ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Έτσι οδήγησαν την χώρα στην εθνοκτονία.


Παρά την απόφαση της Βουλής να μην κινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος των μελών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Δικαιοσύνη, προχωρά σε απαγγελία -βαρύτατων- κατηγοριών για την υπόθεση.

 Ειδικότερα, με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου και ακόμα δύο μελών της, του Κωνσταντίνου Μολφέτα, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης εις βάρος του Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50), το οποίο αφορά και τους τρεις εμπλεκομένους στην υπόθεση. Επιπλέον, εις βάρος του κ. Γεωργίου ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζητεί να απαγγελθεί και η πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ζητείται η διαβίβαση της δικογραφίας σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ο οποίος θα πρέπει κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνάς του να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή κι άλλων προσώπων. 
Με βάση τη νέα νομοθεσία η ανάκριση για την υπόθεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των έξι μηνών.
Η ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία διατυπώθηκε δημόσια τον Σεπτέμβριο του 2011 από την πανεπιστημιακό Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της Αρχής, με αποτέλεσμα να παρέμβει στην υπόθεση ο οικονομικός εισαγγελέας, διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.


Η πανεπιστημιακός, σε πολύωρη κατάθεσή της, επιβεβαίωσε και ενώπιον των εισαγγελέων τις καταγγελίες της, ότι δηλαδή «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, καθώς έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας». 

Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι..........
η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε εις γνώσιν και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Τις καταγγελίες Γεωργαντά ασπάστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς. Σε υπόμνημά του προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε λόγο για «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, «καθοδήγηση» και «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με τη Eurostat».
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, στις έγγραφες εξηγήσεις του ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε επισημάνει ότι ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Αρχής στις 2 Αυγούστου 2010, ενώ η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο του ίδιου έτους είχε μπει στον Μηχανισμό Στήριξης και είχε υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, με βάση έλλειμμα της τάξης του 13,6%. 

Πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς προ ενός έτους είχαν «σκοντάψει» και στο ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτόν τον λόγο είχαν στείλει τη δικογραφία που είχαν σχηματίσει στη Βουλή, όμως η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν οδήγησε πουθενά.
Βάσω Παλαιού


ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. Ο Προβόπουλος καταθέτοντας
    δυστυχώς οι οικονομικοί εισαγγελείς μπλέχτηκαν στην πολιτική. Αθελά τους; Μακάρι να είναι από λάθος γιατί δεν θα υπάρχει καμμιά ελπίδα για τη φοροδιαφυγή. Πάντως θυμίζω ότι, πέραν της EYROSTAT, ο Προβόπουλος καταθέτοντας στη σχετική επιτροπή της Βουλής, όταν ρωτήθηκε αν παραποιήθηκαν τα στοιχεία του 2009 απάντησε "αυτά είναι αστεία πράγματα" Οι εισαγγελείς δεν το ξέρουν, αφού είναι δημοσιοποιημένο; Επίσης είχε γράψει στα Νεα ο Πρετεντέρης ένα τέλειο άρθρο (παραδόξως) που αφορούσε την κ καθηγήτρια (καταγγέλλουσα) και την παραποίηση των στοιχείων. Αν το διαβάσουν οι Εισσαγγελείς θα πάρουν πίσω την δίωξη που ούτως ή άλλως δεν ευσταθεί.Τέλος υπάρχει, όπως μου είπαν νομικοί οι νοοτροπία να πάνε στο δικαστήριο για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Αυτό είναι μέγα λάθος διότι οι υποθέσεις τραβάνε 5 χρόνια και όταν η υπόθεση λήγει δεν ενδιαφέρει κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά του 2009
    Από το in.gr

    «Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα», δήλωσε την Τετάρτη η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας, Αλγκρίντας Σεμέτα.

    Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε:

    «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική...

    ...αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2010, η Eurostat έχει αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα και υιοθετούνται χωρίς επιφυλάξεις.

    «Αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων, αλλά και αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με την Eurostat», δήλωσε η Εμ. Τρέινορ.

    Σχόλιο: Να πάνε οι οικονομικοί εισαγγελείς να τους συλλάβουν όλους, και τους Μπαρούζους και τους Φαν Ρομπάηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λεγόμενα μιας καθηγήτριας
    Πέρα από την πλάκα οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχουν βασιστεί στα λεγόμενα μιας καθηγήτριας που απλά μια φορά να την ακούσεις καταλαβαίνεις και την γραφικότητά της... Η τύπισσα έλεγε πριν από λίγο στο Real FM του επαναστάτη - ποπολάρου δραχμολάτρη πως το έλλειμα ήταν 3,9% γιατί δεν μπαίνουν μέσα σύμφωνα με την δική της επιστημονική μέτρηση τα έξοδα στρατού, νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κλπ. Τα λεφτά αυτά τα βάζει κανάς εξωγήινος και δεν μπαίνουν στη μέτρηση ή τα πληρώνουν εγώ και οι υπόλοιποι μαλάκες Έλληνες πολίτες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλμούνια και Ραντερμαχερ στηρίζουν Παπακωνσταντίνου, αποδοκιμάζουν Παπαθανασίου-Κοντοπυράκη
    ________________________________________
    Από το Real.gr:

    Κάλυψη στους χειρισμούς του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 και ευθύνες στον γαλάζιο πρώην Υπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου επιρρίπτουν ο πρώην επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ.

