«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες» τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ESM θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.
Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του χθες, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
«Η σπουδή είναι αναγκαία, προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.
Σχόλιο RYaN: Από πότε η (ανεξάρτητη τράπεζα) ΕΚΤ έπαψε να είναι δανειστής των τραπεζών? Και γιατί αυτός ο δανειστής-επενδυτής δεν έχει ευθύνες? Γνωρίζει ο Μπαρνιέ ότι.........
σε κάποιες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ακόμα και οι ενδιάμεσες κεντρικές τράπεζες (στις οποίες μεταβιβάζει αρχικά το χρήμα η ΕΚΤ για να καταλήξει στις εμπορικές τράπεζες) είναι ιδιωτικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο? Γιατί όλοι αυτοί οι ιδιώτες δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη? Ένα είναι το σίγουρο: Η ΕΖ με τις αποφάσεις της υπέρ της ΕΚΤ και του τραπεζικού Ευρωσυστήματος παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου, οπότε δε θα πρέπει να εκπλαγεί αν κάποια στιγμή βρεθεί κατηγορούμενη απέναντι στο Διεθνές Δικαστήριο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου