Φεύγει από την Ελλάδα ΚΑΙ η ΦΑΓΕ, «πετάει» για Λουξεμβούργο - πλήγμα για την ελληνική οικονομία



ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ....

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της ΦΑΓΕ, μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό χωρίς καμία προειδοποίηση.
 Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου ΦΑΓΕ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του.

Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά στις.....
δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ, Αθανάσιος Φιλίππου.
Τα εργοστάσια της ΦΑΓΕ θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά φορολογικά η εταιρία θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Αυτό - εκτιμούν αναλυτές - θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στα έσοδα απο φόρους, ενώ η ανησυχία που εκδηλώνεται είναι οτι σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. 
και ενώ απο επιχειρηματικής άποψης η κίνηση αυτή των αδελφών Φιλίππου είναι λογική και εξηγήσιμη, η αλήθεια είναι οτι μια τόσο "ελληνική" εταιρία, που τιμά το όνομα της χώρας διεθνώς με τα προιόντα που παράγει και εξάγει αναγκάζεται εξαιτίας της φορομπηχτικής ελληνικής πολιτικής να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος. 
Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά και με ανοικτό μυαλό την φορλογική πολιτική που ακολουθεί και όλα τα κόστη που δημιουργεί η γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις διότι η κίνηση της ΦΑΓΕ είναι προάγγελος κακών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζουμε οτι ανάλογες σκέψεις έχει κατά καιρούς κάνει και η 3Ε η μεγάλη εταιρία εμφιάλωσης της Coca Cola αλλά και άλλοι σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Σχόλια