Απολύσεις «εδώ και τώρα» για όσους βγαίνουν σε «χρυσή εφεδρεία» επειδή… περισσεύουν, λουκέτο σε δεκάδες άχρηστους φορείς του δημοσίου, αλλά και «τσεκούρι» έως και 80% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο κιόλας αντί το 2012, περιλαμβάνει το “μενού” των περικοπών στο δημόσιο που συζητούν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα.
Οι συζητήσεις Βενιζέλου-Tρόικας συνεχίζονται και σήμερα το μεσημέρι με κύριο θέμα (τι άλλο;) από πού θα κοπούν κρατικά κονδύλια, εφόσον δεν μπορούν να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Παρότι η Τρόικα φαίνεται να δέχεται μια «χαλάρωση» στο στόχο για το έλλειμμα φέτος λόγω ύφεσης, πιέζει έντονα για την άμεση λήψη μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο διάλογος διεξάγεται ως εξής:
- για το πλεονάζον προσωπικό: η κυβέρνηση υποστηρίζει την εργασιακή εφεδρεία για 1 χρόνο και μετά απόλυση. Η Τρόικα απαντά ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι «στα χαρτιά». Ζητά απολύσεις «εδώ και τώρα» και όχι το 2013, για όσους βγουν σε εφεδρεία από το 2012 και εφεξής.
- Για τα λουκέτα σε κρατικούς φορείς: η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ξεκίνησε η διαδικασία για περίπου 40 φορείς του δημοσίου. Η τρόικα αντιδρά γιατί έχουν προβλεφθεί χρονοβόρα χρονοδιαγράμματα και προσωποπαγείς θέσεις για να συνεχίσουν να εργάζονται όσοι περισσεύουν.
- για το νέο μισθολογιο: η κυβέρνηση δέχεται να μπει πλαφόν στην «προσωπική διαφορά» που θα διατηρεί στις αμοιβές του κάθε παλαιός εργαζόμενος, εφόσον ξεπερνά τα όρια του νέου ενιαίου μισθολογίου. Υποσχέθηκε να εξαιρέσει τα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα όμως το ξεκόβει πως έτσι δεν μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση. Ζητά να μπει μεγαλύτερο μαχαίρι στους μισθούς, με πλαφόν έως 20% ή 30% το πολύ στα «έξτρα» του παρελθόντος.
- Επίσης, πιέζεις να ισχύσει το νέο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο φέτος και όχι από τον Ιανουάριο του 2012, για να καλυφθούν νέες «τρύπες» του 2011.
Με τα δεδομένα αυτά, ενδέχεται οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα να αποδειχτούν τελικά βαρύτερες και από εκείνες που απέφυγαν πέρυσι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ η συζήτηση που γινόταν ως και τις αρχές του 2011 αφορούσε περικοπές επιδομάτων μέχρι 40%, αν το πλαφόν στα «έξτρα» μπει τόσο χαμηλά όσο πιέζει η τρόικα η απώλεια θα είναι ακόμα και διπλάσιες για τους μισθούς των μεσαίων και υψηλών αμοιβών των υπαλλήλων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου