Το Μνημείο κατασκευάστηκε στη μνήμη των 72 Ρώσων ναυτών του ρωσικού στόλου που απελευθέρωσε το νησί το 1770 από την τουρκική κατοχή.
Ως αποκορύφωμα οι Ρώσοι πεζοναύτες σήμερα παρέλασαν στο νησί και έστειλαν μήνυμα στην Ανατολή ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται πλήρως να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας, κάτι που με επανειλημμένες ΝΑVTEX και ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα έχει θέσει ως "παραβίαση" των συνθηκών του 1914 και του 1923.
Το αποβατικό αναναχωρεί αύριο για......... το νότιο Αιγαίο και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταπλεύσει στην Πύλο από 10 έως 21 Οκτωβρίου 2012 και εν συνεχεία στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.
Το ρωσικό αποβατικό πλοίο (LST) "Novocherkassk" (BDK-46) κλάσης Project 775 / Ropucha-I αποτελεί ένα από τα τελευταία επτά πλοία που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ρωσικό Ναυτικό από τα συνολικά 28 που ναυπηγήθηκαν στα πολωνικά ναυπηγεία του Gdansk την περίοδο 1975-1991.
Το πλοίο έχει μήκος 112,5 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και βύθισμα 3,7 μέτρα. Το εκτόπισμα του πλήρες φορτίου είναι 4.080 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 150 πεζοναύτες. Το πλοίο διαθέτει πλήρωμα 87 ατόμων ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα 11 άτομα.
Η ταχύτητα που μπορούν να επιτύχουν οι δύο πετρελαιοκινητήρες του είναι 18 κόμβοι. Το ρωσικό αποβατικό πλοίο "Novocherkassk" (BDK-46) μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 482 τόνων, ενώ διαθέτει χώρο μήκους 95 μέτρων και 4.5 μέτρων πλάτους για την 25 μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.
Ο οπλισμός του αποτελείται από 2 δίδυμα πυροβόλα AK-725 DP των 57 χλστ, 32 βλήματα επιφανείας αέρος Strela και δύο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών των 122 χλστ UMS-73 Grad-M.
Θυμίζουμε ότι η Mόσχα έστειλε ομάδα αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να επιθεωρήσουν σε εφαρμογή του Κειμένου Βιέννης 2011 από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2012, τα περισσότερα νησιά στα οποία η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας, αποδεχόμενη έτσι, στην πράξη το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά..Με την επιλογή όμως αυτών των περιοχών, η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που αμφισβητεί η Τουρκία και όχι μόνο: Είναι γνωστή η άρνηση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στις ασκήσεις του νησιά όπως η Λήμνος, για τα οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας.Οι αξιολογήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας έγιναν στα νησιά τους και τους σχηματισμούς-αιχμή: Η ομάδα αξιολογητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την 98 ΑΔΤΕ (Λέσβος), 88 ΣΔΙ (Λήμνος), ΤΔ/41 ΣΠ (Σαμοθράκη) του ΣΞ και 130 ΣΜ (Λήμνος) της ΠΑ αντίστοιχα
Όταν η Τουρκία ακριβώς πριν από ένα μήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ υποστήριζε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α.Αιγαίου του 1914 ("THE 1914 SIX POWERS DECISION") και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Κατστροφή.
πηγη
Ενδιαφέρουσα κίνηση,μην ξεχνάμε όμως το παιχνίδι της Ρωσίας (από την ιστορία της Σμύρνης και πριν)με την Τουρκία.Αυτοί οι δύο πότε φιλιώνουν και πότε γίνονται εχθροί.Αυτό κατά τους νεώτερους ιστορικούς χρόνους έγινε ουκ ολίγες φορές.Το παρατηρούμε και βλέπουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφή