Αν θέλουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση.. μας το δίνουν έτοιμο!

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. ένα νέο εργαλείο με τίτλο “We the people”. Πρόκειται για μια Web πλατφόρμα δημιουργίας και ψήφισης αιτημάτων από τους πολίτες απ” ευθείας στο Λευκό Οίκο.

Με λίγα λόγια, οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να δημιουργεί ένα νέο αίτημα προς την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και όσοι συμφωνούν με αυτό, θα μπορούν να το ψηφίσουν.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι, ότι το συγκεκριμένο εργαλείο, η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να το δώσει στη κοινότητα ως open source project. Για την ακρίβεια, το έργο δημοσιεύτηκε στο github με το όνομα Petition. Έτσι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια αντίστοιχη πλατφόρμα, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Petition (Θα το δούμε άραγε ποτέ στην Ελλάδα;).

Το έργο διανέμεται υπό την άδεια GPL και είναι φτιαγμένο στη γνωστή πλατφόρμα CMS, Drupal, και φυσικά χρειάζεται ένα server με PHP και MySQL για να δουλέψει. Το project είναι ακόμα σε έκδοση alpha, αλλά χρησιμοποιείται ήδη από το whitehouse.gov.
Δεν νομίζω να διαβάζει κανείς από το Μ. Μαξίμου αυτό το blog ;) , αλλά ακόμα και εάν δε το δούμε ποτέ στη χώρα μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τη κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού.

Πηγή: blog.01webdesign.com

Σχόλια