Εγγυήσεις σε χρυσό ζητά Γερμανίδα υπουργός



ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας και όσων χωρών έχουν ανάγκη έβαλε στο μάτι η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας. Διαβάστε τι δήλωσε. Τι απαντά επισήμως η γερμανική κυβέρνησηΣε μια δήλωση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, προχώρησε η υπουργός Εργασίας τη Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι μελλοντικές δαπάνες στο πλαίσιο των πακέτων "διάσωσης" των οικονομικών χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.
Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη φινλανδική συμβολή στο υπάρχον πακέτο δανεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.
"Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις", φέρεται να δήλωσε η υπουργός,
σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.
Η υπουργός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ. Θεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, ενδεχόμενο πάντως που μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί.
Στους κόλπους του CDU συζητείται έντονα το θέμα της ηγεσίας της Μέρκελ στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κόμματος και της καγκελαρίου στις δημοσκοπήσεις.
Άμεση διάψευση από τη Γερμανική κυβέρνηση
Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση της Φον ντερ Λέγεν, προκάλεσε ηλεκτροσόκ στην Ευρωζώνη. Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας είπε οι τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μόνον off the record σχόλια σχετικά με την απαίτηση της Φινλανδίας η Ελλάδα να της παράσχει εγγυήσεις, αναφέροντας πως ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.

Σχόλια