Στάση πληρωμών στο Ωνάσειο!



Στάση πληρωμών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ)! Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα του Πάσχα, αλλά όχι και τη μισθοδοσία του Απριλίου....
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του τοprotothema.gr, η διοίκηση του Ωνασείου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την Πέμπτη ότι τα ταμειακά αποθέματα του Κέντρου δεν επαρκούν για την....
καταβολή της μισθοδοσίας του Απριλίου.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΔΣ κ. Πέτρου Αλιβιζάτου, το πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας του Ωνασείου οφείλεται στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων που αγγίζουν τα 48,1 εκατ ευρώ.

Το ετήσιο έλλειμμα του Ωνασείου, που κυμαίνεται πλέον σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια στην πορεία ενός Κέντρου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του με τους καλύτερους οιωνούς, επιστημονικούς και οικονομικούς. Αρνητική σταθερά αποτελεί όμως και η αδρή ενίσχυσή του από τον κρατικό κορβανά: από το 1993 έως σήμερα το ΩΚΚ έχει λάβει τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις ύψους 322,5 εκατ. ευρώ! .....


Η τελευταία διοίκηση του ΩΚΚ επικεντρώθηκε στον έλεγχο των φαρμακευτικών και των υγειονομικών δαπανών. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δραματική: η οικονομική αιμορραγία είναι ακατάσχετη. Το έλλειμμα του ΩΚΚ ανήλθε και πάλι στο ποσό των 34 εκατ ευρώ –αντίστοιχο ποσό καταβάλλεται ετησίως για τη μισθοδοσία του μη ιατρικού προσωπικού του Κέντρου!

«Το νοσοκομείο βρίσκεται ανάμεσα στις «συμπληγάδες πέτρες» των υποτιμολογημένων πράξεων και των υψηλών αποδοχών του προσωπικού» είχε πει χαρακτηριστικά στη Βουλή ο κ. Αλιβιζάτος προκειμένου να εξηγήσει γιατί δεν αποδίδουν οι προσπάθειές εξυγίανσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το κόστος της μισθοδοσίας του μη ιατρικού προσωπικού από το 1992 οπότε ιδρύθηκε το ΩΚΚ μέχρι σήμερα υπερδιπλασιάστηκε: από 14 εκατ. ευρώ που καταβάλλονταν το 1992 για μισθούς εργαζομένων η μισθοδοσία το 2010 ανήλθε σε 34 εκατ. ευρώ.

Κατά το ίδιο διάστημα γίνονταν αθρόα προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού: ενώ ο Οργανισμός του ΩΚΚ προέβλεπε περίπου 450 άτομα, πλέον οι εργαζόμενοι στη νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, οικονομική υπηρεσία έχουν ξεπεράσει τους 700.
Επιπλέον, υπήρξαν διοικήσεις που έδωσαν μισθολογική αύξηση έως και 20% στο προσωπικό σε ένα χρόνο.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές κάποιων κατηγοριών εργαζομένων προκαλούν ερωτηματικά: τεχνολόγος ιατρικού μηχανήματος φέρεται να λαμβάνει ετησίως περίπου 90.000 ευρώ και ηλεκτροτεχνίτης 83.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Σχόλια