Ο Μπερλουσκόνι κλείνει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις τρομοκρατώντας Βρυξέλλες και Βερολίνο


Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε στο Βερολίνο όταν μαθεύτηκαν τα νέα για τη δημοσκοπική άνοδο του Μπερλουσκόνι στην προεκλογική Ιταλία; 
Το εκλογικό σκηνικό στη γειτονική χώρα έχει αλλάξει υπέρ του Καβαλιέρε καθώς σχεδόν ένα μήνα πριν από την προσφυγή στις κάλπες, η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενισχύει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις αγγίζοντας το 27,2% στην πρόθεση ψήφου. Αυτό βέβαια δε θα συνέβαινε αν ο Καβαλιέρε δεν παρήλαυνε σε κάθε πολιτική εκπομπή που προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες. 
Επίσης, αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρέπει να επιδιώξει συμφωνία με το κεντρώο μπλοκ του Μάριο Μόντι προκειμένου να κρατήσει τα ηνία της εξουσίας, ενώ η γενική εικόνα σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αρχίζει να θυμίζει το 2006, όταν ο Μπερλουσκόνι είχε καλύψει διαφορά δέκα μονάδων και σχεδόν στέρησε στον Ρομάνο Πρόντι μία νίκη που ένα μήνα πριν τις κάλπες θεωρούνταν βέβαιη. Βέβαια, αυτή τη φορά, μοιάζουν από ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες  μίας πέμπτης πρωθυπουργικής θητείας του Καβαλιέρε.
Πάντως, η συμμαχία του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με τη Λέγκα του Βορρά και μικρότερους σχηματισμούς της δεξιάς μείωσε την τελευταία εβδομάδα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την «ψαλίδα» που την χωρίζει από την κεντροαριστερά. Και πάλι όμως εξακολουθεί να υπολείπεται της συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατά έξι μονάδες.
Δημοσκόπηση της εταιρείας..........
SWG για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre «δίνει» συγκεκριμένα στην κεντροαριστερά ποσοστό 33% των Ιταλών, και στην κεντροδεξιά 27,2%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, την 11η Ιανουαρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,9% και 25,3%. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής επικεφαλής του ινστιτούτου SWG, «η ικανότητα του Μπερλουσκόνι για μία επάνοδο είναι περιορισμένη. Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του, περισσότερο απ’ ότι πριν το 2006, εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησής του το 2011 και των προσωπικών σκανδάλων».
Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) συγκεντρώνει 28,8%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα 3,8% και οι Ιταλοί Σοσιαλιστές 0,4%. Στην κεντροδεξιά ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) αποσπά ποσοστό 17,7%, η Λέγκα με το ψηφοδέλτιο Τρεμόντι βρίσκεται στο 5,4%, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας εξασφαλίζει ποσοστό 1,5% των προθέσεων ψήφου, όπως ακριβώς, και το κόμμα Δεξιά. Οι κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν 13,7% της πρόθεσης ψήφου του στατιστικού δείγματος, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα. Άνοδο καταγράφει τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 16,8%, όπως και το νεοσυσταθέν αριστερό κίνημα του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια Επανάσταση Πολιτών, το οποίο φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,4%.

Σχόλια