Ρίχνουν τα πυρηνικά στη θάλασσα.


"Δεν έχουμε άλλη επιλογή" λέει ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο

Αυτό που την προηγούμενη εβδ0μάδα παρουσιαζόταν ως η "έσχατη λύση" φαίνεται πως πλέον αποτελεί τη μόνη λύση, σύμφωνα με τα όσα λένε οι υπεύθυνοι της επιχείρησης περιορισμού των επιπτώσεων της διαρροής ραδιενέργειας στο περιβάλλον.


Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας, Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να αποβάλλει στον ωκεανό 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού....

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία , εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας.

"Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό", τόνισε στην τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος της Tepco διευκρίνισε επίσης, ότι οι περίπου 10.000 τόνοι νερού σε δεξαμενές και 1.500 τόνοι, που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους αντιδραστήρες 5 και 6, θα καταλήξουν στον ωκεανό και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ελαφρώς ραδιενεργό νερό».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο.




Με μπογιά προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαδρομή του ραδιενεργού νερού

Οι εργαζόμενοι στον χτυπημένο από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, προσπαθούν απεγνωσμένα να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ραδιενεργό νερό από το εσωτερικό των υπό κατάρρευση αντιδραστήρων βρίσκει διαφυγή προς τη θάλασσα και τη μολύνει.

Για να το πετύχουν αυτό, ρίχνουν μπογιά στη δεξαμενή με το ραδιενεργό νερό και προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που κάνει μέχρι να βγει στη θάλασσα. Οι επιπτώσεις από μια μακροχρόνια διαρροή ραδιενεργών υλικών στη θάλασσα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι υπεύθυνοι είπαν πως μια τσιμεντένια δεξαμενή στον χώρο του αντιδραστήρα Νο.2, που περιείχε νερό μολυσμένο με ραδιενεργά υλικά, είχε μια ρωγμή 20 εκατοστών και από εκεί το νερό διέρρεε προς τη θάλασσα. Προσπάθησαν να στεγανοποιήσουν την τρύπα με ένα ειδικό υλικό, αλλά η απόπειρά τους απέτυχε.

Αν κάθε άλλη προσπάθεια αποτύχει, τότε οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων θα καταφύγουν στην έσχατη λύση, να τσιμεντώσουν όλους τους αντιδραστήρες, όπως έγινε και στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε τις έξι δεξαμενές που συγκεντρώνεται το νερό από το εσωτερικό των αντίστοιχων αντιδραστήρων και ένα γράφημα με την απόσταση που τις χωρίζει από την ακτή:

Σχόλια