    Αναλυτικά, τα δύο στελέχη των Βρυξελλών απέστειλαν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής απαντητικές επιστολές σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του ελλείμματος...

    ...της χώρας μας το 2009 καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat.

    Στην επιστολή του ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν τελικά διψήφιο. «Σε σημείωμα προς το eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ' όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα, επί ΝΔ, «μολονότι δεσμεύεται από το νόμο διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009».

    Τέλος, σε ό, τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Αλμούνια σημειώνει ότι «αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως τα τέλη του έτους. Ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε τα μέτρα που είχαν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Απριλίου».

    Στην ίδια γραμμή κινείται στην επιστολή του και ο επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντερμαχερ ο οποίος υποστηρίζει ότι «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις και αυτό αντανακλά το βαθμό σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «συνεχή προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ελληνικά στατιστικά δημοσιονομικά δεδομένα από το 2004 έως το 2010».

    Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Ράντερμαχερ αφήνει αιχμές και κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ (επί ΝΔ) κ. Μανώλη Κοντοπυράκη λέγοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων την έχει ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού
    Ινστιτούτου». Σε ό, τι αφορά όμως τις προβλέψεις ο κ. Ράντερμαχερ επισημαίνει ότι «την ευθύνη για τις προβλέψεις την έχει συνήθως το Υπουργείο Οικονομικών».

    Σχόλιο : Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι από αυτήν την εξεταστική οι Παπαθανασίου-Κοντοπυράκης, μαζί τους και το αντιμνημονιακό μέτωπο. Πώς πάει εκείνη η παροιμία που ξεκινάει κάπως έτσι "ο ψεύτης κι ο κλέφτης..." ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δράση: Σκάνδαλο η διαχρονική απόκρυψη του ελλείματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία
    Σε σχέση με την δίωξη του κ. Γεωργίου, η Δράση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    Το πραγματικό σκάνδαλο στην υπόθεση δεν είναι το πώς μετρήθηκε το έλλειμμα του 2009, αλλά το γεγονός ότι από προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 2%, φτάσαμε να έχουμε πραγματικό έλλειμμα 15,6%. Κι αυτό προστίθεται στο διαχρονικό σκάνδαλο των ελλειμμάτων τα οποία από το 2000 μέχρι το 2008 εμφανίζονταν -στον αρχικό απολογισμό που κατέθετε η εκάστοτε κυβέρνηση στη Eurostat- να είναι κατά μέσο...

    ...όρο 2,7% του ΑΕΠ και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν 6,2%. Απεκρύπτετο δηλαδή έλλειμμα υπερδιπλάσιο του ορίου του Μάαστριχτ και από την Eurostat και από τον ελληνικό λαό, για να συνεχιστεί η κρατική σπατάλη και να μην θιγούν τα πελατειακά συμφέροντα. Απόκρυψη που οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία.

    Η δίωξη του κ. Γεωργίου ανοίγει διεθνώς και πάλι το θέμα των «ελληνικών στατιστικών», με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει διερεύνηση του θέματος του ελλείμματος αυτή δεν μπορεί να αγνοεί το πραγματικό διαχρονικό σκάνδαλο, το οποίο αν έγκαιρα είχε διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές η χώρα θα είχε αποφύγει και το μνημόνιο και τη χρεοκοπία.

    Σχόλιο: Απλές, ιστορικά δίκαιες κι ακριβείς κουβέντες. Όαση στην έρημο της μπούρδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,
    Γράφει ο Ν.Βράχος.
    ΟΜΩΣ, Καραμανλής και Σαμαράς, συνειδητά το απέκρυψαν και συνέχισαν την καταστροφή.
    ΄Ηθελαν πάσει θυσία, να αποκρύψουν την αλήθεια από το Λαό μας.
    Ήξεραν τις συνέπειες. Όμως προτίμησαν να σώσουν το τομάρι τους και όχι την Ελλάδα!

