Οι Γερμανοί βάζουν χέρι στα κοιτάσματα φυσικού αερίου


Το σύνδρομο του «Dutch Disease»

Ιωάννα Κολοβού

Πριν λίγες ημέρες στην πολύ σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών –Σπίθα, επιφανείς επιστήμονες ανέλυσαν το θέμα «Ο Εθνικός μας πλούτος και η Πολιτική του Διαχείριση». Ο Ηλίας Κονοφάγος, ο Αντώνης Φώσκολος, ο Νίκος Λυγερός και ο Ανδρέας Τσιφτσιάν, μας κατέδειξαν ότι υπάρχει λύση για την έξοδο της χώρας μας από το χρέος και τα επακόλουθα δεινά, λύση και μάλιστα εφαρμόσιμη σχετικά άμεσα. 

Ο Αντώνης Φώσκολος είπε χαρακτηριστικά και επί λέξει:
«Ποια είναι τα αποθέματα τα οποία έχουμε, το κομμάτι που θα γίνει η έρευνα από τους Νορβηγούς : τα αποθέματα εκτιμώνται – αυτή τη στιγμή – δίνω τιμές – σε ένα τρισεκατομμύριο εφτακόσια δισεκατομμύρια (1.700.000.000.000). Εάν το ελληνικό κράτος πάρει το 20% και οι περιφέρειες το 5% και εκτιμήσουμε τα άτομα τα οποία θα δουλέψουν και τη φορολογία αυτών των ατόμων και ταυτόχρονα συνεκτιμήσουμε την αντικατάσταση του εισαγόμενου πετρελαίου από το φυσικό αέριο, το ελληνικό κράτος θα κερδίσει... 600 δισεκατομμύρια (600.000.000.000) σε 25 χρόνια» 

Σαν έτοιμη από καιρό και σαν …πλήρως ενημερωμένη από καιρό (δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό) έρχεται τώρα η Deutsche Bank, (διαβάζουμε στο http://www.capital.gr) και αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 

Η μεγαλύτερη γερμανική Τράπεζα αυτή την στιγμή εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.
Επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ. 

(Η αποτίμηση αυτή απέχει παρασάγγας από την αποτίμηση των επιστημόνων που μας ανέλυσαν υπεύθυνα τις μακροχρόνιες έρευνες εταιριών οι οποίες υπολογίζουν στο πολλαπλάσιο την αξία των κοιτασμάτων. Όπερ έδει δείξε, τα κοράκια των ευρωπαϊκών τραπεζών υποβίβασαν τις τιμές για να μας τα εξαγοράσουν bir para που λέει κι ο λαός)

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δια. ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία… (συνεχίζει η έκθεση της Deutsche Bank.)

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020. Και αυτό διότι όπως επισημαίνει συνήθως χρειάζονται 8 με 10 έτη για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση να παράγει χρηματοροές. 

Η Deutsche Bank -που διατηρεί σαφέστατα απόσταση από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα - προχωρά ούτως ή άλλως στην αποτίμηση της σημασίας τους σε σχέση με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Για το πολιτικό κλίμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο -εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις αποδειχθούν κοντά στην πραγματικότητα- αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).

Με το φυσικό αέριο όμως και τους υδρογονάνθρακες εν γένει να διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια και τις εταιρείες ερευνών πετρελαίου και αερίου «συνηθισμένες να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» κρίνει περιορισμένο το επενδυτικό ρίσκο.

Προσθέτει δε πως η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν. 

(Το θέμα είναι ποιες φίλες με στόμα λύκου εταιρίες…) 


Η Deutsche προχωρά όμως παρακάτω (γράφει το http://www.capital.gr) και αντλώντας πρακτικές από παραδείγματα στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας, υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η δέσμευση ενός ποσοστού των όποιων μελλοντικών εσόδων από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο. (Πόσο μας σκέπτονται εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, όλα για το καλό μας!)

Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank, Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία της στο Λονδίνο (Director), επισημαίνει όμως και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα. 
(Με άλλα λόγια φοβάται η Τράπεζα μήπως πάρουν τα μυαλά μας αέρα και θέλει να μας προστατεύσει)

Πρόκειται -όπως εξηγεί στην έκθεση που δημοσίευσε τις ημέρες που το Εuro Working Group προετοίμαζε το έδαφος για τις τελευταίες αποφάσεις για τη χώρα- για το σύνδρομο του λεγόμενου «Dutch Disease». 
Σύνδρομο το οποίο αναφέρεται στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου της Ολλανδίας το 1959, η οποία συνοδεύτηκε από εισροές ξένου συναλλάγματος που κράτησαν την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας χαμηλά. 
Είπαμε: Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας…Καημένη πατρίδα…

Ιωάννα Κολοβού
υπεύθυνη Γραφείου Τύπου ΚΑΠ-Σπίθα


http://www.spitha-kap.gr/el/articles/recent/?nid=3844

Σχόλια