Η Moody’s υποβάθμισε τον ESM και το EFSF


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε τον μόνιμο μηχανισμό στήριξη της Ευρωζώνης (ESM) αλλά και τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) από την κατηγορία Aaa στην Aa1 ενώ το outlook διατηρείται αρνητικό και στις δύο περιπτώσεις.

Η απόφαση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στην πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας σε Aa1 από Aaa. Επιπλέον, ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση αυτή με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών.

Σε ανακοίνωσή τους ο ESM και το EFSF αναφέρουν πως δεν συμφωνούν με την απόφαση του οίκου Moody's.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του μηχανισμού, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η υποβάθμιση αυτή με κανέναν τρόπο δεν θα εμποδίσει τον ESM να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο οίκος Moody's είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, από ΑΑΑ σε AA1, επικαλούμενη τις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές και την επιδείνωση της οικονομίας. Παράλληλα, διατήρησε αρνητική την προοπτική.

Ειδικότερα,.......... στην έκθεση αναφερόταν πως οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας επηρεάζονται αρνητικά από διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας και οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, την αγορά υπηρεσιών και αγαθών. Ακόμα, οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας είναι αβέβαιες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Σχόλια