ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ, ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


 AMEΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!
ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!
Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (!), η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης τίθενται σε εφαρμογή οι νέες κατεδαφιστικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου!
Και αν ακόμα η θεσμοθέτηση, με Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου (όπως και μέχρι σήμερα διέρρεε από κυβερνητικές πηγές), της επιβολής του νέου αυτού αυταρχικού πακέτου διάλυσης του ό,τι είχε απομείνει όρθιου στα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, δικαίως θεωρούντανπραξικοπηματική, η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μας πάει ένα βήμα παραπέρα!
Ούτε καν από τη Βουλή, έστω και μέσα από αυτές τις  διαλυμμένες πλέον αστικού χαρακτήρα  κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν θα περάσει αυτό το αντεργατικό και βαθιά ταξικό έκτρωμα! 
Ήταν αρκετή η συμφωνία της κυβερνητικής ηγεσίας στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου και η κατάθεση μιας ''Πράξης Υπουργικού Συμβολίου'' για να λήξει το θέμα εντός των τοιχών του Μεγάρου Μαξίμου! Ιδού η νέα κυβερνητική αντισυνταγματική πατέντα,  μετά τις διαδικασίες εξπρές/σκούπα στο Κοινοβούλιο για να περάσουν νέο Μνημόνιο, δανειακές συμβάσεις, PSI, η αναθεώρηση του Προυϋπολογισμόυ και οι νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.  
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Υπουργική πράξη:
''Η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως καθορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.''
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου:....

Από 14/02/2012 μειώνεται, χωρίς να χρειάζεται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ο κατώτερος εγγυημένος μισθός κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών -καθώς και για τους μαθητευόμενους- κατά 32%
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που βρίσκονται σε ισχύ για 24 ή περισσότερους μήνες πρίν την 14/02/2012 λήγουν αυτή την ημερομηνία. Όσες βρίσκονται σε ισχύ για λιγότερους απο 24 μήνες, πριν από αυτή την ημερομηνία, λήγουν 3 έτη από την έναρξη της ισχύος τους.
- Η ''μετενέργεια'' των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά τη λήξη τους, δηλαδή η ισχύς των όρων τους, διαρκεί για 3 μήνες. Μετά από αυτούς, ισχύουν οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούν μόνο: α. τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο και β. τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Επομένως, εκβιάζονται τα συνδικάτα μέσα σε αυτό το τρίμηνο να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών για να γλυτώσουν την πλήρη κατάρρευση των μισθών με ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Καταργείται η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.Η προσφυγή θα γίνεται μόνο έαν συμφωνεί και η εργοδοτική πλευρά και θα αφορά μόνο τον καθορισμό βασικού μισθού και ημερομισθίου, για τον οποίο ο διαιτητής θα πρέπει να παίρνει υπόψιν του τις οικονομικές συνθήκες, την ανταγωνιστικότητα, την ανάγκη μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας και την παραγωγική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο.
- Καταργούνται από 14/02/2012 και μέχρι η ανεργία στη χώρα μας να πέσει κάτω από 10% η ισχύς συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων καθώς και νόμων που προβλέπουν μισθολογικές ωριμάνσεις (3ετίες, χρονοεπιδόματα κλπ)
Καταργείται η ''οιονεί'' μονιμότητα ή η μονιμότητα όπου αυτή προβλεπεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου που μπορούν να καταγγελθούν οποτεδήποτε από την εργοδοσία με βάση τις διατάξεις του νόμου 2112/1920, όπως αυτός ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα
Συμπερασματικά, με τις ρυθμίσεις αυτές η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η τρόικα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου όχι μόνο αποκαθηλώνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες, αλλά ουσιαστικάδρομολογούν το τέλος του εργατικού δικαίου, το οποίο αυτοί οι νεκροθάφτες του πλέον μπορούν να το ονομάζουν ''δίκαιο της ανταγωνιστικότητας'', ''δίκαιο της συμπίεσης του εργατικού κόστους'' ή ακόμα και ''δίκαιο της υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου''! 
Επιπλέον, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού, εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ (για το οποίο, ομως έγκυροι νομικοί κύκλοι τονίζουν στην iskra ότι απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική ρύθμιση), τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκο. 

Σχόλια