Μια πολύ σοβαρή υπόθεση εγκληματικής δραστηριότητας με ξέπλυμα χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με ευρύτερες διαστάσεις που φτάνουν μέχρι τις ... ΗΠΑ και την εμπλοκή πρώην στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με επίκεντρο τον θεωρούμενο ως "άνθρωπο των ΗΠΑ" στην Ελλάδα μέχρι πριν από ένα χρόνο, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες είναι ο μεγαλομετόχος της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος έχει μετακομίσει εδώ και οκτώ μήνες και ζεί μόνιμα στο Λονδίνο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αντώνης Αθανάσογλου και έξι πρώην στελεχών της ίδιας τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ!
Η ίδια η τράπεζα έχει τεθεί σε καθεστώς «επιτροπείας» από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά τα ευρήματα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες αν όχι παράνομες συναλλαγές των μελών της διοίκησης η οποία παραιτήθηκε. Επίσης «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μεγαλομετόχου, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Αντ. Αθανάσογλου, και των έξι πρώην στελεχών.
Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα που έχει ανακύψει με την τράπεζα που προκάλεσε την παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, με απόφαση του οποίου παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Proton Bank.
2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται με την ίδια απόφαση η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Proton Bank, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γ. Τανισκίδη.
Το θέμα είναι τεράστιο γιατί ο Λ.Λαυρευντιάδης που κατηγορείται για τα παραπάνω αδικήματα δεν είναι καθόλου τυχαίο πρόσωπο σε ότι σχετίζεται με την παρουσία την ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ήταν "ο άνθρωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα" με ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την πρώην Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα (και "πρωταγωνιστή" σε πολλά τηλεγραφήματα του WikiLeaks) Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ (φωτό).
.Ο οποίος Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ, ανέλαβε, μετά την αποχώρησή του από την αμερικανική πρεσβεία, κορυφαία θέση (πρόεδρος) στην ... Proton Bank, η οποία σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.
.Την τεράστια ρευστότητα ο Λ.Λαυρεντιάδης την εξασφάλισε με την πώληση της εταιρείας του "Νεοχημική" το 2008, στο πανίσχυρο Carlyle Group, τον οικονομικό βραχίονα του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, με το οποίο πάντως εν συνεχεία λέγεται ότι ήρθε σε σύγκρουση. Η επαναγορά της Νεοχημικής ύστερα από δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η Carlyle έδωσε τροφή στα σενάρια ότι τα νούμερα του ισολογισμού ήταν «μαγειρεμένα».
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι.....
επαναγόρασε την εταιρεία για συναισθηματικούς λόγους και απέδωσε την κακή πορεία της Νεοχημικής, μετά την εξαγορά της Carlyle, στο μάνατζμεντ των Αμερικανών.
Στο θέμα αυτό μπορεί αν κρύβονται πολλά από την σημερινή εξέλιξη. Οι Αμερικανοί το βέβαιο είναι ότι δεν ξεχνούν...
.Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έκλεινε ραντεβού και συνέτρωγε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2010. Ο άνθρωπος που είχε ιδρύσει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ με ομιλίες σε εκδηλώσεις του όπως του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανιού προέδρου Τζέϊμς Τζόουνς και πολλά άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος επί μία διετία "σάρωνε" τα πάσης φύσεως διαθέσιμα προς πώληση ΜΜΕ της ελληνικής αγοράς. Τα οποία εν συνεχεία ευθυγραμμίζονταν απόλυτα με την αμερικανική γεωπολιτική γραμμή στην περιοχή. Π.χ. η αρθρογραφία σε εφημερίδες που ήλεγχε κατά της προμήθειας των ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-32HEL, η οποία ταίριαζε απόλυτα με τα όσα αποκαλύφθηκαν εν συνεχεία στο WikiLeaks για την πολεμική Σπέκχαρντ σε βάρος τους.
Λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Λ.Λαυρεντιάδης φερόταν ως βέβαιος αγοραστής του μετοχικού πακέτου του Ολυμπιακού, αλλά οι συνομιλίες κάποια στιγμή "πάγωσαν" ενώ επρόκειτο να "πέσουν " οι υπογραφές, με απόφαση του Σ.Κόκκαλη, ο οποίος εν συνεχεία πούλησε την ομάδα στον εφοπλιστή Μαρινάκη
Να σημειώσουμε βέβαια ότι όλα αυτά είναι κατηγορίες οι οποίες μένουν να αποδειχθούν.
Την περίοδο 2003-2009 ο κ. Λαυρεντιάδης είχε κορυφαίος παίκτης στο Χρηματιστήριο. Στο διάστημα αυτό είχε καταφέρει να γιγαντώσει τις εταιρείες του και να προσδώσει αξία στους μετόχους που τον ακολουθούσαν.
.Υπήρχαν βεβαίως και οι αντίθετες φωνές που υποστήριζαν ότι είναι δεν κέρδιζαν οι εταιρείες από τις υπεραξίες στις οποίες επένδυες αλλά μόνο ο ίδιος, αφού τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του έβαιναν μειούμενα λόγω της πληθώρας των τίτλων που εξέδιδε ύστερα από τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και γιατί ποτέ δεν μπορούσες να συγκρίνεις έναν ισολογισμό μιας χρήσης με έναν προηγούμενο, αφού πάντα τα μεγέθη ήταν ανόμοια, λόγω των πολλών εξαγορών και συγχωνεύσεων στις οποίες προχωρούσε στο ενδιάμεσο».
Ο Λ.Λαυρεντιάδης έγινε γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η "Νεοχημική". Η εταιρεία με έδρα το Αιγάλεω ανήκε στην οικογένειά του και ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του.
Η εταιρεία που ως τότε παρήγαγε ... φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και πωλήθηκε το 2008 στο Carlyle Group προς 19 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τιμή εισαγωγής της ήταν 1,39 ευρώ.
Το αμερικανικό fund ξόδεψε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Νεοχημικής υποβάλλοντας και δημόσια πρόταση. Ο κ. Λαυρεντιάδης πώλησε στο peak την εταιρεία του και εισέπραξε σε προσωπικό επίπεδο περίπου 130 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη της Αlapis.
Το καλοκαίρι του 2007 η Αlapis ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα, ύψους 817 εκατ. ευρώ, και επιδόθηκε σε μια σειρά εξαγορές εταιρειών του κλάδου (ξεπέρασαν τις 19, μεταξύ αυτών και ο Γερολυμάτος), ώστε σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία μεταξύ ελληνικών εταιρειών και θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Όταν έφυγε από την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2010, του είχε μείνει μόνο το 6,5% περίπου των μετοχών της Alapis.
Η εξαγορά της Fashion Βox το 2010 ώστε να εισαγάγει τη ΒΦΛ στο ΧΑ δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το ΧΑ είχε πάρει την κατιούσα.
πηγη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου