Ευρασιατικη Ένωση: 1η Μαΐου 2013 ο γίγαντας παίρνει «σάρκα και μορφή»


Η 1η Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως η ημερομηνία της υπογραφής της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης.
Η δημιουργία του νέου αυτού συνασπισμού που παραπέμπει στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς όμως να εμπεριέχει τα απολυταρχικά εκείνα δεδομένα στην εσωτερική διακυβέρνησή της τα οποία ουσιαστικά την οδήγησαν και στην κατάρρευσή της.
Την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση την οποία σε πρώτη φάση θα απαρτίζουν η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία ενώ έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους να πλαισιώσουν τη νέα Ένωση η Κιρκιζία, το Τατζικιστάν αλλά και η Ουκρανία φέρνοντάς την ουσιαστικά στα όρια της ΕΣΣΔ.
Μετά από τη συνάντηση των αρχηγών των κρατών της Τελωνειακής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως «η Ρωσία, το ...
Καζακστάν και η Λευκορωσία θα αποτελέσουν την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2013 θα έχουν προετοιμάσει το σχέδιο κειμένου για τη συμφωνία, με την προοπτική» συμπλήρωσε «αυτό να υπογραφεί την 1η Μαΐου».
Βέβαια η επιλογή της 1ης Μαΐου μόνο τυχαία δεν έγινε από το Ρώσο πρόεδρο καθώς είναι η ημέρα κατά την οποία η Ρωσία εορτάζει την ημέρα της νίκης κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ πραγματοποιώντας και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
Στόχος η δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης με τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ταχεία ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο Putin πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μέλη της Τελωνειακής Ένωσης τόσο η Κιργιζία όσο και το Τατζικιστάν.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν και οι δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου Alexander Lukashenko και ο οποίος ανέφερε ότι «και η Ουκρανία ενδιαφέρεται να μπει στην Ευρασιατική Ένωση».
Η δήλωση αυτή του Λευκορώσουν προέδρου χρίζει ιδιαίτερης σημασίας καθώς λίγα χρόνια πριν το Κίεβο «φλέρταρε» με την ιδέα εισόδου της στο ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα ο Lukashenko με το πέρας της σύσκεψης της Ευρασιατικής Ένωσης δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η πόρτα για αυτούς που θέλουν να μπουν στην κοινή οικονομική ζώνη είναι ανοικτή.
"Αυτά είναι τα δεδομένα, θα τους δεχτούμε και θα συνεργαστούμε. Δεν είναι μόνο το Κιργιστάν, και το Τατζικιστάν, και η Ουκρανία ενδιαφέρεται επίσης" για να συμπληρώσει επικαλούμενος και τα όσα ελέχθησαν μεταξύ του ίδιου και του Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovych σε πρόσφατή συνάντησή τους: «Το ενδιαφέρον είναι υψηλό. Όμως η επιλογή μιας χώρας θα γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, που θα είναι ίδιες για όλους».
Η δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης ουσιαστικά «γεννά» ένα γεωπολιτικό γίγαντα όπου με εξαίρεση την Ουκρανία – και αυτό τουλάχιστον προς το παρόν- αλλά και των τριών «μικροσκοπικών» δημοκρατιών της Βαλτικής τη φέρνει στα όρια της πρώην ΕΣΣΔ.
Θωρείται σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ένωσης το επόμενο βήμα θα είναι αυτό της αμυντικής συνεργασίας των κρατών που θα μετέχουν της Ένωσης αναδεικνύοντας την Ευρασιατική Ένωση και σε ένα γεωστρατηγικό παράγοντα με παγκόσμια επιρροή.
Το παραπάνω σε συνδυασμό και με την οικονομική Ένωση των BRICS δηλαδή Της Ρωσία, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και Νότιας Αφρικής ανατρέπει παγιωμένες καταστάσεις δεκαετιών καθώς ο συνασπισμός των χωρών αυτών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ένα κράτος από τους BRICS θα ηγείται ουσιαστικά ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού, τόσο οικονομικού όσο στρατιωτικού στην περαιτέρω εξέλιξή του.
 defencenet.gr

Σχόλια