    Ο ΣΑΜΑΡΑΣ αφού έκανε απειράριθμες κωλοτούμπες, αφού δημιούργησε ένα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κλίμα για την Ελλάδα, αφού ΠΟΛΕΜΗΣΕ!!! με μανία τη ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Παπανδρέου! που υποστηρίζει και εφαρμόζει σήμερα, αφού διέγραψε όσους είχαν ΕΘΝΙΚΗ άποψη, αφού απαίτησε να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, στη συνέχεια υπέγραψε όλα όσα ...του φταίγανε. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξουσία. Ήταν η πολυθρόνα !
    Είχε προηγηθεί το "ΦΑΓΩΜΑ" της Ντόρας γιατί είχε...ανθελληνική συμπεριφορά !
    Ετσι, αφού διέλυσε την Ελλάδα για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά, αφού διέλυσε τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για άλλη μία φορά, άρχισε τις συλλογές από πολιτικές...αντίκες και ερμαφρόδιτες παρουσίες.
    ΤΕΛΟΣ, κάτω από την ΔΙΕΘΝΗ ομολογία για το ύψος του ελλείμματος του 2009,αναγκάστηκε για μία ακόμη φορά να κάνει ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!

    ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΑΝ .
    ======================================
    Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη Wall Street Journal:
    ----------------
    More recession has... meant more stubborn deficits and ever-exploding debt. Greece
    has already implemented deficit-cutting measures of around 20% of GDP to curtail a
    deficit of 15% of GDP in 2009. Two years later, and despite all these measures,
    ----------------
    Athens's deficit was still around 10% in 2011. Three quarters of deficit-cutting
    produced more recession, not less deficit.

    Για πρώτη φορά και μάλιστα ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, ο Αντώνης...

    ...Σαμαράς αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα του 2009 άγγιξε το 15%.
    ---------------------------------------
    Κάπου εδώ τελειώνει και επίσημα η υστερική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας περί "φουσκώματος" του ελλείμματος, κάτι εξάλλου που δεν άντεξε ούτε στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή.
    Τώρα γίνεται ΠΛΕΟΝ αντιληπτό σε όλους, γιατί ο Κωστάκης εξακολουθεί να έχει την...πιπίλα στο στόμα.
    Ξέρει ότι να αλλάξουν τα πράγματα , κάπου τον περιμένει ο κ. εισαγγελέας. Η ταραχή, ο τρόμος, ο πανικός και η λιποταξία βρίσκονται διαρκώς στο…δρόμο του.
    ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς ίχνος ντροπής, παρουσιάζονται και οι δύο, ποντάροντας στο γεγονός ότι μέχρι τώρα κατάφεραν να φανατίσουν τους νεοδημοκράτες και να τους "πιστέψουν" ότι είναι...αθώοι!
    Όμως υπάρχουν και Έλληνες, που λειτουργούν με βάση την αγάπη για την πατρίδα και τη λογική ερμηνεία των γεγονότων.
    Έλληνες για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.
    Λιποτάχτησαν, προσέβαλαν, υπονόμευσαν ,κατηγόρησαν χωρίς ίχνος ντροπής προκειμένου να μη μάθει ο λαός μας την αλήθεια. Έπιασαν …πάτο !

    Η ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά ποιος "ΚΕΡΔΙΖΕΙ" απο την κατασυκοφάντηση και υπονόμευση του Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;

    Είναι και τόσο ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑΣ ! ο..αφιλότιμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο κακό σε αυτό το τόπο έχουν κάνει οι διαχρονικοί "εθνικόφρονες" προδότες;
    Πόσο κακό έχει κάνει ο κοτζαμπάσης, ο ..Μαυροκορδάτος, ο Κολέτης , ο λιποτάκτης της Μικράς Ασίας, ο γερμανοτσολιάς , ο απριλιανός προδότης ,ο Χρυσαλήτης ρουφιάνος , ο χωροφύλαξ , και ο "παπούλης " της εκκλησίας του ..καθαρόαιμου και γαλαζοαίματος χωριού;
    Πόσο κακό έχουν κάνει όλοι εκείνοι ήθελαν να "ορίζουν" τις μοίρες μας , τις τύχες μας και τις ..τσέπες μας;
    Πόσο κακό έχουν κάνει οι Δόλ.(ιοι), οι.. Τράγκες, οι ..Κουρήδες , οι...Καρατζαφέρηδες, οι ..ρίζοι οι.. Θέμοι οι… τριανταφυλλόπουλοι, οι χαρδαβδέλλες και όλες οι αθέμιτες νυκτόβιες καρικατούρες της επάρατης και ασπόνδυλης διαπλοκής;
    Γόνοι της κιτρινίλας και απόγονοι της..αρβύλας και συνέταιροι της βοθρύλας , μας έκαναν σηματοδότες της μαυρίλας.
    Ω ! τι άνθρωποι κατοικούμε ακόμη επί..Μαυροκρατίας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου