προοπτική».
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου κυμαίνονται μεταξύ 2-2,5% ανά έτος.
Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια