10% των Ελλήνων σε ακραία φτώχεια, σχεδόν μόνο 10% των ανέργων παίρνει επίδομα.
O Cephas Lumina, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επέκρινε τις “υπερβολικά άκαμπτες” απαιτήσεις του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα.
Επίσης στηλίτευσε το γεγονός ότι από 1.3 εκατομμύρια ανέργους, μόνο 160.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ προέτρεψε τις αρχές και τους πιστωτές της Ελλάδας να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας στην χώρα.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ανώτερος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών Cephas Lumina επέκρινε έντονα τις “υπερβολικά άκαμπτες” απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ενώ το ένα δέκατο του πληθυσμού της ζει σε “ακραία φτώχεια”.
“Ο φαινομενικός στόχος των μέτρων είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μείωση του κόστους εργασίας που θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική”, δήλωσε ο Lumina.
“Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι......... αυτά τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σημαντικό κοινωνικό κόστος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας, αστέγων, φτώχειας και ανισότητας”.
Σύμφωνα με τον Lumina, ο ΟΗΕ ανησυχεί για τη γρήγορη αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι χάνουν την παροχή υγείας τους μετά από ένα χρόνο, όταν οι παροχές τους περικόπτονται.
Προέτρεψε την τρόικα των διεθνών δανειστών, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση του δικτύου ασφαλείας στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για τους 20.000 άστεγους της χώρας.
Περισσότερα: LEFTeria
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου